Beklentileri Doğru Analiz Etmek Önemlidir!

26.05.2015 09:31
  •  A 

         Endeksin 28 Nisan'daki 87.754 seviyesine çıkmadan evvel, seçim risklerini ön plana çıkartarak, kar realizasyonlarının yapılmasını doğru bulduğumu ve en az % 50 nakit varlıkla seçim sonuçlarını beklemenin tedbirli bir davranış olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Ancak her zaman bir başka konuya da dikkat çektiğimi bilirsiniz.! Her türlü ortamda yükselen BIST'e rağmen düşen hisseler olabilir. Aynı şekilde düşen BIST'e rağmen yükselen hisseler de olabilir. Misal dikkat çektiğim otomotiv sektörünün froto ve toaso gibi iki önemli hissesinde de böyle oldu. Eğer yaşanan grevler olmasaydı bu iki hissede de BIST'in düşmesine rağmen, şuankinden daha da yüksek fiyatları görebilirdik.

          Bu nedenle BIST için düşüş beklediğimiz ortamlarda da, bazı hisselerin kendine özel durumları nedeniyle yeni hisse öngörüleri yapılabilir. Ya da bazı hisse öngörüleri açık bırakılabilir. Nihayetinde % 100 olacakları bilmek mümkün değildir. Böyle bir ortamda kar realizasyonu ve en az % 50 nakit varlık ile seçimleri beklemek doğru olur dendiği zaman, burada karar size kalıyor! Ya elinizeki hisselerin tamamını madem düşüş riski yüksek diyerek satacaksınız, ya da düşüşe rağmen açık öngörüler var diyerek bazılarını tutarak % 50 nakit pozisyonunu oluşturacaksınız.

          Açık öngörülerde zarar kes seviyesine bir rakam yazılmadıysa, BIST'de genel bir düşüş yaşandığı zaman bu hisselerde de düşüşler görülmesi gayet doğaldır. Ama olası bu düşüşler tüm hisselerin beklentilerini bozar diye bir genelleme yapılamaz. Fiyat düşmesi ile beklentiler birbirinden farklı şeylerdir. Fiyat piyasadan etkilenebilen, yatırımcı davranışlarıyla anlık değişkenlik gösteren bir değerdir. Beklenti ise teknik ve temel gerekçelerle bir şirketin hisseleri için olacağı düşünülen fiyat düzeyleridir. Kısa vadede yaşanan gelişmeler nedeniyle hisselerin fiyatları öncesinde düşebilir. Ama sonrasında şirketin temel analiz gerekçeleriyle düştüğünden çok daha fazla yükseliş de gösterebilir. Bunun örneklerini sayısız defalar yaşadık. Tuprs hissesinin son 3 aylık fiyat hareketleri bunun güzel bir örneğidir. Şirketler için esas olan temel analiz faktörleridir. Temel analiz olarak işleri iyiye giden şirketlerin hisseleri arızi nedenlerle arada düşseler de, sonrasında bilançoların ve temel gerekçelerin esaslarına göre olması gereken fiyatlara çıkarlar.

          Böyle durumlarda, açık öngörülerdeki hisseler için BIST'de genel bir düşüş yaşanırsa görülebilecek ekstra düşük fiyatlar yeni alım fırsatı olarak kullanılmalıdır. İşte zaten bu nedenle % 50 nakit varlık tedbirli bir davranış olur dediğimi bilmenizi isterim. Yani BIST düşecek olsa da, sonrasında en azından bazı hisselerin yine de yoluna devam edecek görüşündeyim. Yoksa piyasalar kalıcı olarak bozulacak, borsadan tümden uzaklaşın derdim.

          Bu nedenle açık öngörülerimde de düşüşler yaşanırsa, panikle zarar kes yazmamı beklemeyiz. Ama olası düşüşler sonrasında bu öngörüler için daha düşük fiyatlarla yeni alım öngörüleri yapacağımı bilmenizi isterim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.05.2015
    08:48

    Yellen'e Göre Faiz Artışı 2015'de Başlayabilir! ABD FED başkanı J.Yellen, konuşmasında faiz artışlarına 2015 içinde başlanabileceği yönünde sinyaller verdi. Geçici olarak gördüğü verilerdeki bozulmaların yerini toparlanmaya bırakacağını ve bu nedenle 2015 içinde kademeli faiz artışının ba... Devamı »

  • 24.05.2015
    22:08

    Biraz geç oldu ama 3 Mayıs Bodrum Global Run'dan Görüntüler! Aydın Eroğlu(geliş istikametine göre deniz üzerinden koşuyorum) Devamı »

  • 22.05.2015
    08:58

    Sekiz gündür beklentilerin üstünde yükseliş yaşamış bir borsanın düşmesi için ille de bir sebep aramaya gerek yoktur. Dün yaşanan düşüş her türlü nedenle yaşanmış olabilir. Yani, bazı kişilerin bu düşüşe neden olarak gösterdiği son Konda seçim anketinin sonuçları nedeniyle de düşmüş olabilir, yeteri... Devamı »

  • 21.05.2015
    08:52

    Dün akşam açıklanan FED tutanaklarında faiz artışının haziran ayında başlamasının zayıf olduğu sinyalleri görülüyor. Zaten kaç ay öncesinden beri bu beklentide olduğumuzu biliyorsunuz. Kısacası bu özel bir durum değil. Piyasalar bu beklentiyi öncesinden satın aldığı için, tuttanakların borsalar için... Devamı »

  • 20.05.2015
    08:51

    Gelen ABD verileri nedeniyle FED'in haziran ayında da faiz artışı yapmayacağı görüşünün etkisi, ECB'nin varlık alımlarını hızlandıracağı yönündeki açıklamalar, brent petrolün yeniden düşmesi gelişmiş ülke borsalarnın hızlı yükselişler yapmasına neden oldu. Özellikle de, ECB(Avrupa Merkez Bankası)'nı... Devamı »