BİST Trump Gap'lerini Hızlı Kapattı!

10.11.2016 07:59
  •  A 

Hepinizden çok özür dilerim ama bu işlerin artık suyu çıkmış gördüğünüz gibi! Ne medyaya ne anketlere ne de analistlere güvenmek doğru değil demek. Ama sadece bu saydıklarıma da değil yatırımcılar da aynı durumda. Bir gün önceye kadar banko gözüken Clinton haber ve anketleri gördüğünüz gibi hiç de öyle sonuçlanmadı. Bir gün öncesine kadar Trump gelirse ülkeyi bile terkedecek olanlar şimdi bu korkularından hemen mi kurtuldular ki borsalar aynı hızla düştüğü yerden yeniden yükseldi? Ons altın aynı hızla çıktığı yerden düştü? Parite sert çıktığı 1.13 seviyesinden bir günde 1.09 seviyesine aynı hızla geri geldi? Yatırımcılar da Trump gelirse çok düşer diye düşündükleri borsalara aynı hızla geri dönüş yaptılar? 

İşte bunların böyle olacağını beklediğim içindir ki dün sabah ''BİST İçin Alım Fırsatı!'' başlığı ile Trump'ın seçilmesinden korkulmamasını yazmıştım. Ancak ben de yanıldım! Çünkü Trump halinde yansıtılan açıklamalara bakıp çok daha alt seviyelere düşermiyiz diye çekiniyordum. Bu çekincem olmadı. Hatta bu nedenle de başta bankalar olmak üzere alım fırsatı olarak kullanılmalı dediğim düşüşte geçici de olsa daha alt seviyeleri görürse diye çekindiğim için yeterince çok alım öngörüsü yapamadım. Bir günde tüm korkular ters yüz oldu. Yani tamam ben çok korkulmamasını söylüyordum ama bu kadar da az yansımayı beklemiyordum doğrusu :) BİST benden bile inançlı çıktı :)

Şimdi gözler Trump'ın politikalarında olacak. En önemli belirsizlik de FED konusundaki gelişmeler olacaktır. FED başkanı yerinde duracak mı yoksa istifa eder mi sorusu bir süre takip edilecektir. Ancak hiç de öyle Trump'ın seçim kampanyalarında dediği sonuçları beklemeyelim derim! Yani faizler uzun süre daha düşük kalmalı diye konuşan Trump'a bakarak bu beklentiye sarılmamak lazım. Çünkü Trump talep artışı yaratmak için çalışacağını da söylüyor. Vergileri azaltmayı ama 500 Milyar Dolar'lık alt yapı harcaması yapacağını söylüyor. Bunlar yapılırsa büyüme ve talep artışı da hızlanır. O zaman doğal olarak faizler de artmak durumunda kalacaktır. Yani FED'in faiz artışını uzun süre askıya alabileceği beklentisinde değilim.

Bekleyelim bakalım bir süre içinde Trump'ın politikaları çok daha net izah edilir ve o zaman biz de daha sağlıklı yorum yaparız. Ancak ben ABD-Türkiye ilişkilerinde hızlı bir düzelme bekliyorum. Gerçi bir tarafta düzelme beklerken diğer taraf AB'de ise çok sert bir gerginlik içine de girilebilir. 

Kısacası Clinton'un seçilmesinden daha iyimser beklentilere sahibim. Bu ilk dalgalanma atlatılsın yine hisse bazlı öngörülerim ön plana çıkacaktır.

Atam Seni Her Zaman Saygı ve Rahmetle Anıyor ve Arıyoruz!
           Belki aramızdan 78 yıl önce ve bu yazıyı okuyan bir çok kişi daha hayatta bile değil iken ayrıldın ama biz seni hiç unutmadık. Kurduğun CUMHURİYET'i de sonsuza kadar yaşatacağız. Yokluğunu her geçen gün ve yıl çok daha derinden hissediyoruz. Ruhun şad mekanın cennet olsun.

Bu arada ölümünden 78 yıl sonra bile bir lider bu kadar özleniyorsa sonrasında gelen tüm siyasilerin bundan kendileri adına ders çıkartmaları lazım derim!

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
                 Stratejist
              Finans Yazarı
       www.borsaanalizci.com
       Twitter: @_Stratejist_


  • 09.11.2016
    07:50

    Trump Herkesi Yendi Gibi! Eğer son anda ciddi bir değişiklik olmazsa Cumhuiyetçi aday D.Trump ABD'nin yeni başkanı seçilecek gibi duruyor. Trump, bu sonuç gerçekleşecek olursa karşısındaki herkesi ters köşe yapmış olacak. Neredeyse tüm dünya medyası Clinton rahat seçilir haberleri yapıyo... Devamı »

  • 08.11.2016
    07:49

    Bu gece ABD'nin yeni başkanının kim olacağını öğrenmiş olacağız. Anketlere bakınca Clinton önde gözüküyor. Ama katılım oranı düşük kalırsa, oy kullanmaya gidenlerin eğilimine göre sürprizlere de açık olmak lazım. Clinton seçilirse; paritede kısmi bir düşüş, DOW ve DAX gibi endekslerde de öncesind... Devamı »

  • 07.11.2016
    08:15

    Dünya genelinde ABD seçimlerinde Trump öne geçti haberleri ile piyasalar olumsuz tepki vermişti. Dolar endeksi 96.894 seviyesine kadar düşerken, bir çok dünya borsa endeksinde de düşüş yaşandı. Clinton'ın maillerinde FBI soruşturması başladı denince, Trump geliyor korkusu ile ons altın fiyatlarında ... Devamı »

  • 04.11.2016
    08:06

    Tam bir krize kendimizi alıştırırken, hop yeni bir tanesi daha gündemimize geliyor. Bugün de normalde ABD tarım dışı istihdamı ve dün kısmen iyi gelen enflasyon verilerini konuşacak iken, HDP'li millet vekillerinin göz altı haberlerine uyandık. Şu an diğer gündemlerin hepsi ikinci planda kalmıştır. ... Devamı »

  • 03.11.2016
    08:09

    FED Seçimi Bekliyor! Faiz kararını açıklayan ABD merkez bankası FED, faizleri değiştirmeyerek 0.25-0.50 faiz aralığını korudu. Zaten beklenti de bu yönde idi. FED 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin sonucunu görmek isteyecektir. Eğer Clinton kazanacak olursa, Aralık ayında beklendiği gib... Devamı »