FED Faiz Artışı Korkusu Yeniden Yükseldi!

11.11.2016 07:38
  •  A 

Trump gelince FED faiz artışı ötelenir beklentisi hakimdi. Ancak yeni başkan Trump'ın ekonomiyi hızlı büyütme söylemleri nedeniyle enflasyonun da hızlı artacağı yorumları yapılmaya başlayınca işin rengi değişti. Eğer ekonomi düşünülenden daha hızlı bir büyüme sürecine girecek olursa doğal olarak aynı şekilde hızlı artması beklenen enflasyon nedeniyle de FED'in faiz atışlarının da daha sık ve daha yüksek olabileceği konuşuluyor.

Bu beklentiler dile getirilmeye başlayınca faiz korkusunun ilk vurduğu alan yine ons altın fiyatları oldu. Ons altın seçim sonrası yaptığı hızlı yükselişi aynı şekilde geri verdi. 1.252$ düzeyine düştü. Aynı şekilde borrsalarda da faiz artışı korkusunun baskıları oluşmaya başladı. Tabii bundan en çok etkilenecek ülkelerin başında da gelişmekte olan ülkeler anılıyor. Bu nedenle bizdeki Dolar kurunda yeniden yukarı baskıları görüyoruz. Bu dalgalanma tüm dünya için bir süre daha sürecektir. Trump'ın kadroları netleştikçe olası ekonomi politikaları şekillenecek ve piyasalar yönünü bu kadrolara ve politikalara göre belirleyecektir.

Trump kadroları ve politikalarının Türkiye'nin lehine olacağı görüşümü koruyorum. Büyüme ve faiz artışları belki ilk anda gelişmekte olan ülkeleri geçici olarak sıkıntıya sokabilir. Ama kurları değerinde olan bir Türkiye için rrisklerden ziyade fırsatların daha çok olacağına inanıyorum. Özellikle de BİST zaten bir kaç yıldır dünya genelinden kendi özelindeki riskler nedeniyle daha düşük fiyatlanıyordu. Negatif ayrışma yaşamıştı. İlk andaki dalgalanmalar sonrasında pozitif ayrışma yapmaya başlamasını bekliyorum. Yeterki yine kendi gündemlerrimiz ile kendi ayağımıza takoz koymayalım. 

Bugün Eylül ayı cari denge rakamları açıklanacak. Gelecek veriden cari denge konusunda sapma olup-olmadığını gömüş olacağız. 

Dünya ve özellikle AB bölgesi büyümeyi hızlandıracak olursa Türkiye'nin bölgeye başta otomotiv sektörü olmak üzere ihracatı da artacaktır. Ben ise özellikle ABD'nin Ortadoğu politikalarındaki gelişmelere odaklanıyorum! Bu konu bizim için çok daha önemli. Eğe Ortadoğuda atsşkes ağlanabilirse bu durumdan en çok yarar görecek ülke Türkiye olur. Tüm bölge yeniden inşa edileceğinden başta demirçelik ve çimento olmak üzere her alanda bölgeye ihracatımız artacaktır. Ama bu durum bugünden yarına olmayacak. Dediğim gibi eğer bir ataşkes uzlaşması başlarsa bu beklentim geçerli olacaktır.

Kısacası bir süre ABD başkanlık devri olana kadar ki sanırım Ocak ayının ortalarında bu süre tamamlanacakdı. Tüm dünyada olacağı gibi bizde de hem kurlarda hem de BİST'de dalgalanmalar sürecektir. Bu durumdan gereğinden fazla korkulmaması gerektiğini düşünüyorum. Hatta doğru zamanlamalar ile yapılacak al-satlar ekstra fırsatlar da yaratabilir.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerrim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.11.2016
    07:59

    Hepinizden çok özür dilerim ama bu işlerin artık suyu çıkmış gördüğünüz gibi! Ne medyaya ne anketlere ne de analistlere güvenmek doğru değil demek. Ama sadece bu saydıklarıma da değil yatırımcılar da aynı durumda. Bir gün önceye kadar banko gözüken Clinton haber ve anketleri gördüğünüz gibi hiç de ö... Devamı »

  • 09.11.2016
    07:50

    Trump Herkesi Yendi Gibi! Eğer son anda ciddi bir değişiklik olmazsa Cumhuiyetçi aday D.Trump ABD'nin yeni başkanı seçilecek gibi duruyor. Trump, bu sonuç gerçekleşecek olursa karşısındaki herkesi ters köşe yapmış olacak. Neredeyse tüm dünya medyası Clinton rahat seçilir haberleri yapıyo... Devamı »

  • 08.11.2016
    07:49

    Bu gece ABD'nin yeni başkanının kim olacağını öğrenmiş olacağız. Anketlere bakınca Clinton önde gözüküyor. Ama katılım oranı düşük kalırsa, oy kullanmaya gidenlerin eğilimine göre sürprizlere de açık olmak lazım. Clinton seçilirse; paritede kısmi bir düşüş, DOW ve DAX gibi endekslerde de öncesind... Devamı »

  • 07.11.2016
    08:15

    Dünya genelinde ABD seçimlerinde Trump öne geçti haberleri ile piyasalar olumsuz tepki vermişti. Dolar endeksi 96.894 seviyesine kadar düşerken, bir çok dünya borsa endeksinde de düşüş yaşandı. Clinton'ın maillerinde FBI soruşturması başladı denince, Trump geliyor korkusu ile ons altın fiyatlarında ... Devamı »

  • 04.11.2016
    08:06

    Tam bir krize kendimizi alıştırırken, hop yeni bir tanesi daha gündemimize geliyor. Bugün de normalde ABD tarım dışı istihdamı ve dün kısmen iyi gelen enflasyon verilerini konuşacak iken, HDP'li millet vekillerinin göz altı haberlerine uyandık. Şu an diğer gündemlerin hepsi ikinci planda kalmıştır. ... Devamı »