Tam Bir Satranç Politikası Yaşanıyor!

18.01.2018 09:13
  •  A 

Geçen hafta 112.884 seviyesine indiğimiz BİST'in hareketini teknik düzeltme olarak görmüş çok sayıda yeni alım öngörüsü paylaşmıştım. Yıl sonu bilanço döneminde hisselerin ve BİST'in yeni yükselişler yapmasını bekliyordum. Ama bir anda hafta sonu yeni bir gündemin içine düştük. ABD tarafından Suriye'nin kuzey sınırında 30 Bin kişilik bir YPG sınır ordusu kurulacağı açıklandı.

Bu karara Türkiye'de ilk ağızdan çok sert açıklamalar geldi. Öyle ki, cumhurbaşkanımız hiç bir şekilde yeni bir oluşuma, böyle bir orduya, yeni bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğimizi, askeri müdahaleyi her an yapabileceğimizi söyledi. Tüm bunlara rağmen ABD'den hiç bir ses çıkmayınca, BİST haftaya sert düşüşlerle başladı. 

Yapılan askeri hazırlıklarımız, bahsettiğimden daha da sert direkt mesajlara bakınca açıkçası benim gibi boğa yani alıma yatkın yapılı bir kişi bile bu gelişmelerden korktu. Panikle satmaya gerek olmadığını, aynı sertlikle toparlanmanın olabileceğini yazsam da, düşüşte gelişmeleri görmeden, Afrin müdahalesini beklemeden yeni alımların erken olabileceği uyarılarımı yapmak zorunda kaldım. Ama gördüğünüz gibi iki gündür düşerken yaşandığı gibi aynı sertlikle yükseliş tepkileri yaşadık.

ABD ordu açıklamasını yapıp geri çekildi. Türkiye'nin ne yapacağını, karşı hamlesini beklemeye geçti. Salı günü askerlerimizi sınıra yığmamız üzerine alt düzey iki ABD askerinden Afrin'in ABD'nin operasyon bölgesinde olmadığı yönünde ilk açıklama geldi. Ama dün MGK toplantısının sonucuna kadar da yaptığımız tüm askeri hazırlıklara, hareketlenmelere rağmen siyasilerinden hiç bir tepki gelmedi. Türkiye'nin kararlılığı test edildi. MGK'dan çıkan net kararlılık vurgusu sonrasında gece 01:30'da Pentagon'dan ve sonrasında da ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan, yeni açıklamalar geldi. 

Tillerson, ''Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Suriye'de bir sınır ordusu kurmak gibi bir niyetimiz yok'' diyerek geri adım atmış oldular. Peki neden MGK kararına kadar beklediler. Çünkü Türkiye acaba gerçekten sınırı geçip, Afrin'e müdahale edecek mi sorusunun cevabından emin olmak istediler.

İşte son iki günün yükseliş nedeni de ABD tarafından gelen bu son açıklamaların muhtemel bilgisiymiş demek. Peki sorun bitti mi gerçekten? Başlıkta dediğim gibi, tam bir satranç oynanıyor. Türkiye asker yığarak ve MGK kararı ile kendi hamlesini yapınca ABD karşı hamle olarak şimdilik geri çekildi. Türkiye Suriye'de destek aldığı güçlerle Afrin'e girecektir. YPG unsurlarını oradan çıkartacak ve Afrin'i kontrol altına alacaktır. Ama şimdilik ABD ile karşı karşıya gelme riski kalmadı diye düşünüldüğü için alımlar geldi ve muhtemelen bugün de devamı yaşanacaktır. 

Ama ABD'nin Suriye'de kurduğu 13 üs var. Aynı şekilde Rusya'nın da üsleri var. ABD hernekadar ordu kurmak niyetimiz yok dese de, 4 Bin tır üzerinde gönderilen her türlü silah ve mühimmat orada kaldıkça ABD'nin bu niyetinden şimdilik vazgeçmemiş olduğunu söyleyebiliriz. Sadece kararlı Türkiye karşısında zaman kazanıcı yeni bir hamle yaptığı görüşündeyim. Yani henüz bu konu ara ara gündem alacaktır. 

Borsa 111.100 civarı sert düşüşten, aynı sertlikte yükseliş ile iki günde geri toparladı. Muhteşem bir alım fırsatı kaçtı ama yapacak bir şey yok. Sonuçta bu bir kumar diyemeyiz. Yatırım kararı alıyoruz. Gelişmeleri görmeden tüm riskleri göze almak doğru olmazdı. 

Bugün BİST güne belki de gap bırakarak yeni bir yükseliş ile başlayabilir. Destek-Direnç tablosunda olası teknik seviyeleri paylaştım inceleyiniz. İki günlük ve özellikle dünkü yükseliş bankaların öncülüğünde yaşandı. Bugün diğer hisseler de bu yükselişe katılacaklardır diye düşünüyorum. 

Gelişmelerden çok çekindiğim için, düşüşte yeni alım öngörüsü yapmaya cesaret edemedim. Beni bile korkuttular. Neyse, yeni yükselişlerle açık öngörülerimiz gerçekleşirse ona seviniriz. Ama BİST yeni rekorlar kıracak bir yükseliş yaşar mı tam emin değilim. Eğer Afrin'e girecek olursak, bu esnada yaşanabilecek, ya da özellikle YPG kisvesine bürünmüş ABD güçleri tarafından yaşatılabilecek kayıplar piyasalarda infial yaratabilir. Kısacası Afrin'e girecek olursak, direkt ABD ile karşı karşıya gelme riski şimdilik yokmuş gibi gözükse de, endirekt bu ve diğer önemli riskler oldukça ciddidir. Gereğinden fazla rahatlık iyi olmayabilir. Her şey de toz pembe değil.

TCMB Faiz Kararı Gelecek!
             14:00'de Para Piyasası Kurulu faiz kararını açıklayacak. Ben faizlerde bir değişiklik beklemiyorum. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.01.2018
    17:23

    Bu nedir anlayamıyorum! Ben mi çok korkak çıktım, yoksa BİST mi çok cesur bilemedim. Cumhurbaşkanımızın hafta sonu açıklamaları beni korkuttu. Dün bu korkunun karşılığını 111.107 civarı bir endeks ile gördük. Ama sonrasında yaşananları ben beklemiyordum. ... Devamı »

  • 17.01.2018
    09:25

    Görüyorsunuz ki, ne denli tahmini zor bir dönemden geçiyoruz. Ama söylediğim bir başka uyarımı da sakın unutmayınız ki, BİST ve bir çok hisse için iskontolu oldukları düşüncemi koruyorum. Yani yaşadığımız bu belirsiz dış etken gelişmeler olmasa, şu ... Devamı »

  • 16.01.2018
    10:29

    Dünkü düşüş üstüne, bugün güne düşüşle başlayıp sonra gelen yükselişlere hemen kanmamak lazım. Devamında yeniden satışlar gelebilir. Sakin olup, Afrin ve Suriye konusundaki risklerin akıbetini görmemiz lazım. Eğer Afrin'e müda... Devamı »

  • 16.01.2018
    09:43

    Hafta sonu ABD'nin sınır hattında YPG ile bir ordu kuracağı kararı sonrasında sertleşen açıklamalar BİST'in düşmesine neden oluyor. ABD'nin bölgeye 4 Bin tır üzerinde silah ve mühimmat yollamasının bir neticesi olacak diye uzun süredir çekindiğimi b... Devamı »

  • 15.01.2018
    09:33

    Normalde BİST'in hisse bazlı ve kısmen de endeks olarak yükseliş yaşayacağı bir hafta olmasını bekliyordum. Ama hafta sonu Suriye İdlib ve Afrin'deki YPG/PYD yapılanmasına karşı heran müdahale edeceğimizi cumhurbaşkanımızın ifadelerinden duyduk. Diğer taraftan da ABD, Suriye-Irak s... Devamı »