Borsada Fırsatlar Bitmez!

14.04.2017 09:29
  •  A 

Karıştırmayın, Referandum İktidar Değişimi Getirmeyecek!

Pazar günü referandum sonucunda Türkiye'deki partilerden birisi seçilmeyecek. Aynı şekilde ülkeyi yöneten iktidar ya da iktidar partisi de değişmeyecek. Değişip, değişmeyeceği oylanan iktidarın kullanım şekli olacaktır. 

Bu nedenle diyelim ki hayır çıktı! Herşeyin alt üst olacağı bir kriz dönemi beklemeye de gerek yok. Çünkü yine tek başına iktidar olan, başbakanı belli Ak Parti görevine devam ediyor olacaktır. Hayır çıkması halinde sorun, yeni bir erken seçim gündeme gelir mi, ya da yüksek bir hayır çıkarsa diğer partiler cumhurbaşkanının yetkilerini sorgulamaya başlar mı sorusunda yatıyor. Bunu ancak böyle bir sonuç çıkarsa öğrenebileceğiz.

Bu nedenle hayır çıkması halinde ''Eyvah elimde hisseler kaldı. Ne yapacağım şimdi?'' diye kimsenin paniklemesine gerek yoktur. Tamam muhtemelen hayır sonucu çıkarsa, kurlarda kısmi yükseliş, borsada da genel bir düşüş tepkisi görebiliriz. Ama bu durum geçici olacaktır. Dediğim gibi, herkes görevinin başında olduğu için, çok kısa sürede bu yönde açıklamalar ile ortamın olası panik dalgasını dağıtacaklardır. 

Diyelim ki, Evet çıktı! Bu takdirde de dövizde bir düşüş yaşanacaktır. Ama BİST'de koptum gidiyorum diye kesintisiz bir yükseliş yaşanmasını beklemiyorum. Çünkü olası evet halinde aslında belirsizlikler daha yüksek. En basiti ülkenin yönetim şeklinde değişiklik olacaktır. Yeni bir erken seçim halinde satış baskıları artar. Erken seçim belirsizliği dışında, acaba kabinede değişiklik olacak mı soruları gündeme gelecektir. Hemen Mehmet Şimşek görevinde kalacak mı diye sorular önem kazanacaktır. 

Aynı şekilde, acaba cumhurbaşkanımızın 16 Nisan sonrası AB konusundaki sürprizi nedir, geri kabul anlaşması ve idam konularında hızlı gelişmeler yaşar mıyız sorularındaki gelişmelere göre yeni gündemler çıkabilir. Bunların hepsi de farklı gerilimler yaratabileceği için piyasalarda baskı yaratacak unsurlardır. 

Kod Adı ''Herif'' olan gizemli yatırımcı da, olası bir evet sonucu halinde gelecek alımlarda daha öncesinde aldıklarını realize edebilir. Nitekim ben evet sonucu halinde böyle davranmasını bekliyorum. Bu ciddi bir satış baskısı yaratacak gelişme olur.

Evet sonucu halindeki olası gerilim yaratacak belirsizliklere başka konuları da ekleyebiliriz. Kısacası ''Eyvah referanduma nakit girdim, yükselişi kaçırdım mı şimdi?'' diye paniklemenize gerek yok. Tamam belki ilk anda önemli bir tepki yükselişinden sağlanacak avantajı kaçırmış olabilirsiniz. Ama emin olun borsada fırsatlar bitmez. Her iki referandum sonucunda da göreceksiniz ki, daha bir çok fırsatlar bulunacaktır. 

Bu nedenle referandum öncesinde diyelim ki, çıkan sonuca aykırı bir pozisyon ile girdiniz. Tamam kısa bir süre için biraz üzülebilirsiniz belki ama sonrasında yine bir çok kazanç imkanınız çıkacaktır. Ancak ben yine de kredili kalmanın doğru olmadığı konusunda uyarımı tekrarlamak istiyorum. Çünkü kredili olmadığız için, olası bir evet sonucu halinde belki ekstra karları kaçırabilirsiniz. Ama kredili olduğunuz için, kötü bir düşüşe yakalandığınız zaman ekstra kazançlarınızdan değil, asıl paranızdan kayıplar yaşarsınız. 

Belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde esas olan eldeki parayı korumaktır. Çünkü sonrasında işler düzeldiği zaman ortaya çıkacak fırsatlar elde para varsa kullanılır. Ama gereksiz risk alarak eldeki nakitleri kaybederseniz, sonra ortaya çıkacak fırsatları kullanacak imkanınız da olmaz. 

Nihayetinde sonucun ne olacağını garanti bilme imkanımız olmayan bir referanduma giriyoruz. Bu nedenle kişisel öngörülerimize göre bir karar alacağız. Evet'i de, Hayır'ı da seçebiliriz. Nitekim zaten böyle olacaktır. Öncelikle bilelim ki, her iki karar da demokratik bir hak kullanımıdır. Neden sen bu tercihtesin demek yanlıştır. Herkes özgürce tercihini yapmalıdır. Çıkan sonuca da saygı duymamız gerekir.

Sonucu yanlış tahmin etmemiz halinde riskleri sizlere izah ettim. Yanlış karar verdiyseniz yapacak bir şey yok. Bekleyecek ve yeni fırsatların, uygun şartların yeniden oluşmasını bekleyeceksiniz. Sakın panikleyerek karar almayın. Çünkü genelde zarar edeceğiniz kararlar alırsınız. 

Sözü BİST ile bağlayacak olursak, olur olmaz bilemem ama ben bugünün alımlarla ve yükseliş ile kapanmasını bekliyorum. Bunun nedenlerini de önceki yazılarımda bir çok kez tekrarladım. Ama olası bu beklentim için hisse alayım da gün içindeki yükselişte satarım düşüncesini yine de riskli bulurum. Bu nedenle sadece izlemeye devam edilmesi görüşündeyim. Tabii yükselişte fiyatlarını gören pozisyonlar realize edilebilir. 

AB ve ABD piyasaları Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak. Paskalya kutlayan tüm dost ve vatandaşlarımızın Paskalyasını kutluyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. Umarım referandum sonucu ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur. Sonuçta bu ülke hepimizin ve bizler yine ülkemizde yaşamaya devam edeceğiz.
 

Saygılarımla


    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.04.2017
    09:20

    Detaylı yeni bir beklenti yazım olmayacaktır. Eskiden yeniye doğru aşağıdaki yazılarımı yeniden okuyabilirsiniz. Yazılarımda referandum öncesi ve sonrası BİST, kurlar, ons altın ve genel görüşlerimi bulabilirsiniz. ''BİST Yeni Rekor Kırdı!'' başlıklı yazımın içeriğinde de üç ayrı yazı bulunmaktadır.... Devamı »

  • 12.04.2017
    09:39

    Referandum sonrası için görüşlerimi detaylı bir şekilde izah ettim. Artık sandık sonuçlarını bekleyeceğiz. Nihayetinde bizim görüşlerimiz sadece kişisel tahminlerden ibaret. Sandık sonuçları ise kesin değerler olacak. Evet Sonrası Gelişmeler! İdam ve AB Müzakereleri; Evet ... Devamı »

  • 11.04.2017
    14:42

    BİST TL bazında 17/05/2013 tarihinde gördüğü zirvesini bugün geçti ve yeni rekora imza attı. BİST'in temettüler kesildikten sonra güncellenmiş 2013 zirve rekoru 91.427 seviyesine denk geliyordu. Şu an BİST yeni zirve rekorlarını kırıyor. Dolar bazında bakınca ise, rekor olacak seviyelerin daha ya... Devamı »

  • 11.04.2017
    09:35

    Genel yatırımcı hatalarının başında gelen bir konuya değinmek istiyorum! Eminim birçoğumuz piyasalar ile ilgili bir çok yazı ve yorum okuyoruz. Ama bunu yaparken içeriklerinin zamanlamalarına dikkat etmiyoruz! Misal, benim son dönem yazılarıma tekrar bakarsanız, referandum öncesi evet anketlerinin... Devamı »

  • 10.04.2017
    09:40

    Kısa bir tekrar yapalım! ABD-Suriye Füze Gerilimi! Esad'ın İdlib'de kimyasal silah kullandığı savı ile, bu silahların kullanıldığı askesi üssün ABD tarafından füzelerle vurulması bir anda bölgedeki ateşin yükselmesine neden oldu. Ama etkisinin uzun sürmeyeceğini beklediğimi cuma günü y... Devamı »