Güven Denen Şey Çok Önemlidir!

26.04.2019 09:23
  •  A 

Dün TCMB faiz toplantısı vardı. Seçimlerden evvel herkeste seçimler bitince faiz indirimleri beklentisi vardı. Ama maalesef gördüğünüz gibi gelişmeler buna uygun olmadığı için, TCMB faizlerde değişiklik yapmadı. Ancak, normalde faiz indirimi olsa yaşanacak kur artışı, dün faizler korunmasına rağmen yine yaşandı. Böyle olunca kafalar karışıyor. Acaba piyasa faizlerde artış mı yapılmasını bekliyordu da, faizler aynı kalınca kurlarda artış yaşadık!

Tabii böyle bir beklenti de oluşmuş olabilir. En azından şimdilik olmasa bile, yaşanan kur, petrol fiyatı, ekmek zamları, TCMB döviz rezervleri hakkındaki belirsizlik yorumlarının sürüyor olması sonrasında enflasyonda yukarı yönlü baskı süreceği için, bir süre sonra faiz indirimi bekleyenlerin yanında, faiz artışı bekleyenlerin de seslerini duymaya başlayabiliriz. 

Ama dün yaşanan kur hareketlenmesi, TCMB'nın yeni açıklama metninden gerektiğinde ek sıkılaştırma tedbirlerinin kullanılacağı ibaresini çıkarttığının görülmesi sonrasında yaşandı. Yani Haziran toplantısında faiz indirimine hazırlık diye kurlar yükselmiş olabilir. 

Hemen belirteyim, bu ibare çıktı diye TCMB ille de bir sonraki toplantıda faiz indirecek diyemeyiz. Hatta, şartlar gerektirdiği takdirde tam tersi ek faiz artışı bile yapabilir. Elini bağlayan bir şey yok. Ama bu ibareyi bu metinden çıkartmasına da en azından bu ortamda gerek yoktu. Bana göre hatalı bir davranış oldu. Brent petrol enerji girdi maliyetlerini ciddi şekilde yukarı çekmişken, enflasyon baskısı sürerken, İran ve S-400 yaptırım riskleri kapımıza dayanmışken, seçim sonuçlarının belirsizliği sürerken, bir de yaşanan ana muhalafet liderine linç girişimi sonrasında zaten piyasalar aşırı tedirgin idi. Kararın zamanlaması hatalı oldu.

Sadece bu metin değişikliği değil, cumhurbaşkanımızın yeni kabine beklentilerine set çeken açıklaması da, ekonomide değişim bekleyenlerin moralini bozmuş olabilir.  Bunun gibi üst üste gelen gelişmeler dün TCMB açıklamaları ile bardağı taşırmış olabilir. Bir çok iyi gitmeyen neden sayabiliriz.

Kısacası tüm bunlar her alanda yaşanan güven kaybının yansımalarıdır. Gelişmelerden memnuniyetsizlik ve endişe duyanların davranışlarının sonucudur. En çok ihtiyaç duyduğumuz şey huzur, ılımlı bir iletişim ve yumuşama iken, iktidarın iki ittifak ortağının Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun bile diyemeyişi toplumdaki gerginliği koruduğu gibi, yerli yabancı yatırımcılardaki endişeli bakışı da azaltacağına daha da arttırmış oldu. 

Önceki yazılarımda da çok kez dikkat çektim. Bir çok OVP(orta vadeli program) açıkladık. Hepsinin içerikleri aynı idi. Şimdi de aynı içeriklerle yeni reform paketi açıkladık. Bu ne demektir? Demek ki yapacağız, edeceğiz, düzelteceğiz dediğimiz hiç bir şeyi gerçekleştirememişiz demektir. Böyle olunca da, yeni reform paketine inancın zayıf olduğunu düşünüyorum.

Seçimlerden evvel 5.84 olan dolar için tüm dünyanın dikkatini üstümüzde toplayacak şekilde swap faizleri yaratmıştık. Eee, dün de 5.98 gören Dolar vardı. Peki neden aynı swap baskısını yapmadık madem? Böyle olunca, ''çünkü o zaman seçimlere gidiyorduk. Öncesinde kur artışı oy kaybettirir endişi swap operasyonunu yaptırdı'' diye düşünülmesine neden oluyor.

İşte tüm bunlar iktidara ve dolayısı ile piyasalara olan güven kaybının sürmesine ve daha da artmasına neden oluyor. Böyle zamanlarda piyasalara yeniden güven verecek yeni bir ekonomi yönetimi çok yararlı olurdu. Ama başkası istedi diye yapmayız dersek, sonra zamanındaki faiz baskılarının akıbetini yaşayabiliriz. O zamanda faizleri baskıladık, faiz artışlarına karşı durduk. Ama sonra ne oldu? Zamanında 200 puanlık bir artışla söndüreceğimiz kur ve faiz ateşini, sonrasında 1.125 baz puanlık artış toplamı ile bile söndüremedik. Umarım yine aynı inatlaşma görüntülerine sahne olmayız. 

Tüm bu gelişmeler ve süren riskler nedeniyle borsada düşüş ve kurlarda yükseliş yaşıyoruz. İktidarın tutumu ve YSK'nın uzadıkça uzayan kararı piyasaların yön bulmasında etkili olmaya devam edecektir. Olası teknik riskleri destek-direnç tablomuzda görebilirsiniz. Kısacası güven denen şey çok önemlidir. Bir kaybedince, yeniden geri kazanmanın faturası çok yüksek olabilir!

Üye Giriş Sorunu Giderildi!
              Dün sitemizde üye girişlerinde teknik bir sorun yaşadık. Yaklaşık on yıla varan site faaliyetlerimiz zaman zaman dış ataklara maruz kalıyor. Bunun nedenleri için bir şey söylemek istemiyorum. Ama dün de böyle bir durum yaşandı. Sorunu biraz uzun sürse de akşam saatlerinde giderdik. Sizlere verdiğimiz bir günlük kesinti nedeniyle özür dileriz. Erişim yapamadığınız bu günün telafisi için üyelik sürelerinize ekleme yapılacaktır.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.04.2019
    18:15

    Arkadaşlar, Gün boyunca yaşadığımız üyelik girişi sorununun kaynağını henüz bulamadık. Maalesef çalışma sürüyor! Devamı »

  • 25.04.2019
    08:52

    Seçimler öncesi beklenti, TCMB'nın seçimlerden sonra faiz indirimlerine başlaması yönünde idi. Lakin seçimler bitti ama sonuçları henüz YSK tarafından halen neticelendirilemedi. Bu durum piyasalarda ciddi bir güven kaybına neden olmuş durumda.... Devamı »

  • 24.04.2019
    09:06

    Seçimler öncesinde piyasalar için sahip olduğumuz belirsizlikler nedeniyle riskler var diyor ve uyarıyorduk. Hemen aklımıza gelen iki önemli belirsizlik riski ise, yerel seçimler ve ABD ile ilişkilerimizdeki gerginliklerdi. Seçimler bitince en azından bu belirsi... Devamı »

  • 22.04.2019
    09:44

    Dün CHP Genel Başkanına yapılan saldırı, siyasilerin konuşmaları ile ülkeyi ne noktaya getirdiğinin en acı örneği maalesef. Kesinlikle onaylamıyor ve şiddetle kınıyorum. Bu tablo maalesef milli birlik ve bütünlüğümüze, demokrasimize büyük bir yaradır... Devamı »

  • 19.04.2019
    09:07

    Tam da acaba seçim belirsizliği bitti artık biraz nefes alırız derken, Financial Times'da çıkan TCMB döviz rezervi haberi ile kurlarda yükseliş, borsada da düşüş yaşamışız. Böyle diyorum, çünkü dün aranızda yoktum. O nedende neler oldu... Devamı »