Gap'ler Kapanacak Mı?

04.07.2019 09:32
  •  A 

BİST için 96.050 direnci kırılırsa hızla 98.600-100.200-100.381 seviyesine ulaşır demiştim. Bunun şartı için de hafta sonu S-400 konusunda liderlerden olumlu haberler gelmesini şart koşmuştum. Beklentiden de fazla pozitif açıklamalar gelince BİST 100.500 seviyesini gördü. Şimdi bir kar satışı olması gayet normal. Çünkü daha S-400 konusu hala ne olacak, ne oldu net değil. Bakın cumhurbaşkanımız dün eğer F-35 verilmezse bu bir gasp olur açıklamasında bulunuyor. Evet dedikleri kesinlikle doğru. Ama eğer yaptırım beklentisi yoksa, yaptırım olmayacaksa o zaman bu açıklama neden yapılıyor? 

İşte bu sorunun cevabı çok önemli. Eğer yaptırımlar hala ciddi bir risk ise, bugün yarın gelecek olan S-400'ler ülkeye girince yaptırımlara muhatap olursak, bir anda olumsuz bir piyasaya gireriz. Şu an endeksin dünkü kısmi düşüşüne bakarak bu yönde korkulara kapılmaya gerek yok. Çünkü yaşanan teknik bir kar satışı. Hala geçen hafta sonuna girmeden önceki endeks seviyelerinin üstünde olduğumuzu unutmayınız. Kısmi düşüşler ve sonra yine yükseliş yönünde devam edebiliriz. Destek-Direnç Tablomuzda endeksin olası üst hedeflerini görebilirsiniz.

Bu arada hemen tekrar hatırlatayım; Destek-Direnç Tablosunda endeks ve hisseler için yapılan önceki paylaşımları da dikkate alınız. Yani bugün hiç bir paylaşım yapmasam bile, öncekilere bakarak olası teknik seviyeleri görebilirsiniz. Tablolarda endeks ya da hisse bazlı filtrelemelerle tablo okumak daha kolay takip imkanı yaratır. 

Gap'lar Kapanıyor Mu?
              Dediğim gibi bu soruya evet diyemem. Dünkü sadece bir kar satışı idi. Bugün devamı gelmeyip yine yükseliş yaşanabilir. Ama eğer gap'lar kapanacak olursa, endeks olarak ilk gap seviyesi 96.485 seviyesinde. Bir sonraki de 94.022'de bulunuyor. Buna göre gap'leri takip edersiniz. 

Ben bu süreçte tekniklere odaklı ve hisse bazlı takiplere yönelmeyi doğru buluyorum. Faiz indirimi beklentileri banka ve endeksi dinamik tutuyor ama, yapılan zamlar nedeniyle temmuz enflasyonu yüksek gelecektir. Yani öncesinde yapılacak TCMB faiz toplantısından indirim çıkarsa, aslında bu sonradan açıklanacak temmuz enflasyonu ile desteklenmeyeceği için kur tepkisi yaratabilir. Çok çelişkiler var. Bu kadar çelişki ve belirsizlik içinde sakin olmalı. Hiç bir şey kaçtı gidiyor diye panikle kararlar almadan işlerin yoluna girmesini dilemeliyiz. Yeter ki, işler yoluna girsin, her şekilde bundan yarar sağlarız. Ama çekindiğim riskler yaşanmaya başlarsa, bir aydır yaşanan pozitif tablo yine tersine dönmeye başlayabilir. 

İnşaat Sektör Hisselerine Dikkat!
              Eğer faizler inerse inşaat sektörü tümden pozitif etkilenir. Suriye'de barış sağlanırsa, yanı başımızdaki bir ülke neredeyse tümden yeniden imar olacak. Yeni baştan inşa edilecek. O zaman inşaat sektöründen etkilenen çimento, inşaat şirketleri, seramikler, demirçelikler, camlar, kablolar, beyaz kahverengi eşyaların tümü, aklınıza ne gelirse çok pozitif etkilenir. Ama bu süreç başlıyor mu buna henüz evet diyemiyorum. Hala Suriye'deki iç savaş sürüyor. Ne zaman ve ne şekilde biter emin değilim. Sanki savaşın sonuna yakın gibiyiz ama yine de kesin bir şey söyleyemiyorum. Lakin nedense, ya faiz indirimi beklentileri, ya da Suriye'ye yönelik hazırlıklar nedeniyle, neredeyse tüm çimento ve inşaat şirketi tekniklerinde yukarı yönlü grafikler oluşmaya başladığı uyarımı paylaşmak istedim. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.07.2019
    09:00

    Saat 10:00'da Haziran ayı aylık ve yıllık enflasyon verilerimiz açıklanacak. Piyasalar için önemli bir veri. Eğer enflasyonda düşüş görülürse, TCMB'nın faiz indirimi beklentileri destek bulacaktır. Beklentim enflasyonda belirgin bir düşüş... Devamı »

  • 02.07.2019
    09:43

    Uzun süredir ABD tarafından savunma bakanı, pentagon, Başkan yardımcısı, Kongre ve Başkan Trump, yani daha doğrusu ABD'de neredeyse ağzı olan herkes S-400 konusunda yaptırım tehditlerini savuruyordu. Hatta S-400'lerin civatası bile sınırı geçsin yaptırımların başlayacağı söy... Devamı »

  • 01.07.2019
    13:41

    Değerli Üyeler, Gördüğünüz gibi ücreti artmayan neredeyse hiç bir şey kalmadı maalesef. Hayatımızın her alanında zamlarla muhatap oluyoruz. Her yıl 9 Temmuz tarihinde gold üyelik bedellerinde kısmi ücret ayarlamaları yaptığımızı biliyorsunuz. B... Devamı »

  • 01.07.2019
    09:18

    Uzun süredir teknik olarak 96.050 direncine dikkat çekiyor ve kırarsa 98.600 ve 100.381 sıralı hedeflerine gidebilir diyordum. Ama S-400 konusunu ciddi bulduğum için de hafta sonu Trump-Erdoğan görüşmesinin sonuçlarını görmeden bu dirençleri kırması zo... Devamı »

  • 28.06.2019
    17:46

    Arkadaşlar, Öyle bir ortam içindeyiz ki, gelişmelere göre ucuz olduğunu düşündüğümüz hisseler soda gibi bir anda satış baskısı yaşayabiliyorlar. Primli diye düşündüklerimiz de pgsus gibi alımlara tabi olabiliyorlar. Bunlar şirketlerin kend... Devamı »