Riskler Sürüyor!

17.05.2019 09:06
  •  A 

Zaten uzun zamandır yazıyoruz, bir çok riskimiz var diye. ABD ile S-400, Zarrab, Halkbank ve Suriye'deki bir takım gerilimler. AB ile Türkiye raporu vs. dahil, müzakereler kapsamında bir çok sorun. Akdeniz'de gaz arama ile ilgili olası riskler. Bölgesel olarak İran'a olası yaptırım riskleri gibi sayabileceğimiz bir çok jeopolitik riskimiz aynı şekilde karşımızda duruyor. Tüm bunların akıbetleri henüz netleşmiş değil.

Bunların yanı sıra, cari denge dışındaki tüm ekonomik verilerde kötüye gidiş var. İşsizlik, bütçe açığı, kur ve faiz artışları aynı şekilde devam ediyor. Turizm dışında neredeyse tüm sektörlerde durgunluk ve daralma da aynı şekilde sürüyor.

İstanbul seçimlerinin belirsizliği de 23 Haziran'a kadar sürecek. Seçim riski yüzünden bütçe savurganlığının da devam etmesi bekleniyor. 

Dövize ilgi sürdüğü için, hane halkının DTH'lara yönelmesi henüz durmadı. Kamu kurumlarından döviz satışları sürüyor ama artan kurlar bu satışları riskli kılıyor. Çünkü kurumlar ve ülke olarak yıl boyunca yapılması gereken ciddi tutarlarda döviz geri ödemelerimiz mevcut. 

TCMB'nın döviz rezevlerinde belirsizlikler piyasaları olumsuz baskılıyor.

İşte tüm bunlar ve benzeri riskler karşımızda durduğu için, gergin ve riskli seanslarımız sürecek gibi duruyor. Birgün yükseldik diye rahatlayamıyoruz. Çünkü sonraki gün fazlası ile geri verebiliyoruz.. Endeksin şuanki seviyesi bize bu durumun olumsuz yönde sürmeye devam ettiğini gösteriyor. 

Bugün için olumlu bir gelişme ise, ABD Beyaz Saray'dan yapılan bir açıklama ile, Türkiye'den yapılan demirçelik ithalatına uygulanan % 50 ek gümrük vergisinin % 25'e indirilmesi oldu. Sektör hisselerinde olumlu tepkilere neden olabilir.

Sözümü bağlarken, dün yaptığım uyarımı tekrarlamak istiyorum! BİST 87.399 seviyesinin altında kaldığı takdirde destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim alt desteklere inme riskimiz sürüyor. Ama özellikle ABD ile yapılabilecek bir uzlaşmanın anında pozitif tepki yaratacağını da bilmenizi isterim. 

Bu arada koza grubunda olduğu gibi hisse bazlı hareketler her zaman görülebilir. Çünkü bir çok hisse çok düşük değerlerle fiyatlanıyor. Bağımsız tepkiler her zaman gelebilir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.05.2019
    08:58

    Maalesef bu sorunun cevabı henüz belli değil. Gördüğünüz gibi, S-400'ler ile ilgili olumlu bir haber çıktı diye bir anda yükselen borsa, bir gün sonra aynı hızla aldığını geri verebiliyor. Dün de benzer durum yaşandı. S-400 erteleme haberi yetkili a... Devamı »

  • 15.05.2019
    09:38

    Alman medyasında geçen S-400 tesliminin 2020 yılına erteleneceği habeleri piyasada olumlu etki yaratmış durumda. Olur mu, olur. Çünkü ekonomik gidişte bu sıkıntılar varken, bir de ABD'den yaptırımlar gelecek olursa, iktidar için tam da seçim öncesinde c... Devamı »

  • 14.05.2019
    09:22

    Hatırlarsanız 2001 öncesinde kontrolsüz verilen banka kredileri, devletin TCMB'nı suistimal eden davranışları nedeniyle ülke olarak dünyadan tek başımıza ayrışıp, yaklaşık 70 Milyar Dolar'lık bir finans batağı yaşamıştık. Birçok bankamız bu kriz sonrası kapandı, sa... Devamı »

  • 13.05.2019
    18:34

    Sizi bilmem ama ben böyle düşünüyorum. Yeter artık bu ne kötü bir süreçmiş bitmez mi arkadaş ya bir türlü. Maalesef bitmiyor. Çünkü teşhis ve tedavi yanlış. Şimdi ben bunları yazınca sanki politika yapıyorum gibi oluyor ama öy... Devamı »

  • 13.05.2019
    09:09

    Son dönemin belki de tek iyi verisi olarak cari denge rakamları kaldı. Bunun dışındakilerde kötüye gidişler ve yüksek riskler halen ciddiyetini koruyor. Cari dengede açığın kapanıyor olması iyi güzel ama, bunun sert yükselen kur seviyeleri nedeniyle yaşanan ithal... Devamı »