BİST Gap Kapatabilir!

29.11.2017 09:36
  •  A 

Maalesef uzun süredir çok önemli bir risk olduğuna dikkat çektiğimiz Zarrab konusu karşımıza geldi. Zarrab'ın itirafçı olarak ifadeleri çok yakında mahkeme tarafından da öğrenilmiş, açıklanmış olacaktır. İfadenin içerikleri nedeniyle BİST sert düşüş yaşıyor. Aynı anda Kılıçdaroğlu'nun da cumhurbaşkanının yakın çevresi ile ilgili bir takım para transferlerini açıklayıp, cumhurbaşkanının istifasını istemiş olması BİST üzerindeki kara bulutların iyice artmasına neden oldu. 

Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı belgeler ve muhatabı cumhurbaşkanı olduğu için, cumhuriyet savcılarının otomatikman devreye girmesi ve bu belgelerin doğruluğunun araştırılması gereklidir. Belgeler doğru ise cumhurbaşkanımız için, yok eğer sahte ise de Kılıçdaroğlu için hukuki sonuçlar doğurmalıdır. Nihayetinde doğru ise, ülkenin cumhurbaşkanı o makamda duramaz. Ki, cumhurbaşkanımız da bunu ifade etti. Ama belgeler sahte ise de, bunu tam araştırmadan medyada açıklayarak ülkenin cumhurbaşkanını zan altına sokan CHP genel başkanı da aynı makamda duramaz. Her iki ihtimalde de, her iki kişi için hukuki takibatlar yapılmak durumundadır. Maalesef ülkemizin içinde bulunduğu ortamda uçuşan ithamlar, gerilimler hiç de hoş değildir.

ABD Amacı Doğrultusunda Yürüyor!
           Zarrab'ın itirafçı olarak dedikleri ya da diyecekleri doğrudur-değildir bilemem. Doğru ise, İran ile yasak bir ticareti yapmış olmamız açısından değil de, bu ticaret esnasında siyasi ve iş adamları arasında rüşvet dönmüş ise, bu sebeple bu suça bulaşan herkesin yargılanması gerekir. Yoksa ABD'nin İran ile ticaret yapmak yasak demesi kendisini bağlar. Biz ABD'nin müstemlekesi olmadığımız için böyle bir yargılama imkanı yoktur. 

Ancak, dava konusu ticaretin yapılması değil de, yapılan petrol ticareti esnasında paranın bir bankada tutularak, ihracat karşılığı mahsuplaşma yapılması görüşünün dışında, fiziki nakit transferi, kayıt dışı petrol ticareti yapılmış olması ve bunları yapmak için bazı iş adamı, siyasi ve bürokrat kişilerin de rüşvet çarkına dahil olduğu iddiasıdır. Yani basit adı rüşvet olan bir suç iddiası vardır. Rüşvet her ülkede suçtur. Benim için davanın önemli tarafı bu konudur. 

Lakin bilinmelidir ki, ABD'nin nihahi amacı Ortadoğu'da Türkiye'den de toprak kopartıp bölgede bir Kürt devletinin kurulmasını sağlamaktır. Bu görüş Kurtuluş Savaşımız ile o dönem engellenmiş olsa da, yıllardır bu amaç sona ermemiş ve ABD bu amaçla Irak'ta kuzey Irak özerk bölgesini kurup büyütmüştür. Arap Baharı yalanı ile bölgede yaratılan değişim sonrasında, DEAŞ ile Suriye dağıtılmış. Sözde DEAŞ'ı çıkartmak bahanesi ile de Suriye parçalanmıştır. Böylece Suriye'nin kuzeyinde de bir Kürt otonom yapısı oluşturulmaktadır. Türkiye'den ve İran'dan alınacak parçalarla da Kürt devleti oluşturma planı tam gaz ilerlemektedir. 15 Temmuz hain darbe planı ile zaten bilinen bu görüş iyice su yüzüne çıktığı için, artık ABD dönülmez bir yola girmiştir. Ya her şekilde bu düşüncesini gerçekleştirmek yoluna gidecek, ya da bu fikri rafa kaldırmak zorunda kalacak ve yıllarca bu amaç için harcadığı tüm paralar ve yaptığı tüm savaşlar boşa gitmiş olacaktır. Tabii böyle bir sonuç halinde de, bölgedeki gücünü kaybedip, ciddi bir yenilgi almış olacaktır. 

İşte bu sonucu kabullenmeyi istemeyen ABD, her şekilde açık açık fikrini gerçekleştirmenin hamlelerini yapıyor. Suriye Kürtlerine binlerce tır silah sevkiyatı tüm dünyaya göstererek yapılıyor. DAEŞ bitti denmesine rağmen, Suriye'li Kürtlere yapılan bu yardımın amacının ne olduğu apaçık aşikardır. 

Maalesef sağır sultanın yıllardır duyduğu gördüğü bu amacı göremeyen siyasilerimiz nedeniyle, Suriye'nin parçalanmasına biz de göz yummuş olduk. Hatta ABD'nin bölgedeki amacını göremeden BOP projesinin eş başkanı olarak alt yapının kurulmasına bile hizmet etmiş olduk. İş işten geçerken gerçeği nihayet gördük. Ama artık ABD ile karşı karşıyayız. 2002 sonrasında Türkiye engelinin aşılması için hızlandırılmış cemaat yapılanmalarına da imkan vererek ülkemizin kamu, asker, yargı, bürokrasi ve siyasi gücünü de darmadağın ettik. Şimdi bu işten kurtulmanın, ABD'nin amacını engellemenin faturalarına muhatap oluyoruz. 

Türkiye Bu Planı Bozacak Güçtedir!
           Türkiye müttefikimiz olan ABD'nin ve batılı dostlarımızın(!) bu planını bozacak güçtedir. Bozacaktır da. Ama bu esnada ülkemizde çok farklı siyasi değişimler de yaşanabilir. Mevcut tehlikeler atlatıldıktan sonra, ülkeyi uçurumun kenarına getiren bu siyasi hataların da iç faturası kesilmelidir. 

İskontolu BİST Gap Kapatabilir!
           Spekülasyon ve manipülasyonların birbirine girdiği bu ortamda, BİST de normal bir süreçte yakın zamanda kapatamaz diye düşündüğüm 101.298 gap boşluğunu kapatabilir. Hatta altına da sarkabilir. Tüm bu ihtimaller, ABD'de süren dava sürecine göre şekillenecektir. Ancak BİST'in iskontolu olduğunu bilmenizi isterim. Mevcut fiyatlar bir çok hisse için ciddi iskontoları ifade ediyor. Bu ve altındaki fiyatlar ile alınan bir çok hisseyi taşıyacak kişiler için, bu ortam düzelince önemli getiriler söz konusu olacaktır. Ancak, öncesinde daha da düşme riski olduğunun bilinmesini isterim. Henüz ABD'deki sürecin nasıl gelişeceğini net olarak bilmiyoruz. Gelişmelere göre çok daha büyük gerilimler, siyasi, finansal ve ekonomik kaos yaşanabilir. 

Önceden de yaptığım paylaşımlarım gibi, bu ortamda % 50 nakit durarak, dün yaşanan düşüşler ve olası devamı gelecek düşüşlerde oluşan ve oluşacak fiyatlardan yeni alım imkanları kollanmalıdır. Ama unutmayın, ekstra çıkan kur ve faizler nedeniyle döviz pozisyonu ve ihracatı yüksek olan sağlam bilançolu şirketler yatırım hedeflerinizde olmalıdır. Her şekilde bu hava düzelecek ve bu hisselerde çok ciddi getiriler oluşacağını göreceğiz diye düşünüyorum.

Yeni Sitemizi Test Ediyoruz!
            Arkadaşlar, duyuru panelinde göreceğiniz gibi, yeni sitemizi test etme aşamasına geçmiş bulunuyoruz. Lütfen dün duyuruda paylaştığım(https://ba.sultanas.org adresinden yeni siteyi test) linkini tıklayarak yeni sitemizi test çalışmalarına katılınız. Yeni sitede de benzer bir çok bilgiyi paylaşacağım. Ama oradaki paylaşımlar test amaçlı olacaktır. Dikkate almayın. Sadece işleyiş ve kullanım amacına yönelik kontrol ve geri dönüşlerinizi yapmanızı istiyoruz. 

Özellike andorid işlemci kullanan akıllı telefonlardan siteyi açarak da test ediniz. HUP özelliğinin android telefonlar için geliştirilmiş halini çok beğeneceğiniz görüşündeyim.

                

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.11.2017
    09:11

    Bir süredir tüm piyasaların üzerinde baskı unsuru olan, Demoklesin Kılıcı gibi sallanıp duran dava nihayet başlıyor. Öncelikle hemen bir düzeltme yapayım; davanın ismi değişti. Zarrab sanık sıfatından tanık sıfatına geçince, davanın da adı değişmiş. Bir bankamızın ABD'de tutuklu bulunan genel müdür ... Devamı »

  • 27.11.2017
    09:13

    Bizim için en önemli piyasa belirleyicisi ABD Zarraf Davasının akıbeti olacaktır. Bu konudaki riskleri ben de sizler kadar biliyorum. Cuma günü Trump'ın cumhurbaşkanımızı araması acaba bir yumuşama ve risklerde azalma yaratacak mı bilemiyorum. Bu nedenle ben davanın olası akıbetini görmek istiyorum.... Devamı »

  • 24.11.2017
    08:30

    Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun. Eğitim-öğretimdeki en önemli kişiler olarak sizlere çok büyük sorumluluk ve görevler düşüyor. Devletimiz ve milletimizin gelişmiş toplumlara katılması için bu sorumluluğunuzun bilinci ile çalışmanızı dilerim. Yolunuz açık olsun. Herkes Zarraf ... Devamı »

  • 23.11.2017
    08:46

    Bugün beklenti yazım olmayacaktır.   Devamı »

  • 22.11.2017
    09:17

    BİST gerçek değerlemesi düşük olduğu için değil, iç ve dıştaki özellikle ABD kaynaklı risklerimiz nedeniyle düşüyor. ''İşte bu nedenle, yaşadığımız bir panik fiyatlaması olduğu için, ben yatırımcıların geri çekilerek izlemede kalmalarını, panikleyerek zarara satış yapmadan bu günlerin geçmesini bekl... Devamı »