Kâr Satışları Sürebilir!

25.05.2015 08:48
  •  A 

         Yellen'e Göre Faiz Artışı 2015'de BaÅŸlayabilir!
         ABD FED baÅŸkanı J.Yellen, konuÅŸmasında faiz artışlarına 2015 içinde baÅŸlanabileceÄŸi yönünde sinyaller verdi. Geçici olarak gördüğü verilerdeki bozulmaların yerini toparlanmaya bırakacağını ve bu nedenle 2015 içinde kademeli faiz artışının baÅŸlayacağı düşüncesinde olduÄŸunu söyledi. Ancak yine % 2 enflasyon kriterine deÄŸindi! Ekonomik verilerde hızla yaÅŸanacak toparlanma nedeniyle enflasyonun da % 2 seviyesine çıkacağını ifade etti. Anlaşılan o ki, FED faiz artışının baÅŸlaması için, ABD enflasyon seviyesinin %2 düzeyine yükselmesini takip edeceÄŸiz.

          Özellikle % 2'lik enflasyon ÅŸartından halen uzak kaldıkları için, haziran ayında da FED'in faiz artışı yapmasını beklemiyorum. Ama yılın devamında ABD verilerinde hızlı bir toparlanma görülürse, bu takdirde son çeyreÄŸe doÄŸru ya da son çeyrek içinde kademeli bir faiz artışı ihtimali halen gündemde duracaktır. Belki haziran ayında bir FED faiz artışı olmayacak ama, Yellen'in bu yöndeki sözleri parite üzerinde etkisini hemen gösterdi. Parite 1,0980 seviyesine düştü. Paritenin 1.0890 civarına kadar düşerek yeniden yukarı dönmesini bekliyorum. ECB'nin varlık alımlarına hız verme düşüncesi nedeniyle AB ekonomilerinde yaz ortasından sonra belirgin bir düzelme sinyali alınmasını ve bunun da pariteyi yukarı çekmesini bekliyorum.

         Yunanistan Haziran Ödemesini Yapamayacak!
         Yunan hükümeti Haziran ayındaki IMF ödemesini yapamayacaklarını, bunun için paralarının olmadığını açıkladı. Anlayacağınız Yunanistan kaynaklı risklerden öyle kolay kurtulamayacaklar. Geçen hafta bir yazımda da söylemiÅŸtim, Yunanistan batmış bir ekonomi. AB'nin bu gerçekle yüzleÅŸmesi lazım. Bu yüzleÅŸmeyi ne kadar geciktirirlerse, Yunanistan'ın batıracağı kaynaklar daha da artacaktır. Verilen her yeni kredi batık havuzunu büyütecektir. Yunanistan tam bir açmazdadır. Çünkü Syrizia hükümeti özelleÅŸtirmeler, yüksek tasarruflar gibi bir çok konuya muhalefet yaparak halkının oyunu almıştı. Ama halkı ve kamuyu ciddi bir tasarrufa sokmadan, önemli özelleÅŸtirmeler yapmadan yeni kaynaklara ulaÅŸması oldukça güç gözüküyor. Bakalım AB Yunanistan açmazını ne ÅŸekilde çözecek. Ancak Yunanistan'ın temerrüte düşme riskinin artık piyasaları çok fazla bozmadığını görüyoruz.

          Seçim Riskleri Yeniden Gündeme Geldi!
          Haziran seçimlerimiz ile ilgili iki haftalık bir iyimserlik yerini yeniden anket spekülasyonlarıyla kâr satışlarına bırakmış durumda. Bu da gayet doÄŸaldır. Bu seçimin sonucunu öncekiler gibi tahmin etmek o kadar da kolay olmayacak gibi. Bu nedenle yapılan anket spekülasyonları nedeniyle seçime kadar benzer dalgalanmaları yaÅŸamayı sürdüreceÄŸiz diye düşünüyorum. Dövizde yaÅŸadığımız düşüş sonrası Dolar tekniÄŸinin yeniden yukarı dönmüş olması da, BIST'e satış getiren bir geliÅŸme oluyor. Dolar kuru 2,61 seviyesini yukarı geçerse, bu takdirde ilk etapta 2,64 - 2,65 seviyelerini yeniden test ederiz. Bu ÅŸekildeki bir kur yükseliÅŸi esnasında BIST 85.200 civarındaki önemli desteÄŸini test edebilir. Bu destek aÅŸağı kırılmazsa, yeniden alımlar gelir. Ama 85.200 civarındaki desteÄŸin aÅŸağı kırılması halinde satışların daha da artarak endeksin 82.000 ve daha altını zorladığını da görebiliriz. 

          Yellen'in faiz açıklamalarının pariteyi düşürmesi, Yunanistan'ın ödeme yapmayacağız açıklamaları da BIST için satış baskısını artıracak geliÅŸmelerdir. Bizim seçim riskimizi de bu iki geliÅŸmeye eklediÄŸimiz zaman, seçimleri görene kadar en az % 50 nakit varlık korunması görüşümü koruyacağım. Hele bir seçim sonuçlarını görelim, gerekirse kenarda tutulmasının doÄŸru olacağını savunduÄŸum nakit için fırsat kaçırılmış olsun, nasılsa yükselen piyasalarda alacak bir ÅŸeyler her ÅŸekilde bulunur. Ama piyasaları bozacak bir sonuç çıkarsa, bu takdirde yaÅŸanacak geliÅŸmelerin alım fırsatlarını kaçırmak çok daha büyük kayıp olur. Ayrıca full hissede bulunmanın yaratacağı deÄŸer kayıpları da iÅŸin cabası olur.

          Hepinize iyi bir hafta dilerim.
      
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.05.2015
    22:08

    Biraz geç oldu ama 3 Mayıs Bodrum Global Run'dan Görüntüler! Aydın Eroğlu(geliş istikametine göre deniz üzerinden koşuyorum) Devamı »

  • 22.05.2015
    08:58

    Sekiz gündür beklentilerin üstünde yükseliş yaşamış bir borsanın düşmesi için ille de bir sebep aramaya gerek yoktur. Dün yaşanan düşüş her türlü nedenle yaşanmış olabilir. Yani, bazı kişilerin bu düşüşe neden olarak gösterdiği son Konda seçim anketinin sonuçları nedeniyle de düşmüş olabilir, yeteri... Devamı »

  • 21.05.2015
    08:52

    Dün akşam açıklanan FED tutanaklarında faiz artışının haziran ayında başlamasının zayıf olduğu sinyalleri görülüyor. Zaten kaç ay öncesinden beri bu beklentide olduğumuzu biliyorsunuz. Kısacası bu özel bir durum değil. Piyasalar bu beklentiyi öncesinden satın aldığı için, tuttanakların borsalar için... Devamı »

  • 20.05.2015
    08:51

    Gelen ABD verileri nedeniyle FED'in haziran ayında da faiz artışı yapmayacağı görüşünün etkisi, ECB'nin varlık alımlarını hızlandıracağı yönündeki açıklamalar, brent petrolün yeniden düşmesi gelişmiş ülke borsalarnın hızlı yükselişler yapmasına neden oldu. Özellikle de, ECB(Avrupa Merkez Bankası)'nı... Devamı »

  • 19.05.2015
    11:07

    ATATÜRK KURTULUŞ SAVAŞINDA Bir gemi yanaştı Samsun'a sabaha karşı Selam durdu kayığı, çaparası, takası, Selam durdu tayfası.   Bir duman tüterdi bu geminin bacasından Bir duman Duman değildi bu Memleketin uçup giden kaygılarıydı.   Samsun limanına bu gemi... Devamı »