BIST Güzel Bir Yükseliş Tepkisi Verdi!

04.06.2015 09:03
  •  A 

          En hoşlanmadığım durum nedir biliyor musunuz? Bir gerekçeye dayanarak yaptığım bir stratejide, gerekçe aynı kalmasına rağmen faklı gelişmelerle yaşanan BIST hareketlerinin yaşanması pek de hoşnut olmadığım konulardır:) 

          Seçimlerin sonuçlarını görmek istediğimi ve riskli sonuçlar görmekten çekindiğimi biliyorsunuz. Bu nedenle de 87.000'lere gelen BIST'de seçim sonucuna kadar en az % 50 nakit girilmesinin doğru olacağı öngörümü paylaştım. Beklediğim gibi de BIST öncesinde 80.300'e kadar, 7 Bin puanlık bir düşüş yaşadı. Bankalar gibi bir çok hisse 80.300'de oldukça güzel düşüşler yaşayarak alım için uygun olan teknik seviyelere de inmiş oldular. Henüz seçim olmadığı için, gerekçeli stratejim nedeniyle izleyici kalmak durumundayım. Ama BIST dün de yaşadığı gibi farklı nedenlerle yukarı tepkiler ya da dönüşler yapınca, o zaman 7 bin puanlık realizeden henüz yararlanamadığımız için (tabii sizler belki de bundan yararlanmış olabilirsiniz) bu piyasa hareketlerinden çok keyif almıyorum :( 

          Dün Yunanistan ile uzlaşma an meselesiymiş gibi açıklamalar, paritenin yükseliyor olması BIST'in de pozitif etkilenmesine destek oldu. Ancak henüz Yunanistan ile ilgili bir uzlaşma sağlanmış değil. Ayrıca da bu sağlansa da, Yunanistan ile uzlaştılar artık piyasa FED'den, seçimden korkmaz diye bir durum da yok. Yani suni gündemlerle piyasalardaki daglalanmalar yaratılıyor ve bu dalgalanmalarda işlemler yapılıyor diye düşünüyorum. Neyse benim için seçim sonuçlarını görmek yine de çok önemli bir öncelik. 

         Paritenin yükselmesi BIST'in lehine bir gelişmedir. Özellikle de otomotiv sektörümüz için çok önemlidir. Son gelen ihracat verilerinde otomotivdeki rakamlar kimseyi yanıltmasın. Yaşanan grevler nedeniyle sektörün verilerinde bozulma yaşandı. Muhtemelen bir sonraki ay için de aynı veri sıkıntısı olabilir. Ama nihayetinde sektörün çok ciddi bir üretim ve ihracat yaşadığını bilmenizi isterim. Eğer seçim sonrası düşüşler yaşanırsa bu sektör hisselerinde alım fırsatlarını takip etmek çok önemli olacaktır. Ya da seçimden bir sorun yaratacak sonuç çıkmazsa, o zaman mevcut fiyatlarla da alımlar düşünülebilir.

         Seçimin sonucu ile ilgili beklentilere göre, ya da bu konuda zıt algılar yaratabilmek için BIST üzerindeki baskı ya da alımlara şahit olabiliriz. Ben seçimler hakkında sağlıklı bir analiz yapamadığım için, sonuç hakkında ağırlıklı bir kanaate sahip değilim. Ama çekincelerim belki biraz daha ağırlıklı olabilir. O nedenle yaşanan dalgaları sadece izlemekle yetineceğim. Benden daha cesur olanlarınız için zaten görüşlerimi biliyorsunuz.

         Yarın Aranızda Olmayacağım. 
         Yarın günün genelinde aranızda olmayacağım. Ama seans öncesi beklenti yazımı yazma fırsatı bulabilirsem yazmaya çalışacağım. Şimdiden hepinize iyi bir hafta sonu ve ülkemiz için hayırlı sonuçlara vesile olmasını istediğim bir seçim dilerim.
                 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.06.2015
    09:08

    Bugün 10:00'da Mayıs ayı enflasyon verileri açıklanacak. Peki açıklanacak veriler piyasaları sevindirir mi dersiniz? Yani gelecek veriler iyi bile olsa piyasanın buna çok sevinmemesi lazım! Neden mi? Yıllık % 5 hedefini zaten İlk dört ayda TÜFE olarak fazlası ile aşmış, ÜFE olarak da kafa kafaya gel... Devamı »

  • 02.06.2015
    08:37

    Biliyorsunuz ki, 19 Mart açılışında arkamızda 79.942'ye denk gelen bir gap bırakarak güne başlamıştık. Arada geçen süre içinde bu gap seviyesine en fazla 80.233 seviyesini görecek kadar yaklaşmış ama gapi kapatamamıştık. Dün BIST'de yaşanan sert düşüş ile uzun süredir aklımıza takılan bu gap seviyes... Devamı »

  • 01.06.2015
    09:05

    Tüm dünya için önemli bir haftaya giriyoruz. Dünya Piyasaları İçin; Yunanistan ile AB arasındaki gerilimin ve cuma günü gelecek ABD tarım dışı istihdam verisinin akıbetlerini göreceğiz. ABD tarım dışı istihdam verisi FED faiz artışı ile ilgili piyasaları dalgalandırabilir ama a... Devamı »

  • 28.05.2015
    09:08

    Sanırım yalancının mumu yatsıya kadar yanar sözünü hepiniz biliyorsunuzdur. Kısaca anlatılan hikayesini tekrarlayayım, bilmeyenleriniz öğrensin, bilenleriniz de hafızalarını tazelemiş olsunlar. Tabii hikayenin doğrusu bu ise! Zamanında İstanbul'daki Fatih Medresesi'nin her odasında dört beş... Devamı »

  • 27.05.2015
    09:08

    BIST'deki kâr satışları dün de devam etti. BIST 83.649 seviyesinden kapandı. Yellen'in geçen gün faiz artışının 2015 yılı içinde başlayabileceği şeklindeki konuşması ve bu konuşmada kötü gelen ABD verilerinin geçici bir durum olduğunu söylemesi sonrasında dün gelen ABD verilerinin Yellen'i doğrular ... Devamı »