Ne Oluyor Anlayan Bana da Söylesin!

16.11.2017 09:32
  •  A 

BİST işlemlerini anlayan var mı bilemiyorum. Dünya borsalarında güşüş yaşanırken, BİST ciddi bir yükseliş yaparak ayrışma yaşıyor. Tam da acaba toparlanacak mı derken, dün bir anda daha sert bir düşüş geliyor. 

Parite yükseliyor, Dolar endeksi düşüyor, bu esnada en yüksek faizlerden birini veriyor olmamıza rağmen Dolar kuru bu gelişmelere oralı bile olmuyor.

BİST sert düşmeye başlamadan evvel bir bakıyorsunuz üzerinde türlü türlü spekülasyon mu dersin, manipülasyon mu dersin haberlerin uçuştuğu halkb bir ara çok sert bir alım yaşayıp % 5'leri geçen bir yükseliş yaşıyor. Acaba iyi bir gelişme mi var diye düşünürken, BİST'e ise sert satışlar geliyor. 

Sonra ABD'ye ''Zarraf'ın akıbeti konusunda belirsizlik var, 5 gündür haber alınamıyor'' diyen avukatlarına dayanarak nota verdiğimiz açıklanıyor. 

Gerçekten neler oluyor anlamak mümkün değil. Ama en başından beri söylediğim bir şey var; o da içinde bulunduğumuz risklerin en büyüğü ve BİST dahil piyasalardaki olumsuz baskıların en önemli nedeni ABD konulu gerilimler. Zarraf davasının gelişimindeki belirsizlikler, bakanlarımızın ara ara yalanlama ihtiyacı hissettiği bankalarımız için dolaşan spekülasyonlar ve ABD'nin Suriye'de PYG ve DEAŞ ile birlikte bize karşı tavır almış olması. 

Bu gelişmelerin arasında da Hazine bir süredir ihtiyaç fazlası borçlanma yapıyor. Gerekçe olarak da ani çıkan bir finansal kur atağı halinde, faizlerin fazla çıkmasını önlemek için tedbir deniyor. Kur riski olan şirketler için bir takım tedbirleri devreye alıyor. 

Tüm bunlara bakınca, sanki ABD kaynaklı piyasalarımızı oldukça olumsuz etkileyecek bir gelişme yaşanacak da, eğer bu yaşanırsa öncesinden tedbirlerimi almış olayım diyor gibi davranıyor. Tabii tüm bu gelişmeler piyasadaki tedirginliği arttırıp, kurların yüksek faize rağmen yüksek seyretmesine neden oluyor.

Aselsan Tedbirleri!
           26,00'lı fiyatlara kadar normal bir trent ile yükselen asels, sonrasında birden hızlanarak çok daha kısa sürede 47,26'yı görürken hiç bir tedbiri devreye sokmayan BİST yönetimi, dün asels sert bir yükseliş yaşayınca kredili işlemleri ve açığa satışı 30 Kasım'a kadar yasakladığı haberini açıkladı! İyi de bu denli hızlı yükselen bir hissenin tüm analistler bu fiyat aşırı primli derken yine de yükselmeye devam etmesi normal de, sonra bir anda sert düşüş yaşaması mı anormal? 

Açığa satış satış baskısını azaltan bir tedbir gibi görülebilir. Ama aslında yükselişin nedeni de belki açıkçıların yakalanması olabileceği için, açıklar kapanınca ya da açığa satış yasaklanınca bu nedenle yaşanan yükseliş de olmayabilir. 

Aynı şekilde devamlı yükselir diye kredi asels alıp, yükselişten para kazanma sevdasındaki yatırımcıların da yükselişe katkısı yüksek iken, şimdi krediliişlemler yasaklanınca bunun olumsuz etkisi daha yüksek bile olabilir. 

Kısacası asels tedbirleri bana göre geç kalmış tedbirlerdir. Bu saatten sonra amacı nedeni onu da anlayamadım! Eğer asels'deki düşüşü engellemek ise, anlattığım sebeplerle geçersiz bir mantıktır. Yok eğer yatırımcıları korumak ise, o zaman bu fiyata kadar nerede kaldılar? Şimdi alınan tedbirler sonrası hisse daha da düşecek olursa, yüksek fiyatlı yakalanmış yatırımcı daha büyük zarar yapmayacak mı? 

Bir Çift Söz de Küçük Yatırımcılara!
           Her türlü riski alırken hiç küçük yatırımcılıktan dem vurmazken, spekülatif yükselişlerde bir çok kişi önermediği halde bu tip hisseleri gözlerini karartıp alırlarken, ilk gelen satışa yakalanınca, küçük yatırımcıya sahip çıkan yok diye şikayet etmelerini de kabul etmiyorum. Küçük yatırımcı kumarbaz gibi bu denli büyük riskleri göze alabiliyorsa, sonra başına gelenlerden şikayet etmesin.

Duyduklarıma inanamıyorum! Nasılsa hep çıkıyor diye parasının 2-3 katı gün içi aselsan alanlar bile varmış. Gün sonu fazlasını satar karı kenara koyarım diye bunu yapıyorlarmış. Hatta bir kaç aydır bu taktikleri sayesinde ciddi para kazandıklarını görünce, ''Ben bu işi çözdüm'' diye bizim gibi 25-30 yıllık borsacıların bile çözemedikleri konularda ahkam kesmeye başlamışlar. Ama bu işler öyle kolay değil gördüğünüz gibi. İlk ters dönüşte en yüksek fiyatta en yüksek kredi ile yakalananlar hele ki varlıklarından 2-3 kat fazla kredi kullandıysalar, dünkü düşüşte bir çoğu % 30 civarı hatta daha bile fazlası zarar etmişlerdir. Sonra da battık, bittik. Lütfen artık borsayı kumar alanı gibi görmeyin. Kumar oynar gibi de yatırımlar yapmayın.. Yapıyorsanız da, ters yakalanınca kimseden medet ummayın. Suçu da kimseye atmayın. 

Sonra küçük yatırımcının riski neyse, emin olun büyüğün de odur. Hatta bazen daha bile fazladır. Küçük yatırımcının aldığı 10-20-50 bin TL.'lik hisse kimsenin gözüne batmaz. Ama hazır büyük bir alım geldi diye görünce, birçok yabancı fon bile gördüğünüz gibi çok sert satışlar ile bu alıcıları karşılayabiliyor. 

Neyse, dün yine neler oldu, neden oldu sadece kişisel görüş iletmenin ötesinde bir bilgimiz yok. Umarım en kısa zamanda bu ortamdan çıkar ve yolumuzda yükselmeye devam ederiz. Çünkü gerçekten de BİST'in bir çok şirketi oldukça iskontolu. Eğer özellikle ABD kaynaklı risklerimiz azalacak olursa, misal Zarraf ve bankalar hakkındaki söylentielrden Türkiye'yi sarsacak ve zora sokacak bir şey çıkmazsa, BİST bir anda sert bir yükseliş yaşar. Endeksi önce 125.000, sonra da 140.000 seviyelerinde görürsek kimse şaşırmasın. Ama normalde bu beklentide iken, ABD kaynaklı gerçekten de Türkiye'yi sarsacak bir gelişme yaşanırsa, işte o zaman bu beklentide olduğum BİST, mevcut seviyelerin de altına inen sert düşüşler yaşar. Kur ve faşzler de sert yükselişler yaşarlar. 

Ben iyi düşünmek istiyorum. Yoksa kötüsü tüm süreci ve beklentileri kökten bozabilir.

İşte şimdi anlıyor musunuz neden yeni öngörü veremediğimi! BİST 110.000 oldu Aydın'dan yeni öngörü gelmiyor. Ama sonra BİST aynı hızla 107.000 olunca, bu sefer de çöküyormuyuz korkuları hakim oluyor. Bu gidişi henüz çözemediğimi yazıp, bir süre izlemede kalacağım diye bu nedenle söylüyordum.

Neyse, hepinize bol kazançlar dilerim. Umarım kayıpların hızlı telafi edileceği bir dönem başlar.
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.11.2017
    09:38

    Öncelikle BIST'in bana göre ciddi iskontolu olduğu görüşümü tekrarlayarak başlamak istiyorum. BIST'in % 65 civarının yabancı takasında olduğunu düşünürsek, BIST'e Dolar bazında bakacak olan yabancı, en yüksek 50.000$ seviyesini görmüş olan BIST'in şu anda bu denli yüksek şirket ve banka karlarına ra... Devamı »

  • 14.11.2017
    09:19

    Bu şekilde artmaya devam ederse, buna karşılık kurlar düşmez ve hatta yükselişi sürecek olursa o zaman yoğun kredi kullanılan sektörlerdeki sıkıntının artabileceğini öngörmek kahinlik olmaz. Malesef şu an böyle bir durum yaşanıyor. Faizlerin bu denli yüksek olmasına rağmen bile kurlar düşmüyor. Nede... Devamı »

  • 13.11.2017
    08:49

    108.492 seviyesi en yakın destek olur diye görüyorum. Eğer bu seviye aşağıya kırılacak olursa, destek-direnç tablosunda gösterdiğim ara destekler de geçerli olacak şekilde 106.932 oldukça güçlü bir destek olur görüşündeyim. Hatta eğer Dolar bu esnada 3,8525 seviyesinin altına inecek olursa, o zaman ... Devamı »

  • 10.11.2017
    08:20

    Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ü vefatının 79'uncu yılında özlemle anıyoruz. Yıllar evvel gerçekleştirdiği reformlarla zamanının ne kadar ilerisinde olduğunu, bugünün dünyasına, ülkemize, Orta Doğu'da yaşananlara ve yaşamlara bakınca çok daha iyi anlıyoruz. Her geçen yı... Devamı »

  • 08.11.2017
    09:18

    Tam bir söylenti borsası olduk. Emme basma tulumba gibi aşağı yukarı sert hareketler ile inip-çıkıyoruz. Vize geldi küt borsa düşüyor. Vize kısmi kalktı hooop sert bir yükseliş yaşanıyor. Vize açıklamalarında güvence konusunda karşılıklı zıt açıklamalar gelince ve başbakanın ABD başkan yardımcısı il... Devamı »