Faiz İndirimi Olur Mu?

11.06.2019 09:08
  •  A 

Yarın TCMB faiz kararı açıklanacak. Yeni yıla girerken bu yıl için en az 400 baz puanlık faiz indirimi genel piyasa beklentisi iken, seçimler ve ABD ile gerilen ilişkiler nedeniyle yükselen kurlar bugüne kadar bu konunun gündeme gelmesine engel olmuştu. Bu sorunlar aynı şekilde duruyor. Hatta seçimlerde muhalefet adayının oylarının arttığı yönündeki anketler çok daha yüksek oranlarla seçim sonrasında İstanbul belediyesinin el değiştireceğine işaret ediyor. ABD ile ilişkiler ise, S-400 geriliminin yapılan açıklamalarla her geçen gün daha da artmasına neden oluyor. En son Temmuz sonuna kadar verilmiş bir cayma süresi var. Eğer bu tarihe kadar S-400 alımından vazgeçilmezse, Türkiye'ye karşı yaptırımlar uygulanacağı açıklamaları artmaya başladı. Son olarak dün de ABD Temsilciler Meclisi'nden çıkan kararda bu yaptırımlara dikkat çekilmiş durumda. Aynı zamanda yargı sistemimize de ciddi eleştiriler yapılmış. Kısacası ABD ile Suriye ve S-400-F35 sorunları ciddiyetini koruyor.

Peki o zaman borsadaki yükselişe neden olan ne? Dün bu sorunun cevabını beklenti yazımda yazmıştım. En net iyimserlik, gelişmiş ülkeler nezdinde yeniden faiz indirimlerinin gündeme gelmiş olması. Hem ABD FED, hem de AB ECB yeni faiz indirimi süreçlerine girebilir. Bu beklenti değişimi bizim gibi kur baskısı yaşayan gelişmekte olan ülkeler için pozitif etki taşıyor. Faizlerimizin kur kaynaklı baskılarının azalmasına ve TL faiz indirimi konusunda elimizin güçlenmesine yarıyor. Tabii diğer önemli unsur da, BES'lerdeki kamu payının en az % 10'oranında borsalara yönelmesi kararı. 

İşte bu ortamda yarın TCMB kararını açıklayacak. Ben seçimler ve ABD ile mevcut durum nedeniyle en azından bu toplantıdan da bir indirim kararı çıkmamasını bekliyorum. Temmuz sonrasında her iki gelişmenin yansımalarına bakarak daha yüksek oranlı indirimler daha normal olur. Eğer erken faiz indirimi yaparız ve sonrasında özellikle ABD ile ilişkilerde yaptırımlar söz konusu olursa, o zaman yapılan faiz indirimlerinin süresi çok kısa olabilir. Ama tabii bu görüşüm kur hareketlerine duyarlı olmamız halinde geçerli. Yoksa, kurların yükselmesini önemli bulmuyorsak, o zaman faiz indirimi yapılır ve kurların yükselişi tepkisi vermesi göze alınır. Kimbilir belki de cari açığın kapanmaya doğru gittiği bu süreçte belki de yararlı bile olur diyeceğim ama, enerji ve ithal girdi maliyetleri nedeniyle ekonomik yansıması kısa vadede olumsuz olacaktır korkum var.

Kısacası BİST'in yükselişi bu ortamda faiz indirimi beklentisi ile yükselen banka hisselerinin desteğinden kaynaklanıyorsa, yarın TCMB kararı piyasaları dalgalandıracaktır. Yani faiz kararı çıkmazsa kısmi satışlar, faiz indirimi olursa da gelen alımlar sonrasında yeniden satışların geldiğini görebiliriz. Yani önümüzdeki sorunlar bitmeden yükselişin en fazla 96.050 ve 98.661 dirençlerine takılmasını bekliyorum. Eğer bu dirençler görülecek olursa, bu ortamda bu geri kazanım bile oldukça iyi olur diyebilirim.

Ama ABD ile yaptırımlar sadece F-35 ile sınırlı kalırsa, o zaman piyasanın önü açılır. Bunu şimdiden bilmek mümkün değil. Çünkü açıklamalarda finans alanına da yansıyacak yaptırımlar dile getiriliyor. Yani yürekli bir piyasa yaşıyoruz. BİST ve hisseler iskontolu olduğu için bu durum sadece değerlemeler dikkate alınınca gayet normal ama, içinde bulunduğumuz olası riskleri dikkate alınca, şimdilik bilmediğimiz gelişmeler mi var acaba demeden edemiyorum!

Olsun, borsa yükselsin de sebebi ne olursa olsun. Görüyorsunuz bayram öncesinden beri dün de dahil çok sayıda öngörüyü gerçekleşme ile kapatmış olduk. Eğer dikkat çektiğim iki dirence doğru devam eden bir yükseliş yaşanırsa, o zaman birçok öngörümüzü daha gerçekleşme ile kapatma imkanı buluruz.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.06.2019
    09:23

    Bayram öncesinde önemli olası risklerimizden İstanbul seçimi ve ABD ile ilişkilere dikkat çekmiştim. Her ikisi de aynı şekilde duruyor. Ama BİST toparlanmaya devam ediyor. Hem de öyle böyle değil. 30 Mayıs Perşembe'den bu yana 5.000 puan yükseldi. Bunun 3 B... Devamı »

  • 31.05.2019
    09:35

    83.535 seviyesine düşünce moraller alt üst olmuştu. Nedenlerini ekonomik ve siyasi risk ve belirsizlikler olarak detaylı şekilde birçok kez yazmıştım. Bir haftada bu kayıpların yaklaşık 9.000 puanını geri aldık. Dün yaklaşık 3.000 puan geri kazandık. Peki neden, yani ... Devamı »

  • 30.05.2019
    09:02

    Sadece Türkiye değil, son dönem dünyanın genelinde ciddi riskler ve belirsizlikler oluşmaya başladı. ABD-Çin bir türlü uzlaşamadı. Karşılıklı restler çekiliyor. İngiltere'de brexit çıkmazı yaşanıyor. Çıkacaklar mı, çıkmayacaklar mı,... Devamı »

  • 29.05.2019
    09:25

    BİST 22 Mayıs tarihinde düştüğü 83.675 seviyesinden 27 Mayıs'ta 86.945 seviyesine kadar bir toparlanma yaşamış ama sonra yeniden düşüşe geçip, günü 85.545 seviyesinden kapatmıştı. Dün piyasalara düşen bir gelişme ile, BES yönetmeliğinde ya... Devamı »

  • 28.05.2019
    09:35

    Öyle görünüyor ki, bu yaz başka türlü geçmeyecek! Böyle kötü bir piyasayı tüm borsa tecrübem süresince yaşamamıştım. 1990 Körfez savaşı, 1994 Çiller krizi, 1998 Rusya moratoryum, 1999 deprem, 2001 70 Milyar Dolar'lık ... Devamı »