Makina İşlemleri BİST'i Sert Düşürdü!

21.11.2018 09:28
  •  A 

Son iki gündür yabancı borsalarda düşüşler yaşanıyor. Bir gün önceki düşüşlerinden pozitif ayrışma ile kapanış yaşamış olan BİST, dün ABD borsalarında ve Almanya Dax'da % 2'leri geçen yeni düşüşler yaşanınca, bir gün önceki farkı da kapatarak % 3 üzerinde düşüş yaşadı.

Maalesef bu işlerin büyük kısmı algoritmalara göre otomatik işlem yapan makinaların etkisi ile bu denli sert oluyor. Pazartesi yükseliş ile kapanan endeks nedeniyle alımda yakalanmış makinalar, dün dışarıda yaşanan satışların etkisi ile satışa geçince bu düşüşü görmüş olduk. Özellikle de teknik destekler kırılınca bu satışlar daha çok oluyor. Çünkü teknik destek ya da direnç seviyelerinde işlem hacimleri artar. Böyle olunca da, makinalar yön ne tarafa ise, o yönde işlemlerini hızlandırıyorlar. Farklı farklı kurumlardan algoritmalara göre işlem yapan otomatik makinalar yöne göre işlemlerine devam edince düşüş daha sert, çıkış da daha sert olabiliyor. 

Bugün dünkü düşüşlerin tersi kısmi toparlanmalar da görebiliriz. 

Seçim İttifakı Görüşmesi Yapılacak!
              Bugün Cumhur İttifakı yapan iki parti yerel seçimlerde de ittifak konusunu görüşecekler. Sonuç piyasalarda farklı etkilere neden olabilir. Anlaşma olumlu, anlaşmazlık olumsuz yansıyabilir. Uzlaşma yapılmasını bekliyorum.

Kaşıkçı Açıklamaları Sürüyor!
              Dün ABD Başkanı Trump, cinayetle prensin ilgisi olabilir de, olmayabilir de, ama ne olursa olsun bizim Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz bozulmayacak demiş. İşte ABD'nin hukuk anlayışı bu. Benzer durum bir başka ülkede söz konusu olunca dünya ayağa kalkarken, her türlü yaptırım kararları alınırken, taraf dünyayı fonlayan finans kaynağı Suudiler olunca açıklamalar da böyle olabiliyor. 

Türkiye olarak ise Kaşıkçı konusundaki ısrarlı tutumumuz sürüyor. Tabii ki bu konuda biz haklıyız. Ülkemizin böyle menfur bir cinayette kullanılması karşısında elimizden gelen her türlü tepkiyi vermemiz en doğal hakkımız. Ama neticesinde bu durum dış ilişkilerimizi ne şekilde etkileyecek göreceğiz. 

ABD YPG ve PKK İlişkisi Son Sürat Gidiyor!
              Üç PKK liderine ödül koymak falan hepsi göstermelik bir tiyatrodan ibaret. Bu teröristleri yakalasalar bile, PKK ile ilişkilerinde bir değişiklik olmayacak. Sadece kendilerini dinlemeyenlerin tasfiyesi olarak düşünürüm. Son olarak Kandil'de PKK'ya ilaç ve sağlık malzemesi yardımı yaptıkları tespit edilmiş. 

İşte bunlar bizim sözde müttefiklerimiz. Bu nedenle öncelikle ordu ve ekonomi olarak güçlü olmak zorundayız. Yoksa her türlü askeri, terörizm ve ekonomik olarak çökertilmek istendiğimiz çok net. Ama maalesef ekonomik olarak bu operasyonları boşa çıkartacak yapısal değişimleri bir türlü yapmayı başaramıyoruz. Kamu harcamalarının savurganlığına mani olamıyoruz. Umarım bunu başarırız. Yoksa, şimdiye kadar dayandığımız bu operasyonlar bir gün dayanılmaz olursa, her türlü riske açık oluruz. 

ABD ve Dax'ta teknik destekler var. Son düşüşlerin tepkileri görülebilir. Eğer bu destekler aşağıya kırılmaz ve alım tepkileri görülürse, BİST'in de dünkü satışlara kısmen tepkilerinin geldiğini görebiliriz.

Hepinize bol kazançlar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.11.2018
    09:45

    16/11 tarihli yazımda ''Türkiye Daha Büyük Bir Krize Mi Gidiyor?'' başlığı altında böyle bir düşüncede olmadığımı yazmıştım. Ancak, sakıncalı davranış olarak da kamunun hoyrat harcamalar yapması, seçim ulufeleri dağıtması, TCMB rezervlerinin d&uum... Devamı »

  • 19.11.2018
    08:58

    Günaydın ve iyi haftalar arkadaşlar. Bugün bir şey yazmak istemedim. Son iki yazımın içerikleri güncel geliyor bana. Bu arada çok yüksek karı olan ihracatı da iyi bazı şirketlerde halen yabancı satış baskıları sürüyor. Bu durum onların kötü ... Devamı »

  • 16.11.2018
    08:57

    Sanayi Üretimi Verisi Gelecek! Bugün 10:00'da Eylül ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Önceki veri % 1.7 iken, beklenti % -2 düzeyinde bulunuyor. Sanayi üretimi tahmincileri en çok yanıltan verilerden birisidir. Ama Eylül ... Devamı »

  • 15.11.2018
    08:24

    Endeks 90.000 ile 96.000 aralığında işlemlere sıkışmış durumda. Hatta son hafta bu aralık 91.500 ile 94.000 aralığına oluşmaya başladı. Dış piyasalara satış geldi, içeride şu gerilim var diyerek satışlar geliyor iniyoruz yazdığım desteklere. Sonra da halkbank şöyle, petrol böyle den... Devamı »

  • 14.11.2018
    09:03

    Ekonomi olarak en büyük ithalat kalemimiz olan petrol ve türevlerinin fiyatları cari denge verilerimiz için çok önemli. Her 10 Dolar yaklaşık 4 Milyar Dolar etki yaratıyor. Bu açıdan bakınca 85 Dolar'ı gören brent petrol şu an 65 Dolar seviyesine ine... Devamı »