Trump BIST İçin Risk Mi?

14.11.2016 08:51
  •  A 

Benim bu görüşte olmadığımı biliyorsunuz. Ben tam tersi, Trump'ın başkanlığının Seçici Kurul Tarafından onaylanmasının Türkiye'nin lehine gelişmeler yaratmasını bekliyorum. Bu vesile ile yeniden hatırlatıyorum; ABD seçim sistemine göre, halkın oyu ile partilerin eyaletleri temsil eden delegeleri seçiliyor. Toplam sayısı 538 olan bu delegeler Seçici Kurulu oluşturuyorlar. Daha sonra seçici kurul kim başkan olsun diye oyluyor. Şu an Cumhuriyetçi Parti'nin delege sayısı Trump'ın kesin başkanlığı için fazlası ile yeterli. Doğal olarak delegelerin kendi partilerinin adayını seçmesi beklenir. Ben de aynı sonucun olacağı görüşündeyim. Ama tarihte aksi tercihler yaşanmış diye biliyorum. ABD'de bu durumun tekrarlanabileceği yönünde haberler ve yayınlar görülüyor. Kısacası kesin başkanın kim olduğunu Seçiciler Kurulu'nun oylamasından sonra öğrenmiş olacağız.

1928'den buyana ilk defa bir parti hem senatoda, hem de temsiiciler meclisinde bu denli üstünlük sağlıyor. Başkan olduğu takdirde Trump 1928 sonrasının en güçlü başkanı olacak. 

AB İle Gerilim Önemli!
           Sonuca gelirsek, ben Türkiye ve BİST için Trump'ın başkan olmasını büyük bir risk olarak görmüyorum. AB ile yaşanan gerilimler daha önemli olabilir. Yeni anayasa çalışmalarında idamın getirilmesi halinde AB müzakereleri kesilebilir. Ben idam gelsin ya da gelmesin yorumunu yapmıyorum. İdam yeni anayasaya gelirse olası yansımalarını öngörmeye çalışıyorum. Öncelikle bu durumu hepinizin bilmesini isterim.

Dediğim gibi, idam yeni anayasaya girecek olursa, AB müzakereleri kesilebilir. AB devamında bir takım müeyyideler uygulamaya kalkabilir. İlk aklıma gelen Türkiye üzerinden yapılan ithalata uygulanabilecek kısıtlamalar olabilir. Türkiye'ye yapılan yatırımlarda AB şirketlerine zorluklar çıkartılabilir. Bu ve benzeri kararlar Türkiye'nin yurtdışı borçlanma faizlerini arttırıcı etki yaratabilir ki, zaten son dönem libor ve libor + faizlerde artışlar görülüyor. 

Ben ilişkiler kopmadan iki tarafında da uzlaşmayı yeniden sağlamalarını umuyorum. Bizim için en önemli piyasa risklerinin başında iç siyasi gelişmelerimiz geliyor diye düşünüyorum. Yeni anayasanın içeriği, başkanlık sistemine geçiş için olası yaşanacaklar, yani referandum ya da erken bir seçim piyasaları dalgalandıracaktır. 

BİST'in düşük değerlendiği, bankaların ucuz fiyatlandığı görüşümü koruyorum. Siyasi gelişmelerimizi ve AB ilişkilerini iyi yönetebilirsek, BİST de olumlu tepkileri göstermeye başlayacaktır. Ama şu an hem Trump'ın ekonomi politikası nedeniyle FED faizlerinin daha hızlı artması beklentisinin Dolar kurunu yukarı taşıması, hem de AB gerginlikleri BİST'in negatif ayrışmasına neden oldu. Bu dalgalanma biraz daha sürebilir. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.11.2016
    07:38

    Trump gelince FED faiz artışı ötelenir beklentisi hakimdi. Ancak yeni başkan Trump'ın ekonomiyi hızlı büyütme söylemleri nedeniyle enflasyonun da hızlı artacağı yorumları yapılmaya başlayınca işin rengi değişti. Eğer ekonomi düşünülenden daha hızlı bir büyüme sürecine girecek olursa doğal olarak ayn... Devamı »

  • 10.11.2016
    07:59

    Hepinizden çok özür dilerim ama bu işlerin artık suyu çıkmış gördüğünüz gibi! Ne medyaya ne anketlere ne de analistlere güvenmek doğru değil demek. Ama sadece bu saydıklarıma da değil yatırımcılar da aynı durumda. Bir gün önceye kadar banko gözüken Clinton haber ve anketleri gördüğünüz gibi hiç de ö... Devamı »

  • 09.11.2016
    07:50

    Trump Herkesi Yendi Gibi! Eğer son anda ciddi bir değişiklik olmazsa Cumhuiyetçi aday D.Trump ABD'nin yeni başkanı seçilecek gibi duruyor. Trump, bu sonuç gerçekleşecek olursa karşısındaki herkesi ters köşe yapmış olacak. Neredeyse tüm dünya medyası Clinton rahat seçilir haberleri yapıyo... Devamı »

  • 08.11.2016
    07:49

    Bu gece ABD'nin yeni başkanının kim olacağını öğrenmiş olacağız. Anketlere bakınca Clinton önde gözüküyor. Ama katılım oranı düşük kalırsa, oy kullanmaya gidenlerin eğilimine göre sürprizlere de açık olmak lazım. Clinton seçilirse; paritede kısmi bir düşüş, DOW ve DAX gibi endekslerde de öncesind... Devamı »

  • 07.11.2016
    08:15

    Dünya genelinde ABD seçimlerinde Trump öne geçti haberleri ile piyasalar olumsuz tepki vermişti. Dolar endeksi 96.894 seviyesine kadar düşerken, bir çok dünya borsa endeksinde de düşüş yaşandı. Clinton'ın maillerinde FBI soruşturması başladı denince, Trump geliyor korkusu ile ons altın fiyatlarında ... Devamı »