Gözler Jackson Hole Sempozyumunda Olacak!

22.08.2017 09:13
  •  A 

ABD'de Kansas FED'in Wyoming Eyalatelinde Jackson Hole Vadisinde düzenlediği toplantı yine büyük bir önem arz ediyor. Çünkü herkes acaba FED başkanı Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı(ECB) M.Draghi piyasaları derinden etkileyecek özel birşeyler söyleyecekler mi diye merak ediyor.  

Her yıl düzenlenen, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok ülkesinin merkez bankası başkanlarının katıldığı iki gün süren bu toplantı esnasında söylenen sözler önümüzdeki dönem için ilgili ülkelerin merkez bankalarının politikalarına ışık tutacağı düşünülüyor. Tabii dolayası ile, FED ile ECB faizlerinde, para politikalarında olası değişiklik sinyalleri verilir mi diye özel önem taşıyor. Olası mesajlara göre de, ons altın, faizler ve borsalar kendilerine yön çizebiliyorlar.

Açıkçası ben 24-25 Ağustos tarihlerinde olacak bu toplantıdan özel bir açıklama beklemiyorum. Yellen da, Draghi de benzer söylemlerine devam edeceklerdir görüşündeyim. Hatta daha güvercin gelmesi beklenen açıklamalar var ki, bizim gibi gelişmekte olan ülkelere para girişlerinin süreceği düşüncesi ile paraları değerlenip, borsalarında yabancı alımları sürüyor. Umarım öyle olur.

Büyüme Oranı BİST İçin Önemli Olacaktır!
           Benim açımdan BİST için en önemli yakın gelişme bizim büyüme oranlarımız olacaktır. Eğer büyüme rakamımız bakan Zeybekçi'nin dediği gibi % 7'nin üzerinde gelecek olursa, o zaman BİST'deki yabancı alımlarının artarak, mevcut dirençlerin kırılmasının ve yeni rekorlara gitmemizin önü açılır görüşündeyim. 

Çünkü şu an yatırım yapılamaz ülke olarak notlanan ülkemiz, % 7, hatta % 6 ve üzeri bir büyüme yakalayacak olursa, kredi kurumlarının buna fazla kayıtsız kalamayacağı görüşündeyim. Not fakiri ülkemizin borsası bu ise, olası bir pozitif not açıklaması çok daha iyi bir borsa ortamına destek olacaktır diye düşünüyorum.

BİST Zirveyi Kırar Mı?
           Bir süredir 110.000 zirvelerini görüp dönem BİST, yeniden bu seviyeye doğru hareketlenmiş durumda. Muhtemelen bir süredir ana muhalefet partisi lideri için piyasalarda dolaşan tutuklanacağı korkusunun yarattığı baskı, dün cumhurbaşkanınının böyle bir gündemim yok demesi sonrası dağıldığı için yine alımlar hızlandı. Hiçbir demokratik ülkede bu şekilde tutuklamalar olmaz. Ama olası işlenen suçlar varsa, öncesinde mahkemelerde davası görülür ve suç sabit görülürse o zaman diyecek söz kalmaz. Ama önce tutukla sonra yargıla denirse, bu demokratik bir hukuk devletine zarar verir. Neyse sanırım dediğim sebeple dün yine sert bir yükseliş yaşadık.

Maalesef hiç alışık olmadığımız bu tip gündemlerin korkusu ile yaşanan sert düşüşlerde ekstra alım öngörüleri vermeye cesaret edemedim. Çünkü olası gündemdeki gibi bir tutuklama olsa borsada çok sert bir satış dalgasına neden olabilirdi. Bu beklentiyi ilk kez önceki hafta cumhurbaşkanımızdan duyunca ister istemez korkumuz da büyük oldu. Şimdi ise yine cumhurbaşkanımız böyle bir gündemim yok bunu Kılıçdaroğlu gündemde kalmak için yapıyor demesi ilginç ama yine de piyasaları rahatlatıcı bir gelişme oldu.

Neyse, BİST için olumlu bir ortam var. Jackson Hole'den piyasa dostu açıklamalar da gelirse BİST belki de büyüme rakamlarının açıklanması öncesinde bile dirençlerini zorlayabilir. BİST 110.321 seviyesini kırarsa teknik hedeflerimi tekrarladığım için biliyorsunuz. Ama dirençler yine görülür ve yine kırılamazsa, o zaman da bunun satış baskısına neden olacağını bilmenizi isterim.

Kısacası, yeni rekorlara neden olacak üst endeks hedeflerini beklemek için öncelikle teknik olarak 110.321 direncinin kırılması gerektiğini bilmenizi isterim. Bu direnç kırılmadan endeks yeni rekorlara gidiyor denemez. Bilakis bu direnç kırılamaz ise, bu sefer teknik düzeltme oranımız daha da büyük olabilir.

Tüm bu uyarıları yapmakla birlikte, yine de pozitif bekentiler tarafında olduğumu belirtmek istiyorum. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.08.2017
    09:25

    Trump seçildiğinden bu yana BİST ciddi bir yükseliş yaşamış durumda. Bu Trump'ın başarısının değil, başarısızlığının bir yansıması. Obamacare ve vergi teşvikleri-indirimleri vaateri ile göreve başlayıp, bunları yerine getiremedi. Ayrıca, benzer şekilde bir çok konuda ciddi bir güven kaybetmiş durumd... Devamı »

  • 18.08.2017
    09:34

    Yeni bir görüş belirtmek istemiyorum. Öncesinde yeterince detaylı yazdık zaten. BİST'in yükselmesi için de, teknik bir düzeltmeyi daha derin yapması için de sebepler var. Yükselişi destekleyen nedenler ekonomik ve bilanço destekli. FED'in kafa karışıklığı ile ECB'nin varlık alımları da pozitif etki ... Devamı »

  • 17.08.2017
    09:34

    Açıklanan Temmuz ABD FOMC tutanaklarına göre FED bölgesel başkanları faiz artışı konusunda bölünmüş durumda. Son gelen düşük enflasyon bu kafa karışıklığına neden olmuş gözüküyor. Son verilere bakarak enflasyondaki aşağı yönlü gidişin süreceğini söyleyenler de var, eğer faiz artışı konusunda geç kal... Devamı »

  • 16.08.2017
    09:57

    10 Ağustos tarihinde ''BİST'in Yükseliş Trendi Bitti Mi?'' başlıklı bir yazı yazmış ve cevap olarak da hayır demiştim. Nitekim gördüğünüz gibi BİST sonrasında 106.000 seviyesinden 110.232 seviyesine kadar yükseldi. Ama dün gördüğü bu seviyede yine tutunamayıp BİST tarihinin en yüksek lot bazında işl... Devamı »

  • 15.08.2017
    09:51

    Gördüğünüz gibi, yaşanan iki günlük düşüş nedeniyle paniklemeye gerek yokmuş. Çin Kuzey Kore ile ilgili BM kararlarını kabul edince, ortam yumuşayacaktır diyerek tüm dünya genelinde borsalar olumlu tepki verdiler. BİST ise, kelimenin tam anlamı ile 2.574 puanlık bir yükseliş ile zıpladı diyebiliriz.... Devamı »