BİST Dip Buldu Mu?

16.05.2019 08:58
  •  A 

Maalesef bu sorunun cevabı henüz belli değil. Gördüğünüz gibi, S-400'ler ile ilgili olumlu bir haber çıktı diye bir anda yükselen borsa, bir gün sonra aynı hızla aldığını geri verebiliyor. Dün de benzer durum yaşandı. S-400 erteleme haberi yetkili ağızlardan yalanlanınca ve üstüne bir de dün güne başlarken aldığımız döviz işlemlerine %0.1 vergi geldi haberi çıkınca BİST birgün önce aldığını bir ara fazlası ile geri vermişti. -2.000 puana varan düşüş sonrası yine kısmen toparlanıp, kapanışı 642 puan eksi ve 87.380 seviyesinde yaptı. 

Mehter gibi olduk bu sıralar. Ama mehter takımı bir geri iki ileri ilerlerken, BİST ise bir ileri iki geri yapıyor. Maalesef teknik olarak 87.399 seviyeinin altında kalmaya devam ettiğimiz takdirde, Destek-Direnç Tablosunda BİST için bir süredir dikkat çektiğim alt seviyelere doğru hızlı düşüş risklerini koruyoruz. O nedenle, BİST'in 87.399 üzerine atması ve o seviyeden mümkün olduğunca uzaklaşması çok önemli. Umarım bu olur. 

ABD Temsilciler Meclisinde Türkiye'ye F-35 verilmesinin engellenmesi ve S-400 yaptırımı yapılması tasarısı sunulmuş durumda. Yani görünen o ki, S-400 konusu yine önemli gündem olmaya devam edecek. En azından bir formül bulunup gündemden düşene, ya da yaptırımlar başlayana kadar. İşin dikkat çekici gelişmesi, Irak hükümetinin de S-400 almaya karar vermesi ve Irak başbakanın dün Türkiye'ye ziyarete gelmesi oldu. Bölgede ilginç işler olmaya devam ediyor. Yaşayacağız ve neler olacağını göreceğiz.

Ama sonuçta pozitif ayrışma yapan hisse hareketleri de görülüyor. Geçen gün tamamı kapanan Alkım öngörüleri sonrasında, son olarak kozal, kozaa ve ıpeke öngörülerinde de gerçekleşme kapanışları yaşandı. En ufak bir iyimser gelişme halinde, BİST ve hisseler yaşadıkları düşüşleri çok hızlı bir şekilde geri kazanabilirler. 

Bakın sakın unutmayınız, yaşayan, işleyen şirketler de bu ortamlarda düşüyorlar. Hem de çok ciddi düşüşler yaşıyorlar. Maalesef böyle zamanlarda bu görüntüler olabiliyor. Ama pozitif algı hakim olduğu anda, bu sefer şirketlerin Dolar bazında indikleri seviyelere göre çok düşük kaldıkları farkedilecek ve özellikle yabancı ağırlıklı hisselerde çok ciddi yükselişler de göreceğiz. Sorun, şu an karşımızdaki S-400, Suriye gibi konularda devam eden belirsizlikler. Bunları pozitif şekilde aşarsak, seçim gündemine rağmen hızlı toparlanırız. Ama seçim gündemi varken, bir de bu sorunlar daha da derinleşerek, ülkemize ABD yaptırımlarının başladığını duyacak olursak, o zaman işler çok daha karışmış olur. Çünkü ekonomik verilerimizde de ciddi bozulmalar sürüyor.

Moraliniz doğal olarak bozuktur. Ama sadece hisselere özel bir sorun yaşamıyoruz. Hatta diğer etkenlerin baskılarıyla olmaması gereken yerlere düşmüş bulunuyoruz. Ekonomi daralıyor, işsizlik zirveler tazeliyor, önceki yıllarda pozitif yaşanan bütçe dengelerinde bozulma başladı. Bütçe açıkları artan bir görüntü veriyor. Dün açıklanan bütçe dengesinde, Nisan ayında 18.3 Milyar açık veren bütçenin, Ocak-Nisan açık toplamı 54.5 Milyara ulaşmış durumda. Giderlerdeki yüzdesel artış çok daha fazla gerçekleşir hale geldi. Tüm bu sorunlu görüntüler yüzünden jeopolitik sorunlarımızı aştık aştık, yoksa sıkıntı daha da büyüyecek. Çünkü tüm bu sorunlara rağmen, hükümet harcama kısacağına, seçimlerin baskısı ile harcamalarını daha da gevşetiyor.

Umarım doğrular yapılmaya başlanır. Hepinize kazançlı günler dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.05.2019
    09:38

    Alman medyasında geçen S-400 tesliminin 2020 yılına erteleneceği habeleri piyasada olumlu etki yaratmış durumda. Olur mu, olur. Çünkü ekonomik gidişte bu sıkıntılar varken, bir de ABD'den yaptırımlar gelecek olursa, iktidar için tam da seçim öncesinde c... Devamı »

  • 14.05.2019
    09:22

    Hatırlarsanız 2001 öncesinde kontrolsüz verilen banka kredileri, devletin TCMB'nı suistimal eden davranışları nedeniyle ülke olarak dünyadan tek başımıza ayrışıp, yaklaşık 70 Milyar Dolar'lık bir finans batağı yaşamıştık. Birçok bankamız bu kriz sonrası kapandı, sa... Devamı »

  • 13.05.2019
    18:34

    Sizi bilmem ama ben böyle düşünüyorum. Yeter artık bu ne kötü bir süreçmiş bitmez mi arkadaş ya bir türlü. Maalesef bitmiyor. Çünkü teşhis ve tedavi yanlış. Şimdi ben bunları yazınca sanki politika yapıyorum gibi oluyor ama öy... Devamı »

  • 13.05.2019
    09:09

    Son dönemin belki de tek iyi verisi olarak cari denge rakamları kaldı. Bunun dışındakilerde kötüye gidişler ve yüksek riskler halen ciddiyetini koruyor. Cari dengede açığın kapanıyor olması iyi güzel ama, bunun sert yükselen kur seviyeleri nedeniyle yaşanan ithal... Devamı »

  • 10.05.2019
    09:26

    Görüyorsunuz, iptal edilen İstanbul büyük şehir belediye başkanlığı seçimleri o kadar basit geçiştirilecek bir konu değilmiş. YSK'nın tekrar ve mazbata iptal kararı sonrası kur, faiz, içeriden dışarıdan gelişmeler arka arkaya olumsuz olarak gelmeye başlad... Devamı »