BIST Düşmek İstemiyor!

01.08.2017 09:14
  •  A 

Bir süredir teknik olarak artık bir düzeltme yapmalı diye çekindiğimiz BİST, gördüğünüz gibi bir türlü düşemiyor. Seans içinde görülen eksi rakamlar, seans sonuna doğru çok daha düşük oranlara gelip kapanış yaşanıyor. Ya da, bir gün önceki eksi kapanışlar birgün sonra yeniden yükseliş yaşanarak telafi ediliyor.

Bu durum sadece Türkiye ya da BİST kaynaklı bir gelişme değil. Gelişmekte olan ülke borsalarında ve ABD borsalarında da benzer grafikler görülüyor. Benzer piyasa gelişmeleri ve son dönem iç piyasaya giren sıcak paranın kesintisiz sürüyor olması nedeniyle, BİST güçlü duruşunu şimdilik sürdürüyor.

İşin ilginci, BİST'in bu yükselişinin finans alanında kamu bankaları ile destekleniyor olması. Hatta ucuz olduğunu düşünmemize rağmen, ABD'deki süren ilgili davalar nedeniyle uzak durmayı tercih ettiğimiz Halkb, en iyi yükseliş yaşayan bankalardan birisi durumunda. Hak ettiği ve gecikmiş bir yükseliş yaşıyor ama, bizleri farklı nedenlerle korkuttukları için, gördüğünüz gibi bu yükselişe son dönem seyirci kaldık.

Ama ben yine de temkinli duruşumu sürdürmeye devam edeceğim. Olası teknik riskler halen sürdüğü için,daha az sayıda öngörü ile idare etmeyi sürdüreceğim. BİST için 106.050, VIOP için de 132.325 civarı destekler çok önemli. Eğer bu destekleri görür de aşağıya kıracak olursa, işte o zaman bir süredir çekindiğimiz ama bir türlü yaşanmayan teknik düzeltme belirgin bir şekilde yaşanmaya başlayabilir.

Şimdilik bu seviyelere dikkat ediniz diye rakamları paylaştım. Yoksa şu an için endeks bu düşüşü başlattı demek mümkün değil. Mevcut görüntüsünü bir süre daha böyle sürdürebilir. Hatta, bu dönemi kendisini bu şekilde koruyarak atlatıp, sonra farklı pozitif gelişmeler ile yeni bir atağa daha kalkıp rekorları da tazeleyebilir. Ben sadece olası önemli destek seviyelerini verdim. Bu seviyeler görülür ve aşağı yönlü kırılacak olursa, satışlar ciddileşir diye görüşümü belirttim.

Biz bu arada yine hisse bazında teknik yakaladıklarımızı paylaşmaya devam edeceğiz. Bu dönem sadece al/sat tablosu değil, Destek-Direnç tablosu paylaşımlarımı da çok sıkı takip edin. Gördüğünüz gibi, destek-direnç tablosunda paylaştığım an henüz dikkat çektiğim dirençleri kırmadığı, olası başlar dediğim formasyonlara başlamadığı halde, sonra bir anda bu dirençlerin kırılıp, uyardığım teknik formasyonlara başlayan hisseleri görüyoruz. Bu denli hızlı ataklar neden yaşanıyor derseniz, nakitte kalan yatırıcımların çokluğundan kaynaklandığı görüşündeyim. Hareketlenen bir hisse görülünce, ilgi hemen bu hisseler üzerinde toplanıyor. Bu durum pozitif ortamlarda gayet güzel olur, ama negatif bir ortama girdiğimiz zaman ise, sert yükselişler sonrasında yine aynı şekilde sert satışlar da görülebilir.

ABD Yanılttı!
           Yıl başlarken yeni seçilmiş ABD başkanının yapacağım dediği vaatlerine ve FED'in program açıklamalarına bakarak, Dolar Endeksinin yükselmesini, paritenin düşmesini bekliyordum. Ama Trump söylediklerini şu ana kadar yapamadı. Ayrıca bir çok atanmış hükümet yetkilisi de sonradan görevden alındı. Böyle olunca Trump'a olan inanç kaybolduğu için yansıması paritenin yükselmesi, Dolar Endeksinin düşmesi şeklinde oluyor. Bu gelişmeler de benim gibi birçok kişiyi şu ana kadar beklentilerinde yanıltmış oldu. Bu durum daha ne kadar sürer bilemiyorum ama, bir süre sonra beklentilerimiz yönünde değişim ihtimali halen mevcut.

Neyse, ben teknik gördüklerimi al/sat tablomuzda yeni öngörü ve Destek-Direnç Tablomuzda dikkat çekilen teknikler olarak paylaşmayı sürdüreceğim. Bu arada hemen belirtmek istiyorum, belki beklediğim teknik düzeltme konusunda şimdiye kadar beklentim gerçekleşmedi ama bu sayede de birçok açık hisse öngörüm düşündüğümden erken gerçekleşmiş oldu. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.07.2017
    09:31

    Piyasalarımıza Temmuz ayı içinde 2.1 Milyar Dolar sıcak para girişi yaşanmış. Bunun 1.8 Milyar Dolar'lık kısmı tavhil piyasalarımızda gerçekleşmiş. Kalan kısımda hisse seneti alımları olarak görülmüş. Kısacası yıl başından beri süregelen sıcak para girişi sürüyor. Bu para girişi bitmeden ya da tersi... Devamı »

  • 27.07.2017
    09:21

    FED faizlere dokunmadı. Ama bilanço daraltmaya başlayacaklarını söylediler. Mehmet Şimşek büyüme için umut verdi. Faizlerin düşeceğini ama bunu doğrudan yatırım girişini sağlayarak ve katma değerli üretimi arttırarak başaracağımızı ifade etti. İşin ilginç yanı ise, TCMB üzerinde baskı ile faizlerin ... Devamı »

  • 21.07.2017
    09:34

    Bu akşam Fitch'in Türkiye hakkındaki açıklamalarını öğrenmiş olacağız. Görünümün pozitife çevrilmesi muhtemel iyi gelişme olur. Şimdilik not artışı beklemiyorum. Ama Türkiye'nin bu notların çok üstünü hak ettiği görüşümü zaten biliyorsunuz. Fitch, güzel sözler söyleyip, bir süre daha gidişi izlemek ... Devamı »

  • 20.07.2017
    09:27

    BİST son dönem bu sloganı benimsemiş koptu gidiyor doğrusu. Ben aman dikkat dedikçe, katlayarak yeni rekorlar tazeleniyor. Bu denli zorlandığım dönemler çok azdır. Grafiklere bakınca halen tamam artık bunun üstü yok, ya da evet borsa düşüşe başladı diyemiyorum. Ama bu denli hızlı yükselişi de gerçek... Devamı »

  • 19.07.2017
    09:03

    22-29 Temmuz arasında tatil yapacağım için, dün öğle saatlerinde aranızdan ayrılıp, önce Kuşadası'ndan ablamı aldım sonra da abla-kardeş Didim'e annemi ziyarete gittik. Tatil öncesi annemi görmek istedim. 52 yaşımın içindeyim ama annemin en küçük oğlu olduğum için mi, yoksa lise sonrası ben hep onda... Devamı »