Değişen Ne Var?

10.06.2019 09:23
  •  A 

Bayram öncesinde önemli olası risklerimizden İstanbul seçimi ve ABD ile ilişkilere dikkat çekmiştim. Her ikisi de aynı şekilde duruyor. Ama BİST toparlanmaya devam ediyor. Hem de öyle böyle değil. 30 Mayıs Perşembe'den bu yana 5.000 puan yükseldi. Bunun 3 Bin puanı bayram sonrası cuma günü yaşanmış. Düştüğü 83.535 seviyesi ile kıyaslarsak 9.000 puanlık kaybı geri almış durumdayız. 

Peki ne değişti? Riskler mi azaldı? Dediğim gibi risklerde değişiklik yok. ABD ile aramızdaki S-400 gerilimi ABD tarafından gelen uyarılarla devam ediyor. ABD Savunma Bakanı meslekdaşı Hulusi Akar'a yazdığı mektupla, 31 Temmuz'a kadar S-400 alımından vaz geçmediğimiz takdirde F-35 programından çıkartılacağımızı ve diğer yaptırımlar hakkında uyarılarını iletmiş durumda.

İyimserlik olarak;
              31 Temmuz dendiği için, en azından o tarihe kadar bir yaptırım olmayacak denebilir. Yani yaptırım konusunda bir tarih netleşmiş oldu. Önümüzde iki aya yakın süre var. Ayrıca iki liderin telefon görüşmesi sonrasında, ABD vatandaşı NASA çalışanı Serkan Gölge'nin serbest kalması sonrasında, Trump'ın Senato'nun olası yaptırım kararını uygulamayacağı beklentisi artmış durumda.

Son gelen enflasyon verilerimizde enflasyonda düşüşü az da olsa sürüyor. Düşen kurlar ve yaz başladığı için, sebze fiyatlarında olası düşüşler gelecek enflasyon verilerinde de düşüşün sürmesine neden olacaktır. Kurlardaki düşüş nedeniyle de enerji girdi maliyetleri ile ithal fiyatlarda düşüş desteklenecektir.

BES'ten borsaya fon kaydırılması kararı ile Temmuz sonuna kadar yaklaşık 1.2 Milyar TL gibi bir fon girişi olacak beklentisi olumlu etki yarattı.

FED'den faiz indirimi beklentileri arttı. Yıl başında FED faiz artışı yapacak mı derken, FED başkanının enflasyon düşüşü sürerse, faiz indirimi yapılabileceği açıklamaları piyasalarda pozitif etki yarattı.

Cari İşlemler Dengesinde pozitif gelişmeler sürüyor. Büyümede kayıp var ama en azından cari dengeye baskı azalması olumlu bir durum.

Zaten BİST ve hisseler olarak ısrarla ciddi iskontolar içerdiğimizi yazıyoruz. Muhtemelen riskler konusunda yukarıdaki gelişmeler nedeniyle bu alımları yaşadık. Bu hafta TCMB faiz toplantısı var. Seçim öncesi bir değişiklik yapılmasını beklemiyorum. Ama sonrasında yıl sonuna kadar faizlerimizde 200 puan civarı bir indirim yapılması bekleniyor. Faizlerdeki olası düşüşler bankalara yaradığı için, bankalar destekli yükselişe bir cevap olduğunu düşünebiliriz. Bu yöndeki beklentiler benim görüşümden farklı ise, bankalardaki sert yüklelişler yaşanmış olabilir. 

Kısacası korku kaynaklarımız sürüyor. Ama BİST'in yükselişi de sürüyor. Yeter ki BİST yükselsin. Gördüğünüz gibi yükselişler sayesinde açık öngörülerimizde gerçekleşme kapanışları yaşanıyor. Umarım bu durum  bu hafta da sürer. Ama risklerin sürdüğünü yine de bilmenizi isterim. Teknikleri paylaşmayı sürdüreceğim. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.05.2019
    09:35

    83.535 seviyesine düşünce moraller alt üst olmuştu. Nedenlerini ekonomik ve siyasi risk ve belirsizlikler olarak detaylı şekilde birçok kez yazmıştım. Bir haftada bu kayıpların yaklaşık 9.000 puanını geri aldık. Dün yaklaşık 3.000 puan geri kazandık. Peki neden, yani ... Devamı »

  • 30.05.2019
    09:02

    Sadece Türkiye değil, son dönem dünyanın genelinde ciddi riskler ve belirsizlikler oluşmaya başladı. ABD-Çin bir türlü uzlaşamadı. Karşılıklı restler çekiliyor. İngiltere'de brexit çıkmazı yaşanıyor. Çıkacaklar mı, çıkmayacaklar mı,... Devamı »

  • 29.05.2019
    09:25

    BİST 22 Mayıs tarihinde düştüğü 83.675 seviyesinden 27 Mayıs'ta 86.945 seviyesine kadar bir toparlanma yaşamış ama sonra yeniden düşüşe geçip, günü 85.545 seviyesinden kapatmıştı. Dün piyasalara düşen bir gelişme ile, BES yönetmeliğinde ya... Devamı »

  • 28.05.2019
    09:35

    Öyle görünüyor ki, bu yaz başka türlü geçmeyecek! Böyle kötü bir piyasayı tüm borsa tecrübem süresince yaşamamıştım. 1990 Körfez savaşı, 1994 Çiller krizi, 1998 Rusya moratoryum, 1999 deprem, 2001 70 Milyar Dolar'lık ... Devamı »

  • 27.05.2019
    09:07

    Ekonomide çok sayıda sorunlu konu var. Buna bankalardan 100 Bin Dolar'ın üzerindeki döviz alımlarının hesaplara bir gün sonra geçecek şeklinde yapılan son uygulama da dahil oldu! Moody's ilgili uygulamanın yatırımcıların güvenini azaltacağı uyarısını yaparak... Devamı »