Bugün FİTCH Değerlemesi Var!

19.01.2018 09:08
  •  A 

Zor bir haftayı tamamlıyoruz. Düşecek korkusu ile başladığımız haftada BİST önce sert düşüp, sonra da aynı sertlikle yükseldi. ABD ile gerilim bu hareketin ana nedeni idi. Üç gündür yükseliş var. Ama aynı ABD'nin Dış İşleri sözcüsünden bu sefer de ''Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz. Herkesin gözü DAEŞ'te olmalı!'' diye sert bir açıklama geldi.

Bu konu muamma bir hal aldı. Suriye; ''Eğer Türk uçakları sınırı geçerse bunu saldırı kabul eder düşürürüz!'' diye tehdit etti. Sanki ülkesinde neredeyse her milletten asker yokmuş gibi. 

Artık neyse ne, yaşayacağız göreceğiz. Ben bu kadar gelişmeye bakarak, Türkiye Afrin'e girecek ya da girmeli diyorum. Türkiye bu hamleyi yapmaya, Afrin'in hakimiyetini alıp, sınırındaki planları sekteye uğratmaya mecbur görüşündeyim. Ama bunu yapınca nelerle karşılaşacak bundan emin değilim. Eğer ABD ile bir tiyatronun, geri planda bir anlaşmanın parçası olan açıklamalara şahit olmuyorsak, Türkiye Afrin'e girdiği zaman PYD'nin silahlı unsurları kisvesinde sahte müttefikimiz ABD'yi de karşımızda bulabiliriz. Bu iş karışık bir iş yani. Çok rahat değilim. Kim bilir belki de, önceden ABD-Rusya-Türkiye arasında varılan bir uzlaşmanın kamu oyuna planlı yansımalarını görüyoruz. Eğer böyle değilse, risk yüksek. ABD Suriye'de kaybetmiş görüntüsü vermeyi göze alabilir mi sanmıyorum. En azından bunun bir faturasını kesmek isteyecektir. Ama bizim sınırlarımız bizde, Fırat'ın doğusu Rusya'da, batısı da ABD'de kalacak şekilde bir uzlaşma var ve bunun tepkilerini engellemek için bu gerilimler var gibi yapılıyorsa, o zaman korkuya gerek yok. Yaşayıp anlayacağız.

Teknikleri Referans Almalı!
             Gelişmeleri çözemediğimiz için, teknikleri referans almak en iyi olacak sanırım. BİST için olası teknik dirençleri görüyorsunuz. Bir şekilde Destek-Direnç Tablosunda kırılırsa fincan-kulp başlar dediğim dirençler kırılacak olursa, o zaman 120 Bin ve üzerine gidecek yeni rekorlara imza atarız. Afrin gelişmesi olmasa, yıl sonu bilançoları ile bunun yaşanmasını bekliyordum. Bu arada hisse bazlı hareketler de sürecek gibi duruyor. 

ABD'de Faizler Artıyor!
             ABD faizleri yükseliyor. ABD borsalarının tekniklerine bakınca sanki her an ABD endekslerinde kar satışları gelecekmiş gibi görünüyorlar. Orada bir satış baskısı yaşanırsa BİST etkilenir mi bilemiyorum. Çünkü DOW j. rekorlar kırarken BİST gördüğünüz zikzakları yapmıştı. Dow düşse de, BİST pozitif ayrışabilir. Tabii Suriye gelişmeleri önemli.

Bugün FİTCH Değerlemesi Var!
              Fitch bu akşam Türkiye değerlendirmesini açıklayacak. Piyasalar için pozitif bir sürpriz olur mu bilemiyorum. Ama notun daha da düşmesi gibi bir açıklama beklemiyorum. Olursa pozitif bir açıklamayı daha ihtimal bulsam da, değişiklik yapmayacağı, olumlu-olumsuz uyarıları içeren bir açıklama yapmasını bekliyorum.

Yarın Balıktayız!
              Haftanın stresini yarın kızlarımla balık tutarak atmaya çalışacağız. Büyük kızım Buse de, ara tatil için geldi. İki arkadaş ve ikişer kızlarımızla kısmetse ve hava izin verirse yarın oltalarımızı denize sarkıtıyor olacağız. Umarım herşey yolunda gider, bol bol balık tutarız.(Hava ve deniz şartları uygun olmadığı için bu plan iptal oldu)

Hepinize iyi bir hafta sonu ve bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.01.2018
    09:13

    Geçen hafta 112.884 seviyesine indiğimiz BİST'in hareketini teknik düzeltme olarak görmüş çok sayıda yeni alım öngörüsü paylaşmıştım. Yıl sonu bilanço döneminde hisselerin ve BİST'in yeni yükselişler yapmasını bekliyordum. Ama... Devamı »

  • 17.01.2018
    17:23

    Bu nedir anlayamıyorum! Ben mi çok korkak çıktım, yoksa BİST mi çok cesur bilemedim. Cumhurbaşkanımızın hafta sonu açıklamaları beni korkuttu. Dün bu korkunun karşılığını 111.107 civarı bir endeks ile gördük. Ama sonrasında yaşananları ben beklemiyordum. ... Devamı »

  • 17.01.2018
    09:25

    Görüyorsunuz ki, ne denli tahmini zor bir dönemden geçiyoruz. Ama söylediğim bir başka uyarımı da sakın unutmayınız ki, BİST ve bir çok hisse için iskontolu oldukları düşüncemi koruyorum. Yani yaşadığımız bu belirsiz dış etken gelişmeler olmasa, şu ... Devamı »

  • 16.01.2018
    10:29

    Dünkü düşüş üstüne, bugün güne düşüşle başlayıp sonra gelen yükselişlere hemen kanmamak lazım. Devamında yeniden satışlar gelebilir. Sakin olup, Afrin ve Suriye konusundaki risklerin akıbetini görmemiz lazım. Eğer Afrin'e müda... Devamı »

  • 16.01.2018
    09:43

    Hafta sonu ABD'nin sınır hattında YPG ile bir ordu kuracağı kararı sonrasında sertleşen açıklamalar BİST'in düşmesine neden oluyor. ABD'nin bölgeye 4 Bin tır üzerinde silah ve mühimmat yollamasının bir neticesi olacak diye uzun süredir çekindiğimi b... Devamı »