Trump Etkisi Sürüyor!

03.08.2017 09:23
  •  A 

ABD başkanı D.Trump, seçim öncesi yapacağım dediklerini şu ana kadar yapamadığı gibi, tam tersi işlemleri de yapmaya başladı. Hatırlarsanız Rusya ile ilgili seçim ittifakı soruşturması gündeme gelmişti. Hatta seçimler öncesinde Trump'ın Putin ve dolayısı ile Rusya ile sıkı ilişkileri olabilecek bir lider olması düşünülüyordu. Hal böyle iken, dün Trump Rusya'ya geniş bir yaptırım içeren bir tasarıyı imzaladı. Daha önce önüme gelirse imzalamam demiş olmasına rağmen, dün bu imzayı daha da genişletilmiş bir yaptırım paketine attı.

Gördüğünüz gibi, Trump'ın tüm analist ve stratejistleri yanıltan tutumları sonrasında ABD Dolar'ı değer kaybediyor. Dolar endeksi 92.906 seviyesinde. Daha önce 1'ler civarında olması beklenen Euro/Dolar paritesi ise 1,1907 seviyesini gördü. Eğer 1,1907 seviyesini yeniden görür ve geçecek olursa, bu takdirde 1,25 ve hatta 1,30 seviyeleri bile beklentilere girmeye başlar. Paritenin bugün gördüğü bu seviyeyi zirve yapıp düşüşe döndüğünü söylemek için, 1,1794 desteğini aşağıya kırdığını görmek lazım. Yoksa, yukarıda dikkat çektiğim teknik hareket ciddiyetini koruyacaktır.

Aslında parite ve Dolar endeksinde yaşanan bu gelişmelere göre Dolar kur karşılığının 3,50 seviyelerinin oldukça altına inmesi gerekirdi. Ama enflasyonda istenilen düşüş henüz gerçekleşmediği için, bu yönde bir Dolar gevşemesini görmüyoruz. Bu gün açıklanacak enflasyon verisi bu açıdan önemli olacaktır.

Enflasyon Açıklanacak!
           Saat 10:00'da enflasyon rakamlarını öğreneceğiz. Beklentiler enflasyonda düşme görüleceği yönünde. Bu yönde ne denli pozitif bir gelişme yani enflasyonda düşüş görülürse, BİST pozitif ve Dolar kuru negatif etkilenebilir. Ama enflasyon beklentinin tersine yüksek gelecek olursa, bu takdirde Dolar kurunda da yükseliş görebiliriz. Ben iyimser enflasyon bekleyenler tarafındayım. Bu nedenle BİST dünkü pozitif tepkisine devam edebilir. Ama artık borsayı yukarı itecek yeni bir gelişme yaşanmaz ise, BİST olarak olası yükselişlerin sınırlı kalacağını ve kar satışlarının sürebileceğini düşünüyorum. 

Neyse, BİST'in düzeltmesinin derinleşmesi için önemli olan teknik destek seviyesine önceki yazılarımda dikkat çekmiştim. İçeride ve dışarıda yaşadığımız gelişmeler beklentileri çok farklı yönlerde etkileyebildiği için, bu günlerde teknik destek-direnç seviyelerini referans almak, hangi yöndeki teknikler kırılacak olursa, o yöndeki sıralı teknik seviyelerin beklentisine girmek daha doğru olacaktır.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.08.2017
    09:15

    Düne ait beklenti yazımı hatırlıyorsanız, ya gün içi eksi gün sonuna doğru azalarak kapanış yaşanıyor, ya da birgün önceki eksi kapanış bir gün sonra yükseliş yaşanarak telafi ediliyor diye yazmıştım. Bugün BİST için önemli. Bakalım bugün yine yükselişe dönerek dünkü düşüşü telafi edebilecek mi göre... Devamı »

  • 01.08.2017
    09:14

    Bir süredir teknik olarak artık bir düzeltme yapmalı diye çekindiğimiz BİST, gördüğünüz gibi bir türlü düşemiyor. Seans içinde görülen eksi rakamlar, seans sonuna doğru çok daha düşük oranlara gelip kapanış yaşanıyor. Ya da, bir gün önceki eksi kapanışlar birgün sonra yeniden yükseliş yaşanarak tela... Devamı »

  • 31.07.2017
    09:31

    Piyasalarımıza Temmuz ayı içinde 2.1 Milyar Dolar sıcak para girişi yaşanmış. Bunun 1.8 Milyar Dolar'lık kısmı tavhil piyasalarımızda gerçekleşmiş. Kalan kısımda hisse seneti alımları olarak görülmüş. Kısacası yıl başından beri süregelen sıcak para girişi sürüyor. Bu para girişi bitmeden ya da tersi... Devamı »

  • 27.07.2017
    09:21

    FED faizlere dokunmadı. Ama bilanço daraltmaya başlayacaklarını söylediler. Mehmet Şimşek büyüme için umut verdi. Faizlerin düşeceğini ama bunu doğrudan yatırım girişini sağlayarak ve katma değerli üretimi arttırarak başaracağımızı ifade etti. İşin ilginç yanı ise, TCMB üzerinde baskı ile faizlerin ... Devamı »

  • 21.07.2017
    09:34

    Bu akşam Fitch'in Türkiye hakkındaki açıklamalarını öğrenmiş olacağız. Görünümün pozitife çevrilmesi muhtemel iyi gelişme olur. Şimdilik not artışı beklemiyorum. Ama Türkiye'nin bu notların çok üstünü hak ettiği görüşümü zaten biliyorsunuz. Fitch, güzel sözler söyleyip, bir süre daha gidişi izlemek ... Devamı »