Kuzey Kore Gündem Çaldı!

29.08.2017 09:08
  •  A 

Kuzey Kore yine gündem çalmış durumda! Sabah erken saatlerde Japonya'nın kuzeyine düşen yeni füze denemesi ile tüm dünyayı yine germiş durumda. Japon tv.kanallarında halkın sığınaklara gitmesi yönünde yayınlar yapılmış. 2.700km menzilli bu füze, Kuzey Kore'nin ABD hedefleri için tehditlerini sürdürdüğünü gösteriyor.

Anlaşılan o ki, Kuzey Kore lideri dünya için önemli bir tehlike olma özelliğini sürdürecek. Benzer davranışları nedeniyle hiç hesapta olmayan bir savaş, ya da çatışma yaşanmaz umarım. Eğer dünya bu tehlikeden korunmak isteniyorsa, Rusya ve Çin'in bu konudaki tavırlarını net bir şekilde göstermeleri  gerekiyor. Yoksa, şaka ile karışık bir gün gözlerimizi açtığımızda karşılıklı balistik füzelerin uçuştuğunu görebiliriz. Umarım böyle bir çılgınlık yaşanmaz. Çünkü olası bu durum dünyayı nereye götürür şimdiden tahmin etmesi oldukça güç olan büyük bir risktir. Trump'ın ülkesinde yaşadığı prestij kaybını Kuzey Kore ile telafi etmeye kalkabilecek yapıda bir lider olması da ayrı bir risk teşkil ediyor! 

BİST Rekorlarını Tazeledi!
           Dediğim gibi, eğer Kuzey Kore'nin füzesi olmasa gündemimizin ilk konusu BİST'in yeni rekorları olacaktı. Gördüğünüz gibi, gündem Kuzey Kore tarafına dönmüş durumda.

Neyse, biz yine yeni rekorlara dönelim isterseniz. BİST dün zirve ve kapanış rekorları kırdı. 110.530 ile yeni zirve gördük. 110.339 ile de kapanış rekoru kırdık. Eğer Kuzey Kore gündemi olmasaydı dün kapanışta da kırmış olduğumuz 110.321 seviyesinin üstünde 112.850 ve üzerindeki yeni rekorlara doğru yol alacağımızı yazabilirdim. Şimdi Kuzey Kore nedeniyle güne satışlarla başlanabilir diye düşünüyorum. Ama bu korku çabuk dağılırsa gün sonu ya da yarım seanslık arife günü rekorlara kaldığımız yerden devam edebiliriz.

Yeni Rekorların Kırılmasını Bekliyorum!
           Bu beklentimi Kuzey Kore riskine rağmen koruyorum. Tabii beklenmeyen bir dünya savaşı yaşamazsak. BİST için rekor beklentimi şimdi söylemiyorum. Bir süredir BİST'in 110.321 direncini kırıp, sırası ile 112.850 - 115.500 ve 118.000 hedeflerine gitmesini beklediğimi yazıyorum. Hatta bu görüşümü paylaştığım investing.com'da BİST direnci kıramayıp kısmen geri gelince, ters parite olduğunuz hocam diye takılanlar bile oldu :) Ben yine de görüşlerimi koruyorum.

Beklentilerimi sadece teknik analiz görüntülerine göre dile getirmediğimi biliyorsunuz. Özellikle bankaların bilanço karlarının çok iyi olması ve sonrasında da bu şekilde gelmesini beklediğim için BİST için yüksek beklentilere sahibim. Bir çok sanayi şirketinde de benzer bilançolar olunca, BİST'in yeni rekorlar kırmasını beklemek çok da şaşırtıcı olmaması lazım.

Bugün Ne Olur?
           Eğer Kuzey Kore nedeniyle kar satışları ile karşılaşacak olursak, dün yüksek kapatmış hisselerde olası gevşemeleri alım fırsatı olarak kullanmak doğru olur. Şu an güvenli liman olan ons altın fırlamış durumda. Ama ben açıkçası ons altındaki bu yükselişin de satış fırsatı olarak kullanılması görüşündeyim. K.Kore'nin işi bir savaşa taşımasını beklemiyorum. Ortam kısa süre içinde yeniden yatışacak, güvenli liman olarak görülen ons altın yeniden düşecektir görüşündeyim. Tabii güne eksi ile başlama riski yüksek olan BİST de, en kısa zamanda yeniden yukarıdaki hedeflere yönelecektir görüşündeyim. 

Şimdiden 30 Ağustos Zafer Bayramınızı Kutlar, vatanı için gazi olmuş, şehit olmuş tüm vatanseverlerin başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ruhu şad olsun diyorum!
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.08.2017
    08:48

    Jackson Hole'den korkulan bir şey çıkmadı. Beklentilerimizdeki gibi, hiç bir şey çıkmadı da diyebiliriz. Yuvarlak sözler duyduk. Zaten bu nedenle de Dolar'da düşüş yaşıyoruz. Geçen hafta da yazdığım gibi, FED ve ECB'den piyasaları bozacak bir yakın korkum yok. BİST Yeni Rekorlar Kıracak Mı? ... Devamı »

  • 25.08.2017
    09:17

    Dün üçüncü defadır görülen 110.000 üstü direnç yine kırılamadı. BİST dün 110.133 seviyesine kadar yükseldi ama bu seviyede artan kâr realizasyonları nedeniyle 110.321 direnci dün de kırılamadı. Bu durum gayet doğaldır. Öncesinde görüp de kırılamayan dirençlerde teknik olarak satış yapılması doğru bi... Devamı »

  • 24.08.2017
    08:45

    Dünya para ve sermaye piyasalarının gözü bugün ve yarın Jackson Hole Sempozyumunda olacak. Dün beklenti yazımda belirttiğim gibi, toplantılardan Türkiye'deki döviz, faiz ve hisse seneti piyasalarını bozacak bir karar beklemediğim gibi, bizim lehimize olacak açıklamalar duymayı bekliyorum. Hepsi B... Devamı »

  • 23.08.2017
    09:25

    Hatırlarsanız uzun süre geciktikten sonra 1 Nisan 2016 yılında imzalanan 4,5G ihalesinin şartnamesine göre, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Türkiye'nin 4,5G sistemini kurarken ilk yıl % 30 yerli ürün ve ekipman kullanacaklardı. Bu yerlilik oranı ikinci yıl % 40 ve üçüncü yıl % 45 oranına çıkartı... Devamı »

  • 22.08.2017
    09:13

    ABD'de Kansas FED'in Wyoming Eyalatelinde Jackson Hole Vadisinde düzenlediği toplantı yine büyük bir önem arz ediyor. Çünkü herkes acaba FED başkanı Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı(ECB) M.Draghi piyasaları derinden etkileyecek özel birşeyler söyleyecekler mi diye merak ediyor. Her yıl dü... Devamı »