Yabancı Takasında Yükseliş Sürüyor!

28.12.2018 09:05
  •  A 

Bizler piyasalar, hisseler ve endeks için korkularımızı korurken, yabancı takası ise istikrarlı bir şekilde, % 61'lere düştüğü temmuz ayından bu yana yükselişini sürdürerek % 65 oranına ulaşmış durumda. Yabancı payındaki bu oran, Haziran cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yaşadığı yükseliş dönemindeki % 64.86 oranını da geçmiş dudumda. Anlayacağınız yabancılar düşen endeks ortamında cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi vermiş oldukları hisseleri daha fazlası ile yerine koymuş durumdalar. Endeksi bir de bu gözle analiz etmek doğru olabilir!

Huaweı ve ZTE'de ABD Kaynaklı Sıkıntı!
              Dünya genelinde yaşadığı hızlı büyüme ile dünya devi Samsung ve Apple'ı da geçerek ilk sıraya çıkan Çinli dünya devi Huawei ve diğer bir teknoloji şirketi ZTE ABD'ye güvenlik gerekçesi gösterilerek sokulmaması engeli ile karşı karşıya!

Başlayacak olan 5 G sürecinde, her iki şirketin özellikle devlet kurumlarında ve bu kurumlarla bağlantılı şirketlere sokulmaması isteniyor. Sorun sadece ABD üzerinde değil, ABD ile müttefik diğer bir çok gelişmiş ülke için de gündemde. 

Bizim için sıkıntı, ZTE'nin Türkiye'nin nadir teknoloji şirketi olan Netas'ın çoğunluk hissesine sahip olmasında yatıyor. Maalesef % 48'lik Netas hissesi Çinli ZTE tarafından alınmış ve bu satışa da tüm bu risklere aldırmadan onay verilmişti. Muhtemelen Netas hisselerinde yaşanan düşüşte de bu sıkıntıların bir süredir dünya genelinde başta ABD olmak üzere gündemde olmasının payı büyük diye düşünüyorum. Keşke % 48 için öncelik hakkı diğer % 15 paya sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı tarafından kullanılmış olsaydı. 

Maalesef kendi alanında dünyanın 5'nci büyük şirketi olmasına rağmen, ZTE'nin şu ana kadar hisseye faydası değil fiyat olarak zararı dokunmuş oldu. Kimbilir belki de batı dünyasında başlayan engellemeler sonrası Türkiye'den çıkma kararı alır da bir bakarsınız hissesini satmak ister. Sakın yanlış bir algı oluşmasın, bu konuda en ufak bir duyum ya da bilgim olmadığı gibi, böyle bir gelişme de şu an için zaten yok. Olsa ne iyi olurdu diye düşündüğüm görüşümü yüksek sesle dillendirmiş oldum sadece.

Çünkü neredeyse Türkiye'nin ilk ve tek milli siber güvenlik sitemine sahip olan Netas'ın ZTE'ye satışı olmasaydı, belki de içinden geçtiğimiz devlet içindeki paralel yapılanma risklerinden korunmak için, tüm kamu bilgisayarlarında milli siber güvenlik kullanımına geçilirdi. Ama şimdi dünyanın korktuğu ve istemediği bir şirket ana ortak iken böyle bir karar alınabilir mi, ya da alınırsa doğru olur mu bilemiyorum!

NOT: Pazartesi Aranızda olmayacağım. Kısmetse, yeni yıla büyük kızımız ve arkadaşlarımızla İstanbul'da girmek için yarın sabah İstanbul'a gideceğiz. 

          Şimdiden Hepinizin Yeni Yılını Kutlar, Tüm Sevdiklerinizle Mutlu, Sağlıklı ve bol kazançlı bir 2019 yılı dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.12.2018
    09:42

    Evet bir süredir hızlı düşen ABD borsalarında dün belirttiğim destekler çalıştı. Tepkileri ABD borsalarında dün gördük. BİST'de ise kısmi görmüştük. Bugün iyi bir başlangıç yaparız. Ama tabii Dow için riskler bitmedi. Bu sade... Devamı »

  • 26.12.2018
    08:48

    Bir süredir düşerek, 1930 yılından beri en kötü Aralık seviyelerine düşen ABD borsaları, ABD halkına kötü bir noel yaşatıyorlar. Bu durum BİST'de olunca toplumun çok düşük bir kesimi ile ilgili oluyor. Çünkü BİST'deki borsa... Devamı »

  • 25.12.2018
    09:27

    Tabii ki, bu yarışın hangisi daha çok düşecek diye yaşandığını anlamışsınızdır :) Hakikaten de, ABD borsaları 1930'lardan beri en kötü Aralık ayını yaşıyorlar. Düşüşler hızlanarak artıyor. Bu konuda ben yeterince huzurluyum, çünkü Aralık başından ... Devamı »

  • 24.12.2018
    09:13

    Aralık ayı başından beri ABD endeksleri için uyarı yazıları yazıyorum. Nitekim, korkularım aynen uyarılarımdaki gibi gerçekleşti. Ama dikkat ederseniz BİST olarak ABD borsalarından pozitif ayrışma gösteriyoruz. Bence bu gayet normal. Trump ile Ergoğan'ın bir çok konudak... Devamı »

  • 21.12.2018
    08:55

    Bir süredir teknik olarak ABD borsaları için uyarılar yazıyorum. Gördüğünüz gibi, ABD borsaları toz duman. FED faiz kararı ile birlikte bu sarsıntı daha da arttı. Çünkü faizler arttıkça, mortgage krizi esnasında faiz yok diye, para piyasalarınd... Devamı »