Sıcak Para Girişi Sürüyor!

31.07.2017 09:31
  •  A 

Piyasalarımıza Temmuz ayı içinde 2.1 Milyar Dolar sıcak para girişi yaşanmış. Bunun 1.8 Milyar Dolar'lık kısmı tavhil piyasalarımızda gerçekleşmiş. Kalan kısımda hisse seneti alımları olarak görülmüş. Kısacası yıl başından beri süregelen sıcak para girişi sürüyor. Bu para girişi bitmeden ya da tersine dönmeden bir süredir olabilir diye çekindiğimiz teknik düzeltme bir türlü yaşanmıyor. Arada yaşanan kâr satışlarının daha derin teknik düzeltmelere dönmesi için şuanki teknik görüntülere göre 106.050 seviyesininin aşağı yönlü kırılması gerekir. Bu yaşanırsa, cuma günü kısmi olarak yaşanan satışların derinleştiğini görebiliriz. Ama şimdilik belirttiğim seviye aşağıya kırılmadan düşüşler hızlanacak diyemiyorum. Yine destek-direnç tablomuzdaki teknik seviyeleri yakından takip etmenizde yarar var.

YEKA İçin Dünya Devleri Sıraya Girdi!
           Almanya ile yaşadığımız gerilim ilişkilerimizi siyasi olarak ciddi boyutta germiş durumda ama, Bin megavatık Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine dünyanın en büyük türbin üreticileri teklif vermek için sıraya girmiş durumdalar. Dünya sıralamasında ilk onda yer alan 8 firma ihaleye teklif vermiş durumda.Bu firmaların 4'ü Almanya'nın en büyük firmaları olunca, iş ile siyasetin şimdilik birbirine karıştırılmadığını görüyoruz. 

İlk defa teknoloji anlamında da yerli üretim sağlanacak olan bu ihalede 21 ay içinde yerli ortaklarla türbin fabrikaları kurulacak olması çok önemli. Yakın zaman öncesinde bu ihaleye de katılmış olan dünyanın en büyük türbin üreticisi Danimarka'lı Vestas'ın DowAksa ile 4 yıl için 300 Milyon Dolar'lık sipariş bağlantısı yapmış olması ihaleye verilen önemi gösteriyor. Vestas'ın verdiği siparişlerin benzerlerini diğer katılımcı şirletlerden de görebiliriz. Aynı ihaleye ABD'li ve Çinli devler de teklif vermiş durumdalar. 

Dış Ticaret Verileri Gelecek!
           Saat 10:00'da Haziran ayı dış ticaret açığı rakamları açıklanacak. Bakalım ne yönde bir gelişme var görmüş olacağız.

Piyasada, açıklanan bilançoların iyi geliyor olmasının da etkisi ile pozitif bir hafta beklentisi var. Ben bir yorum yapamıyorum. Bu nedenle teknik kriterleri referans almayı doğru buluyorum. Destek-direnç tablo verilerini yine önemli olacaktır.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.07.2017
    09:21

    FED faizlere dokunmadı. Ama bilanço daraltmaya başlayacaklarını söylediler. Mehmet Şimşek büyüme için umut verdi. Faizlerin düşeceğini ama bunu doğrudan yatırım girişini sağlayarak ve katma değerli üretimi arttırarak başaracağımızı ifade etti. İşin ilginç yanı ise, TCMB üzerinde baskı ile faizlerin ... Devamı »

  • 21.07.2017
    09:34

    Bu akşam Fitch'in Türkiye hakkındaki açıklamalarını öğrenmiş olacağız. Görünümün pozitife çevrilmesi muhtemel iyi gelişme olur. Şimdilik not artışı beklemiyorum. Ama Türkiye'nin bu notların çok üstünü hak ettiği görüşümü zaten biliyorsunuz. Fitch, güzel sözler söyleyip, bir süre daha gidişi izlemek ... Devamı »

  • 20.07.2017
    09:27

    BİST son dönem bu sloganı benimsemiş koptu gidiyor doğrusu. Ben aman dikkat dedikçe, katlayarak yeni rekorlar tazeleniyor. Bu denli zorlandığım dönemler çok azdır. Grafiklere bakınca halen tamam artık bunun üstü yok, ya da evet borsa düşüşe başladı diyemiyorum. Ama bu denli hızlı yükselişi de gerçek... Devamı »

  • 19.07.2017
    09:03

    22-29 Temmuz arasında tatil yapacağım için, dün öğle saatlerinde aranızdan ayrılıp, önce Kuşadası'ndan ablamı aldım sonra da abla-kardeş Didim'e annemi ziyarete gittik. Tatil öncesi annemi görmek istedim. 52 yaşımın içindeyim ama annemin en küçük oğlu olduğum için mi, yoksa lise sonrası ben hep onda... Devamı »

  • 18.07.2017
    09:33

    Trump seçim vaatlerinde seçilince Obamacare denen sağlık reformunu değiştireceğini, şirketler için bir çok teşvik paketini ve vergi reformunu uygulamaya alacağını söylüyordu. Eğer bu dediklerini yaparsa, ABD ekonomisinin büyüme hızının artması ve Dolar Endeksinin de değerlenmesi bekleniyordu. Ki, se... Devamı »