Zeytin Dalı Operasyonu Başladı!

22.01.2018 09:18
  •  A 

Türk Silahlı Kuvvetleri Afrin'e girdi. Hava unsurlarımızın ve topçularımızın atışları ile başlayan Afrin operasyonunda, dün 11,05'te kara birliklerimiz de Afrin'e girdiler. Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) kuvvetleri ile birlikte yaptığımız, ''Zeytin Dalı'' adı verilen operasyonda Allah Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve mehmetçiklerimizin yanında olsun. En kısa sürede muaffak olup, amacın gerçekleşmesini dilerim. Türkiye bu operasyonda yüz de yüz haklıdır. Yaklaşık 900 km sınırı olan komşu bir ülkenin topraklarında kendisini parçalamak hedefi ile yeni bir devlet kurulmasına veya terörist yapılanmaya hiç bir devlet göz yummaz. Türkiye de göz yummamakta haklıdır. 

Maalesef Esad ile ters düştüğümüz andan itibaren Suriye'deki gidişin asıl amacınının bölgedeki dört ülkeden toprak kopartıp, yeni bir devlet kurmak emelleri olduğunu görmek gerekirdi. DAEŞ denen paravan sahte terörist gücün de amacı, Irak ve Suriye'nin parçalanmasını sağlamak ve batının yıllanmış emelini gerçekleştirmek için zemin yaratmaktı. Irak ve Suriye'de bunu başardılar. Topraklarımızda da benzer görüntülere izin vermemizi kimse beklemesin. Nitekim TSK bunu tüm dünyaya başladığı operasyon ile ilan etmiş oldu. 

3'ncü gününe girdiğimiz operasyon şu ana kadar gayet başarılı ilerliyor. NATO ve dış dünyadan savunma hakkımıza vurgu yapılan açıklamalar duyuyoruz. Ancak, Fransa Türkiye'nin müdahalesi ile ilgili BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı. Her nedense, batılı dostlarımız PYD'nin devlet içinde devlet gibi davranmasına ses çıkartmaz, PYD'nin terör odağı militanlarının Suriye'nin birçok yerleşimindeki masum halkı evinden, barkından etmesini görmezden gelirken, PYD unsurları zor duruma düşünce hemen BM toplamaya kalkıyorlar. Fransa'nın PYD'nin mahkemelerini tanıdığını ilan etmesinden zaten niyetini anlamak mümkündü. 

Harekatın şu ana kadar gidişi çok başarılı olduğu için, BİST bu harekattan sınırlı etkilenecektir. Yani çok sert bir kayıp görmeyebiliriz. Hatta, belki de önemli bir belirsizliğin şimdilik sorunsuz aşılıyor olması nedeni ile, çok hızlı bir şekilde pozitife dönen bir BİST bile görürsek şaşırmam diyebilirim. 

Ben BM toplantısında Rusya'nın bizim lehimizde davranmasını bekliyorum. Türkiye'nin operasyonu en kısa sürede bitirmesi ve sivillere karşı hassasiyet çağrısında bulunacaklardır. Tabii diğer şehirlere yayılmamasını da isteyeceklerdir. Yapılan açıklamalardan, alınan kararlar ve tepkilerden dost düşmanı görmemiz mümkün olacak. Binlerce km mesafeden uçak kaldırıp, Kaddafi'yi ve Libya'yı vurmayı kendinde hak bulan Fransa, nasıl oluyor da, Türkiye'yi bu konuda eleştirebiliyor anlamak mümkün değil! Hoş zaten biz nedenini anlıyoruz.

FİTCH Değişiklik Yapmadı!
              Fitch Türkiye'nin not görünümünde hiç bir değişiklik yapmadı. Zaten öyle yapması bekleniyordu.

ABD Kepenk Kapattı!
             Obama döneminde de gündeme gelen kepenk kapatma riski nihayet Trump döneminde gerçekleşti. Bütçe krizi nedeniyle hükümet kepenk kapattı. Kamu hizmetleri ve memur maaş ödemeleri askıya alındı. Obama zamanında büyük olay olur diye lanse edilen bu durum henüz ABD piyasalarında çok önemli olumsuz bir yansıma yaratmamış gözüküyor.

Davos Toplantıları Başlıyor!
              Özellikle Mehmet Şimşek'in toplantıları oldukça önemli geçecektir. Mehmet Şimşek uluslararası yatırımccıları ülkemize davet edecek. Her türlü yatırım desteğini vereceğimizi anlatacak. Çok büyük yatırım planlarımızı yatırımcılara aktaracak. Uluslar arası fonların Şimşek'e olan ilgisi bizler için referans olabilir.

Operasyon Büyürse Risk Oluşur!
              Afrin operasyonu Münbiç ve diğer şehirlere yayılacak olursa, o zaman risk artacaktır. Cumhurbaşkanımız, Afrin'den sonra Münbiç'i de kapsama alacağımızı söyledi. ABD ise, Münbiç'te kuvvetleri olduğunu, onları risk oluşması halinde savunacağını ilan etti. 

Kısacası Afrin Operasyonu şimdilik kısmi olumsuz etki yaratıp, en kısa sürede pozitif bir borsa görüntüsü vermemize engel değil. Ama operasyonun çapının büyüme ihtimali nedeniyle, yine de riskli bir süreç içinde olduğumuzu bilmenizi isterim. Her şey süt liman değil yani. 

Hisse bazlı pozitif ayrışmaların olacağı bir hafta başlıyor. Umarım bu sürecin olumsuz yansımaları en kısa zamanda biter. Hepinize bol kazançlar ile iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.01.2018
    09:08

    Zor bir haftayı tamamlıyoruz. Düşecek korkusu ile başladığımız haftada BİST önce sert düşüp, sonra da aynı sertlikle yükseldi. ABD ile gerilim bu hareketin ana nedeni idi. Üç gündür yükseliş var. Ama aynı ABD'nin Dış İşleri sözcüs&uum... Devamı »

  • 18.01.2018
    09:13

    Geçen hafta 112.884 seviyesine indiğimiz BİST'in hareketini teknik düzeltme olarak görmüş çok sayıda yeni alım öngörüsü paylaşmıştım. Yıl sonu bilanço döneminde hisselerin ve BİST'in yeni yükselişler yapmasını bekliyordum. Ama... Devamı »

  • 17.01.2018
    17:23

    Bu nedir anlayamıyorum! Ben mi çok korkak çıktım, yoksa BİST mi çok cesur bilemedim. Cumhurbaşkanımızın hafta sonu açıklamaları beni korkuttu. Dün bu korkunun karşılığını 111.107 civarı bir endeks ile gördük. Ama sonrasında yaşananları ben beklemiyordum. ... Devamı »

  • 17.01.2018
    09:25

    Görüyorsunuz ki, ne denli tahmini zor bir dönemden geçiyoruz. Ama söylediğim bir başka uyarımı da sakın unutmayınız ki, BİST ve bir çok hisse için iskontolu oldukları düşüncemi koruyorum. Yani yaşadığımız bu belirsiz dış etken gelişmeler olmasa, şu ... Devamı »

  • 16.01.2018
    10:29

    Dünkü düşüş üstüne, bugün güne düşüşle başlayıp sonra gelen yükselişlere hemen kanmamak lazım. Devamında yeniden satışlar gelebilir. Sakin olup, Afrin ve Suriye konusundaki risklerin akıbetini görmemiz lazım. Eğer Afrin'e müda... Devamı »