Krizler Aşıldı Mı?

31.05.2019 09:35
  •  A 

83.535 seviyesine düşünce moraller alt üst olmuştu. Nedenlerini ekonomik ve siyasi risk ve belirsizlikler olarak detaylı şekilde birçok kez yazmıştım. Bir haftada bu kayıpların yaklaşık 9.000 puanını geri aldık. Dün yaklaşık 3.000 puan geri kazandık. 

Peki neden, yani krizleri aştık mı şimdi?
              Aslında aştığımız birşey yok. Ama asıl sorunun ABD ile ilişkilerimizdeki gerilimden kaynaklı olarak bu denli yüksek düşüşler yaşamıştık. Cumhurbaşkanımız ile Trump arasındaki sürpriz telefon görüşmesi sonrası, 2016'dan beri FETÖ üyeliği iddiası ile tutuklu bulunan ABD vatandaşı ve NASA çalışanı olan Serkan Gölge serbest kalınca, acaba ABD ile ilgili sorunlar aşılıyor mu beklentisi dünkü yükselişlere neden olmuş olabilir. 

ABD ile sorunlarımızı aştığımız takdirde diğer ekonomik sorunlar için bu düşüşler biraz fazlaydı. S-400 alımında uzlaşma yaratacak bir geri adım mı atacağız bunu bilemiyorum. İktidar böyle bir karar değişimi olmayacağını ve bu alımın bittiğini söylüyor. Rus yetkililer de, teslimatın zamanında yapılacağını açıkladılar. Bu açıklamalara karşılık dün de, ABD dış işleri yetkililerinden S-400 alımından vaz geçilmezse yaptırımlara dikkat çekiliyor. İşte burada farklı bir durum söz konusu! ABD parlamentosu S-400 konulu Türkiye'ye yaptırım kararı alsa da, başkan Trump'ın bu yaptırımları uygulamama gibi yetkisi var. İki liderin telefon görüşmesinden hemen sonra tutuklu bulunan Serkan Gölge'nin serbest kalması bu yönde bir uzlaşma olabileceği inancını arttırmış durumda. Umarım öyle olur. Yoksa, bu yükseliş tepkisi sonrası yine yaptırımlara muhatap olursak, o zaman bunun yansıması daha da olumsuz olur. 

Tabii yükselişin asıl etkeni Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaşanan telefon konuşmasındaki olası uzlaşı olabilir ama, BES konusundaki borsa desteğini de unutmamak gerekir. 

Neyse, hangisi olursa olsun borsa yükselsin moraller yerine gelsin yeterki. Açık öngörüler gerçekleşme ile kapandıkça insanın yüzü gülüyor. Ama daha çok telafi edilmesi gereken kayıplar var. Umarım en kısa sürede hepsini geri alırız. 

Ancak, ikili bir uzlaşı varsa, bunu iki lider biliyor. Yoksa tüm riskler olduğu gibi yerinde. Umarım yine lades olmayız. 

10:00 büyüme verimiz gelecek. Bakalım rakamlar yüz güldürecek mi.

Şimdiden hepinize keyifli geçecek bir bayram diliyorum. Aman diyeyim, lütfen araç kullanırken, bayramı kendinize ve kimseye zehir etmeyin. Sağlıkla gidin, sağlıkla dönün tatillerinizden.  Sevgilerimle


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.05.2019
    09:02

    Sadece Türkiye değil, son dönem dünyanın genelinde ciddi riskler ve belirsizlikler oluşmaya başladı. ABD-Çin bir türlü uzlaşamadı. Karşılıklı restler çekiliyor. İngiltere'de brexit çıkmazı yaşanıyor. Çıkacaklar mı, çıkmayacaklar mı,... Devamı »

  • 29.05.2019
    09:25

    BİST 22 Mayıs tarihinde düştüğü 83.675 seviyesinden 27 Mayıs'ta 86.945 seviyesine kadar bir toparlanma yaşamış ama sonra yeniden düşüşe geçip, günü 85.545 seviyesinden kapatmıştı. Dün piyasalara düşen bir gelişme ile, BES yönetmeliğinde ya... Devamı »

  • 28.05.2019
    09:35

    Öyle görünüyor ki, bu yaz başka türlü geçmeyecek! Böyle kötü bir piyasayı tüm borsa tecrübem süresince yaşamamıştım. 1990 Körfez savaşı, 1994 Çiller krizi, 1998 Rusya moratoryum, 1999 deprem, 2001 70 Milyar Dolar'lık ... Devamı »

  • 27.05.2019
    09:07

    Ekonomide çok sayıda sorunlu konu var. Buna bankalardan 100 Bin Dolar'ın üzerindeki döviz alımlarının hesaplara bir gün sonra geçecek şeklinde yapılan son uygulama da dahil oldu! Moody's ilgili uygulamanın yatırımcıların güvenini azaltacağı uyarısını yaparak... Devamı »

  • 24.05.2019
    09:00

    Hacimsiz ama düşüşlerle bir hafta yaşadık ve haftanın son günündeyiz. Ama önümüzdeki hafta umutlanmamız için teknik olarak 87.399 - 88.530 dirençlerinin üstüne çıkmamız lazım. Yoksa dün yaşanan kısmi toparlanma sınırlı kalır, yin... Devamı »