BİST Yine Telafi Edecek Mi?

02.08.2017 09:15
  •  A 

Düne ait beklenti yazımı hatırlıyorsanız, ya gün içi eksi gün sonuna doğru azalarak kapanış yaşanıyor, ya da birgün önceki eksi kapanış bir gün sonra yükseliş yaşanarak telafi ediliyor diye yazmıştım. Bugün BİST için önemli. Bakalım bugün yine yükselişe dönerek dünkü düşüşü telafi edebilecek mi göreceğiz. 

Çünkü eğer düşüş sürecek olursa, yine düne ait beklenti yazımda belirtmiş olduğum 106.050 destek seviyesini aşağıya kırması halinde satışların arttığına şahit olabiliriz. Dün VİOP önemli diye belirttiğim desteğini aşağıya kırmasına rağmen, BİST bu dirence çok yaklaşmış ama üstünde kapanış yapmıştı. 

Açıkçası sağlıklı piyasalar için, zaman zaman teknik düzeltmeler çok yararlıdır. Böylece düzeltme sonrasında yeni alım kararları daha kolay verilir. Ama yeterli bir düşüş yaşanmadan devamlı yükseliş sürmesi halinde yeni alım kararı vermek hem zordur, hem de oldukça risklidir. Ki, direnç kırdı diye verdiğiniz alım kararları en nihayetinde son dönemin en yüksek fiyatlarına denk gelir. Yani ani bir geri dönüş halinde en yüksek maliyetlerle yakalanma riski yüksek olur.

Apple BİST'e Destek Olacak Mı?
           Düşmek istemeyen, adeta düşmemek için büyük mücadele veren bir BİST görüyoruz. Dün düşüş yaşayarak kapanmış olan BİST, bugün de düşüşe devam ederse, bu sefer kâr satışı beklentileri artıp, daha fazla satışın gelmesine yol açabilir. 

ABD'de gelen Apple bilançosu beklentilerden iyi gelince, ABD borsaları ve Apple için tedarikçi konumunda olan Asya borsalarında yükseliş yaşandığını görüyoruz. BİST de bu yükselişlere uyarak, güne alımlarla başlayabilir. Böylece dünkü düşüş yine telafi edilmiş olur. Normalde teknik konuşmak gerekirse, dün parabolic de satış yönüne dönmüş olan BİST'in en azından 104.942 seviyesinde bulunan bollinger destek seviyesine kadar düşmesini beklerdim. Ama Apple destekli yükselen borsalar BİST'e yine destek olabilir. Anlayacağınız net bir görüşe sahip değilim. 

Fakat, olası yükselişlerin artık kar satışları için kullanılmasını doğru buluyorum.Hisse bazlı çok sert yükselişler yaşandığını görüyoruz. Ama bu hisselere bakınca, geneli yüksek bedelsiz potansiyeli taşıyan ve bu nedenle fiyatları oldukça büyük olan hisseler olduğunu görüyoruz. Olası bedelsiz açıklamaları halinde bu yükselişlerinde ekstra artışlar daha yaşanabilir. Ama bu durum genelde yıl sonu bilançoları sonrasında yaşanırdı. Şimdi biraz erken yaşandığı için, özel bir durum mu var, bu tip hisseleri etkileyecek bir açıklama mı olacak bilemiyorum. Bu hisselerin bazılarında yeni öngörü vermeye cesaret etsem de, daha ziyade destek-direnç tablosunda dikkat çekmek ile yetindiğimi görüyorsunuz. Aslında oluşturdukları teknikler nedeniyle öngörü verilmesi lazım ama endeksin bulunduğu seviye nedeniyle cesaretim kırılıyor.

Neyse, güne yükseliş ile başlanmasını bekliyorum. Ama önemli olan devamında ne olacağı. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.08.2017
    09:14

    Bir süredir teknik olarak artık bir düzeltme yapmalı diye çekindiğimiz BİST, gördüğünüz gibi bir türlü düşemiyor. Seans içinde görülen eksi rakamlar, seans sonuna doğru çok daha düşük oranlara gelip kapanış yaşanıyor. Ya da, bir gün önceki eksi kapanışlar birgün sonra yeniden yükseliş yaşanarak tela... Devamı »

  • 31.07.2017
    09:31

    Piyasalarımıza Temmuz ayı içinde 2.1 Milyar Dolar sıcak para girişi yaşanmış. Bunun 1.8 Milyar Dolar'lık kısmı tavhil piyasalarımızda gerçekleşmiş. Kalan kısımda hisse seneti alımları olarak görülmüş. Kısacası yıl başından beri süregelen sıcak para girişi sürüyor. Bu para girişi bitmeden ya da tersi... Devamı »

  • 27.07.2017
    09:21

    FED faizlere dokunmadı. Ama bilanço daraltmaya başlayacaklarını söylediler. Mehmet Şimşek büyüme için umut verdi. Faizlerin düşeceğini ama bunu doğrudan yatırım girişini sağlayarak ve katma değerli üretimi arttırarak başaracağımızı ifade etti. İşin ilginç yanı ise, TCMB üzerinde baskı ile faizlerin ... Devamı »

  • 21.07.2017
    09:34

    Bu akşam Fitch'in Türkiye hakkındaki açıklamalarını öğrenmiş olacağız. Görünümün pozitife çevrilmesi muhtemel iyi gelişme olur. Şimdilik not artışı beklemiyorum. Ama Türkiye'nin bu notların çok üstünü hak ettiği görüşümü zaten biliyorsunuz. Fitch, güzel sözler söyleyip, bir süre daha gidişi izlemek ... Devamı »

  • 20.07.2017
    09:27

    BİST son dönem bu sloganı benimsemiş koptu gidiyor doğrusu. Ben aman dikkat dedikçe, katlayarak yeni rekorlar tazeleniyor. Bu denli zorlandığım dönemler çok azdır. Grafiklere bakınca halen tamam artık bunun üstü yok, ya da evet borsa düşüşe başladı diyemiyorum. Ama bu denli hızlı yükselişi de gerçek... Devamı »