Küresel Satışlar Sürüyor!

04.01.2019 08:34
  •  A 

Maalesef biz borsa olarak öncü olduk, ama küresel borsa satışları oldukça sert şekilde sürüyor. ABD'de Apple dün 75 Milyar Dolar kayıpla bir günde en yüksek değer kaybeden şirket oldu. Bizdeki satışlar direk küresel riskler nedeniyle midir derseniz, etkisi vardır ama bence kendi özelimizdeki sıkıntılar da etkendir diye düşünüyorum. 

Nisan'da toplanacak olan TCMB genel kurulunu olağan üstü toplantıyla ocak ortasında toplama daveti bile farklı spekülasyonlara neden olmuş durumda. Önceki TCMB başkanlarından Durmuş Yılmaz, olağan üstü toplantının hazineye ödemelerinde kaynak yaratmasını gündeme getirmek için yapıldığı görüşünde. Ama siyasiler hele ki muhalefetse, bu tarz spekülasyonları çok rahat yaparlar. Lakin kurlardaki hareketler de içeride ödeme sıkıntısı korkularının yeniden spekülasyonlara yol açmasına neden oluyor. 

İhracatçılar açısından kurlardaki yükseliş olumlu görülüyor. Ama enerji ve ithale dayalı bir çok ürün fiyatının yükselecek olması enflasyon etkisi yaratacak olduğu için farklı sıkıntılara da neden olacaktır. Dün de yazdığım gibi, önümüzdeki seçimler nedeniyle maalesef uzun süreli yatırımcı olmak zorundayız. Borsadaki hisseleri unutmamız gerekecek gibi görülüyor. 

Ben teknik ve bilançolarına göre uygun gördükçe yeni öngörüler girebilirim. Ama orta ve uzun vadeleri göze alarak bunları değerlendirmek gerektiğini biliniz. 

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.01.2019
    09:22

    Doğal olarak bu sözümüm asıl adresi borsa. Ama borsanın düşüşlerle yeni yıla başlamasının nedenleri ise finansal ve ekonomik sorunlardır. Dün ABD borsalarında yeniden satışlar başlayınca, ilk anda bire bir tepki vermeyen BİST, daha sonrasında daha da sert düşü... Devamı »

  • 02.01.2019
    08:57

    Zor bir 2018 yılı geçirdik. Özellikle borsa için ciddi kayıplar yaşadık. Umarım 2019 yılı bize bitirdiğimiz yılı aratmaz. Hepiniz için tüm sevdiklerinizle birlikte sağlık, huzur, mutluluk ve bolluk getiren bir yeni yıl diliyorum. Umarım en kısa zamanda tüm hissele... Devamı »

  • 28.12.2018
    09:05

    Bizler piyasalar, hisseler ve endeks için korkularımızı korurken, yabancı takası ise istikrarlı bir şekilde, % 61'lere düştüğü temmuz ayından bu yana yükselişini sürdürerek % 65 oranına ulaşmış durumda. Yabancı payındaki bu oran, Haziran cumhurbaşkanlığı se&c... Devamı »

  • 27.12.2018
    09:42

    Evet bir süredir hızlı düşen ABD borsalarında dün belirttiğim destekler çalıştı. Tepkileri ABD borsalarında dün gördük. BİST'de ise kısmi görmüştük. Bugün iyi bir başlangıç yaparız. Ama tabii Dow için riskler bitmedi. Bu sade... Devamı »

  • 26.12.2018
    08:48

    Bir süredir düşerek, 1930 yılından beri en kötü Aralık seviyelerine düşen ABD borsaları, ABD halkına kötü bir noel yaşatıyorlar. Bu durum BİST'de olunca toplumun çok düşük bir kesimi ile ilgili oluyor. Çünkü BİST'deki borsa... Devamı »