Cari Dengede Fazla Bekleniyor!

12.11.2018 09:29
  •  A 

10:00'da Eylül ayı cari denge rakamları açıklanacak. Genel beklenti Eylül ayında cari fazla vermemiz yönünde. Yani cari denge olarak olumlu bir veri bekliyoruz. Ama şu sıra bu verilerden ziyade bence ABD ile yaşanan ilişkiler ve ara seçime yönelik riskler daha ön planda.

ABD Ne Yapmak İstiyor?
              Bence niyeti belli. Adı PKK olarak bilinen  terör örgütüne yeni ad bulmaya ve yeni ad vererek bu terör örgütünü korumaya almayı planlıyor. Suriye'de PYD-YPG ya da diğer isimleri her ne ise, birlikte güvenlik üsleri kurup, PYD-YGP'yi terör örgütü olarak görmüyoruz açıklamaları yaparak, binlerce tır silah ve mühimmat desteği vermeyi sürdürüyor. 

Şimdi de, Kuzey Irak'ta Kandil dahil yuvalandığı üslerde PKK'yı sıkıştıran Türk ordusuna karşılık, Sincan'da kurduğu üslere PKK terör unsurlarını çekiyor. Şimdi bu görüntülere bakıp da, ABD ile ilişkilerimiz düzeliyor demek mümkün mü bilemiyorum!

Aynı zamanda cumhurbaşkanımızın geçen hafta yaptığı açıklamalarda asıl önemli olan konu, halkbank soruşturmasının akıbeti idi. Dendiği gibi soruşturmanın pozitif bir sonuç ile sonlanmasına yönelik bir açıklama henüz görmedik. Bu nedenle de BİST'de son satışların geldiğini düşünüyorum.

Tabii satışların gelmesinin bir de iç finansal-ekonomik nedeni var! O da, sıkı para politikası açıklanan YEP'e rağmen, yapılan ötv-kdv indirimleri sonrasında, doğal gaz zammının geri çekilmesi ve benzeri şekilde seçimlere yönelik harcama arttırıcı kararlar nedeniyle rating kurumlarından uyarılar artmaya başladı. 

Anlayacağınız, ara seçimlerde özellikle istanbul ve ankara'daki riskler nedeniyle, seçimler öncesi her türlü teşvik ve harcama arttırıcı kararlar alınacak olursa, o zaman kurların buna tepkisi yukarı yönlü olurken, borsanın da gördüğümüz şekilde aşağı yönlü olur. Umarım seçim ekonomisi izlenmez. Yoksa, ekonomi ve finansman tablomuz içinden kolay çıkılmayacak boyutta derinleşir. 

Şu ana kadar bankaların karları iyi ama tabii gördüğümüz veriler gerçek ise. Aynı şekilde ana şirketlerde de benzer iyi bilançolar görüyorum. Umarım yeni bir kur ve faiz atağı yaratacak kamu harcamalarına kalkışmayız.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.11.2018
    09:43

    ABD Merkez Bankası FED, gösterge faiz oranlarını %2.00 - %2.25 aralığında sabit tuttu. Bununla birlikte Aralık ayında bir faiz artışı daha olabileceği konusunda açık kapı bıraktı. BİST Tahminlerim Tutmuyor! Son dönem BİST ve piyasa yönü konus... Devamı »

  • 08.11.2018
    09:23

    Arkadaşlar hepinize günaydın. Beklenti yazımı kısa tutacağım. Piyasalar ve BİST için pozitif beklentilerim sürüyor. Son gelen karlar thyao karı da dahil gayet iyi gelmeye devam ediyor. Kurlar ciddi geri gelirken şirketlerin yaptıkları zamlardan indirimler çok semboli... Devamı »

  • 07.11.2018
    09:27

    Dün sürpriz bir karar alan ABD, terör örgütü PKK'nın üst düzey üç yöneticisinin yakalanması için para ödülleri koyduğunu açıkladı. Şimdi bu karara bakıp hemen, ABD İran ambargosuna uyması için Türkiye... Devamı »

  • 06.11.2018
    09:56

    Çok sıkıntılı günler yaşadık. Kur atakları ve faiz yükselişleri derken, stres yüklü bir piyasa içinden geçtik. Ama bankaların sendikasyonlarının başlaması ve sonrasında da, rahip Brunson serbest bırakılınca işler normale dönmeye başladı. ABD ile iliş... Devamı »

  • 05.11.2018
    09:13

    Enflasyon Düşecektir! Bugün 10:00'da Ekim TEFE-TÜFE verileri belli olacak. Açıkçası ben kasım ayı için eksi enflasyon gelirse şaşırmam. Kurların aşağıya gelmesi nedeniyle ithal ürünlerde fiyat düşüşleri yaşanıyor ve yaşanaca... Devamı »