Yatsıya Az Kaldı!

28.05.2015 09:08
  •  A 

        Sanırım yalancının mumu yatsıya kadar yanar sözünü hepiniz biliyorsunuzdur. Kısaca anlatılan hikayesini tekrarlayayım, bilmeyenleriniz öğrensin, bilenleriniz de hafızalarını tazelemiş olsunlar. Tabii hikayenin doğrusu bu ise!

      Zamanında İstanbul'daki Fatih Medresesi'nin her odasında dört beş talebe beraber kalırmış. Bu talebeler memleketlerinden getirdikleri fasulye, bulgur, mercimek, nohut vesaireyi beraber pişirirler, beraber yerler ve her hafta içlerinden birisi nöbet tutarak bu işleri yaparmış.

      Geceleri ders çalışmak için yaktıkları mumların parasını da aralarında toplayıp, o haftaki nöbetçi talebeye verirlermiş. Bu talebelerden birisi çok açıkgöz imiş. Her gece şamdanın dibinde kalan kırıntı mumları toplar, eritir ve onlardan uydurma bir mum yaparak parayı cebine atarmış. Fakat onun yaptığı mum, yeni mumlar gibi uzun müddet odayı aydınlatmaz ve erkenden sönermiş. 

        İşin farkına varan arkadaşları, bir gece yine yatsı namazından sonra karanlıkta kalınca arkadaşlarını sıkıştırmışlar:"Biz sana para verdik, ne diye mum almadın?" demişler. Beriki:"Aldım işte, ne yapayım mumlar küçülmüş, bu kadar yanıyor." İçlerinden birisi:"Tabii o kadar yanar. Çünkü sen hilekâr bir adamsın, yalancının mumu yatsıya kadar yanar" demiş.

        İşte o günden beri bu söz, yalancıların, sahtekârların er ya da geç ortaya çıkacakları mânâsında kullanılır.(Bu anlatımı 
Selim Gündüzalp'ten paylaştım) 

        Bakalım Yakında Kimlerin mumları sönecek?  
        
        Yunanistan Konusunda Kim Yalan Söylüyor?
        Dün bir ara BIST 82.853, Dolar da 2,6647, DAX 11.595, parite 1.0820 seviyesinde iken bir  anda piyasa tersine dönmeye başladı. BIST hızlı bir yükselişle 84.292 kapattı. Dolar 2,6341'e indi. Dax 11.771'e, Parite de 1.0923'e yükseldi. Yani sadece Türkiye ve BIST'de değil, aynı anda özellikle AB piyasalarında da benzer bir toparlanma görüldü. 

        Yunanistan tarafından bir yetkilinin ''anlaşma taslağını yazmaya başladık'' açıklaması bu toparlanmanın gerekçesi olarak gösteriliyor. Ancak Yunanistan tarafından yapılan bu açıklamanın hemen sonrasında AB yetkilisi Dombrovskis ise bu açıklamanın tersine henüz anlaşma konusunda kesin bir tarih olmadığını ama Yunanistan'ın likidite ihtiyacı için zamanın çok önemli olduğunu söyledi. Görülen o ki, Dombrovskis'in yalanlamasına rağmen, piyasalar Yunan yetkiliye inanmış gözüküyorlar. Bu konuda taraflardan bir birinden zıt açıklamalar sürmeye devam ediyor. Çok değil Haziran'ın ilk haftasında kimin doğruyu söylediğini göreceğiz!

        Seçim Anketlerinde Kim Doğruyu Yansıtıyor? 
        Türkiye 7 Haziran seçimlerine hazırlanıyor. Bu sabah itibarıyla seçim yasakları başladı. Anket sonuçları yayınlanmayacak. Bir çok seçim yasağı devreye girdi. Bakalım bu yasaklara da kimler uyup, kimler uymayacak göreceğiz. Ancak dün geceye kadar açıklanan anketlerde çok önemli farklar var. AK Partiye % 50 oy çıkacak diyen de var, % 38'e düşecek diyen de. HDP barajı % 12'lerin üzerinde bir oyla geçecek diyen de var, % 6-7'lerde kalacak diyen de. CHP büyük yükseliş yaptı, % 33'leri bile görebilir diyen de var, eski oyundan daha da düşük % 23'ler düzeyinde diyen de. MHP için % 12 seviyelerini yazan da var, % 18'lere yükseldiğini söyleyen de. 

        Tarafsız bir tutumla yapılacak anketlerde bu denli büyük farkların olmasını beklemem. Bence birileri fazla taraflı olarak pek de doğru söylemiyor diye düşünüyorum. Seçimlerin sonuçları açıklandığında ortaya çıkacak tablo kimin haklı olduğunu gösterecektir. Ülkemiz için hayırlı olsun da, gerisi önemli değil. Artık basında ve medyanın diğer organlarında tarafsız olduğunundan emin olduğumuz kalem sayısı bu kadar azalmışken, anketlerde de bu sonuçları görmemiz gayet normal. Zaman kimin mumunun yanmaya devam ettiğini, kimin mumunun da erkenden söneceğini gösterecektir.

        Şimdi konuyu BIST'e bağlayacak olursak, dün tam da bankalar için dikkat çektiğim seviyeler aşağı kırılıyorken bir anda geri dönüşle toparlandık. Zaten dikkat çektiğim seviyelerden bir tepki olabileceğini yazmıştım. Ama eğer bu tepki Yunanistan haberleriyle desteklendi ise, o zaman haberin gerçekliğine göre yükseliş sürebileceği gibi, sadece dün yaşanan bir tepki olarak da kalabilir.

        Gördüğünüz gibi ortam içten ve dıştan önemli gelişmeler nedeniyle spekülasyona aşırı duyarlı. Ben mümkün olduğunca yeni hisse öngörüsü paylaşmadan ya da çok az sayıda paylaşarak bu süreci izleyerek geçirmeyi planlıyorum. Sizlere kararlarınızda başarılar dilerim. 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.05.2015
    09:08

    BIST'deki kâr satışları dün de devam etti. BIST 83.649 seviyesinden kapandı. Yellen'in geçen gün faiz artışının 2015 yılı içinde başlayabileceği şeklindeki konuşması ve bu konuşmada kötü gelen ABD verilerinin geçici bir durum olduğunu söylemesi sonrasında dün gelen ABD verilerinin Yellen'i doğrular ... Devamı »

  • 26.05.2015
    09:31

    Endeksin 28 Nisan'daki 87.754 seviyesine çıkmadan evvel, seçim risklerini ön plana çıkartarak, kar realizasyonlarının yapılmasını doğru bulduğumu ve en az % 50 nakit varlıkla seçim sonuçlarını beklemenin tedbirli bir davranış olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Ancak her zaman bir başka konuya da dikk... Devamı »

  • 25.05.2015
    08:48

    Yellen'e Göre Faiz Artışı 2015'de Başlayabilir! ABD FED başkanı J.Yellen, konuşmasında faiz artışlarına 2015 içinde başlanabileceği yönünde sinyaller verdi. Geçici olarak gördüğü verilerdeki bozulmaların yerini toparlanmaya bırakacağını ve bu nedenle 2015 içinde kademeli faiz artışının ba... Devamı »

  • 24.05.2015
    22:08

    Biraz geç oldu ama 3 Mayıs Bodrum Global Run'dan Görüntüler! Aydın Eroğlu(geliş istikametine göre deniz üzerinden koşuyorum) Devamı »

  • 22.05.2015
    08:58

    Sekiz gündür beklentilerin üstünde yükseliş yaşamış bir borsanın düşmesi için ille de bir sebep aramaya gerek yoktur. Dün yaşanan düşüş her türlü nedenle yaşanmış olabilir. Yani, bazı kişilerin bu düşüşe neden olarak gösterdiği son Konda seçim anketinin sonuçları nedeniyle de düşmüş olabilir, yeteri... Devamı »