BİST'in Pozitif Ayrışması Sürer Mi?

24.12.2018 09:13
  •  A 

Aralık ayı başından beri ABD endeksleri için uyarı yazıları yazıyorum. Nitekim, korkularım aynen uyarılarımdaki gibi gerçekleşti. Ama dikkat ederseniz BİST olarak ABD borsalarından pozitif ayrışma gösteriyoruz. Bence bu gayet normal. Trump ile Ergoğan'ın bir çok konudaki uzlaşılarla ilişkileri geliştimeleri, sonrası için de pozitif ayrışmamızın devam etmesine yarayabilir. Şimdi en önemli belirsizlik olarak Halkbank konusundaki son kararı bekliyorum. Eğer o konuyu da hasarsız atlatabilirsek, BİST ciddi bir destek bulur.

Bu arada, Trump'ın aldığı kararların neticelerini görüyorsunuz, savunma bakanları, danışmaları, bir çok bürokratları istifa ederek tepki veriyorlar. Yani aslında Trump, Pentagon'a rağmen Suriye'den çekilme kararı almış görünüyor. Umarım devamında aleyhimize gelişecek farklı bir çapan oğlanı çıkmaz! 

Ancak, Suriye'de gelişmeler istediğimiz gibi oluyor görünse de, önemli riskler olduğunu bilmenizi isterim! Verilen binlerce tır mühimmat ve silah bize karşı kullanılacak olursa, bunun neticesi şehit haberleri alabiliriz. Aynı şekilde DEAŞ ile de mücadele etmek zorunda kalabiliriz. Hatta bizi bizzat bu ateşe itmek isteyenler de olabilir. Ama şunu bilin ki, eğer bunu göze almazsak Kuzey Irak'ta zamanında çekiç güç olarak yaşananların nereye geldiğini gördük. Aynısı Suriye'nin kuzeyinde de olacak olursa ve biz de buna seyirci kalırsak, işte asıl o zaman bunun faturası ülkemiz için çok daha büyük olur. Umarım şehit haberleri almadan Suriye'nin Kuzeyini ülkemiz için bir terör yapılanmasından temizleriz.

Aklıma takılan diğer bir konu ise Trump'ın akıbeti! Trump, derin ABD devletine ve Pentagon'a ciddi bir tepki gösteriyor. Eğer aklında çok daha farklı bir kumpas niyeti yoksa ve bunu gerçekten de ABD'yi bölgeden çıkartmak için yapıyorsa, o zaman 100 yıldır bölgesel amaçlarına ciddi bir sekte vurduğu için, çok farklı tepkilerle mücadele etmek zorunda kalacaktır. Yani Suriye gelişmelerinin tepkilerinin ABD içindeki yansımalarını da çok merak ettiğimi söylemek istiyorum.

Neyse biz yine BİST'e dönersek, hisse bazlı hareketler ve endesk olarak da yükseliş tepkileri ile haftaya başlayabiliriz diye düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerde işler bozulmaya başlarsa, yine gelişmekte olan ülkeler ve en başta Türkiye olumlu ayrışma gösterebilir. Ama ihracatımızın artması için gelişen ülkelerin de ekonomik olarak fazla bozulma yaşamaması lazım.

NOT: Ojer Telekom'un (OTAŞ) sahibi olduğu Türk Telekom'un % 55 hissesi, kredi veren bankalar tarafından oluşturulan Levent Yapılandırma Yönetimi'ne(LYY) devredildi. İlgili bankalar bir an önce, ilgili payları sektörel bir yatırımcıya satmayı hedefleyeceklerdir. Böyle bir satış bankaların geri dönüşünde sorun yaşadıkları kredilerin geri kazanılması ve bankaların kredi imkanlarının rahatlaması açısından çok önemli olur.

Hepinize iyi ve kazançlı bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.12.2018
    08:55

    Bir süredir teknik olarak ABD borsaları için uyarılar yazıyorum. Gördüğünüz gibi, ABD borsaları toz duman. FED faiz kararı ile birlikte bu sarsıntı daha da arttı. Çünkü faizler arttıkça, mortgage krizi esnasında faiz yok diye, para piyasalarınd... Devamı »

  • 20.12.2018
    09:06

    FED Faiz Artışı Yaptı! ABD Merkez Bankası FED, dün 25 baz puan artışı yaptı ve politika faizini %2.25 - %2.50 aralığına yükseltti. 2019 için de faiz artış sayısını üçten ikiye indirdi. Dün bu konudaki beklenti yazımda; ''Eğer FED faiz artışı... Devamı »

  • 19.12.2018
    17:56

    ABD Başkanı Trump, sürpriz şekilde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni DEAŞ idi ve DEAŞ'ı yendik şeklinde bir mesaj yayınladı. Ekranlarda ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği habeleri üzerine yayınlar başladı. Aslında Trump ilk başkanlık seçimlerinde de, Orta... Devamı »

  • 19.12.2018
    09:37

    Öncelikle şunu bilelim ki, Türkiye olarak ekonomide ve finansman alanında çok ciddi sıkıntılarımız var. Faizler ve iç piyasadaki talep daralması bir çok sektörü bunaltmış durumda. Enflasyon, büyüme, işsizlik, yüksek faizler, seçim riskle... Devamı »

  • 18.12.2018
    09:09

    Aralık ayının başından beri bu konuya dikkat çekiyorum. ABD destekli gelişmiş ülke borsalarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Dün, ''ABD Borsaları Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı beklenti yazımda olası teknik bir düşüş riskine daha dikkat çek... Devamı »