Petrol Yüzümüze Gülüyor!

14.11.2018 09:03
  •  A 

Ekonomi olarak en büyük ithalat kalemimiz olan petrol ve türevlerinin fiyatları cari denge verilerimiz için çok önemli. Her 10 Dolar yaklaşık 4 Milyar Dolar etki yaratıyor. Bu açıdan bakınca 85 Dolar'ı gören brent petrol şu an 65 Dolar seviyesine inerek, 85 Dolar'a göre ekonomimiz üzerinde yaklaşık 8 Milyar Dolar civarında bir rahatlama yaratacaktır. Hadi diyelim ki, 80 Dolar üzerini kısa süreli görmüştü. Yine de 6-7 Milyar Dolar bir yük azalmış durumda. Bu pozitif bir katkıdır. 

Tabii asıl enerji ithalatındaki fiyatlardan medet ummaktan ziyade, bu yükü kalıcı hafifletecek gelişmeler çok daha önemli olur. Biliyorsunuz 2012 tarihli strateji yazımda, ABD dünyanın en büyük petrol tüketen ithalatçı bir ülke iken, kayaç gazı teknolojisi ile artık dünyanın Suudi Arabistan sonrası en büyük üretici ülkelerinden birisi olmuş durumda. Böylece ülke ekonomisi olarak yaşamış olduğu rahatlamayı bir düşünün. Aynı şekilde bizim  için de böyle bir gelişme, ülke olarak en büyük ithalat ve cari açık baskısı olan bir kalemden kurtulmamıza neden olur. Ama bunun için de petrol ya da gaz bulmalıyız. Kayaç gazı teknolojisine yeterince hakim olmadığımız için, bu konunun işlendiği ilk yıllarda Trakya tarafında kayaç gazı aramaları haberlerini duymamıza rağmen devamının gelmediğini gördük. 

Ama şimdi farklı bir durum var! O da ikincisi yolda olan petrol-gaz arama gemilerimiz ile biz de denizlerde petrol sondajlarına başladık. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz'de var olduğu ilan edilen alanlarda gaz ve petrol bulmamız halinde, Türkiye ekonomisi çok ciddi bir toparlanma yaşayabilir. Ama bu konu her ekonomik kriz esnasında iktidarlar tarafından ortaya atılır ama sonra bir gelişme olmazdı. Şimdi ise bence durum biraz daha farklı. Çünkü bu sefer sondaj gemilerimiz ile arama yapan biziz. Bu işi başka bir ülkenin şirketi üzerinde değil de bizzat biz yapıyoruz. Aramadan bulunamayacağına göre, şimdi artık kendi gemilerimizle aramaya başladık. Bende bir ümit var. İnşallah sürpriz haberleri duyarız da bu petrol sorunu bizim için de fiyatı yükseldikçe gelir yaratan bir gelişmeye dönüşür.

BİST Halkbank'a Odaklandı!
              BİST Halkbank soruşturması odaklı yön tayini yaşıyor. Dün yine cumhurbaşkanımız Trump ile halkbank konusunda görüştüklerini ve bu işin çözüleceği vaadini dile getirince, banka hisseleri alımlara sahne oldu. Bunu thyao gibi diğer bazı endeks hisseleri de takip edince, BİST güzel bir yükseliş yaşadı. Ancak üç gün önceki rakamlara bakınca aslında düştüğümüz yerden kısmen toparlandığımızı ama halen geçen hafta halkbank konusu gündeme geldiğinde gördüğümüz endeks seviyelerinden düşük olduğumuzu görüyoruz. Umarım bu konu bir an önce çözülür ve BİST kalıcı ve daha yüksek toparlanmalar yaşar. Yoksa aynı gündem ile bir ileri iki geri yaptığımız için, cesaret edip yeni öngörü yapamayınca, düşüşlerin olumsuz etkileri üzerimizde kalırken, yükselişlerin faydalarını yeni öngörüler ile kullanamamış oluyoruz. 

Teknik olarak şu an için önümüzde 94.214 seviyesinde bollinger direnci olduğunu görüyorum. O seviye geçilemezse, yine satışlar gelebilir. Dikkatli olmakta yarar var.

Ama petrol ve faizlerde yaşanan düşüşler yabancı fonları da olumlu etkilerse, BİST'e olan ilgi artışı da olumlu etki yaratır. Yaşayalım görelim bakalım neler olacak.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.11.2018
    09:10

    BİST bir türlü kalıcı bir toparlanmaya başlayamıyor. Arada verdiği yükseliş tepkilerinden sonra yine satış baskısı başlıyor. Bunun o an için ya iç ya da dış bir gerekçesi çıkıyor. Bu sefer de dış borsalarda yaşanan düşüşler nedeniyle, yabancı satı... Devamı »

  • 12.11.2018
    09:29

    10:00'da Eylül ayı cari denge rakamları açıklanacak. Genel beklenti Eylül ayında cari fazla vermemiz yönünde. Yani cari denge olarak olumlu bir veri bekliyoruz. Ama şu sıra bu verilerden ziyade bence ABD ile yaşanan ilişkiler ve ara seçime yönelik riskler d... Devamı »

  • 09.11.2018
    09:43

    ABD Merkez Bankası FED, gösterge faiz oranlarını %2.00 - %2.25 aralığında sabit tuttu. Bununla birlikte Aralık ayında bir faiz artışı daha olabileceği konusunda açık kapı bıraktı. BİST Tahminlerim Tutmuyor! Son dönem BİST ve piyasa yönü konus... Devamı »

  • 08.11.2018
    09:23

    Arkadaşlar hepinize günaydın. Beklenti yazımı kısa tutacağım. Piyasalar ve BİST için pozitif beklentilerim sürüyor. Son gelen karlar thyao karı da dahil gayet iyi gelmeye devam ediyor. Kurlar ciddi geri gelirken şirketlerin yaptıkları zamlardan indirimler çok semboli... Devamı »

  • 07.11.2018
    09:27

    Dün sürpriz bir karar alan ABD, terör örgütü PKK'nın üst düzey üç yöneticisinin yakalanması için para ödülleri koyduğunu açıkladı. Şimdi bu karara bakıp hemen, ABD İran ambargosuna uyması için Türkiye... Devamı »