FED Tahvil Alımını Azaltmadı!

19.09.2013 00:31
  •  A 

      Bernanke aylık 85 Milyar Dolar'lık tahvil alımı programına aynen devam edeceklerini, alım miktarını azaltmak için daha çok veriye ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Parasal genişlemenin ABD işsizlik oranı % 6,5'e ininceye dek süreceğini söyledi. Şu an için işsizlik oranının kabul edilir düzeyde olmadığına dikkat çekti. Tahvil alımını azaltmak için de sabit bir takvimimiz yok diye belirtti.

     Bu açıklama ABD borsalarında ve altın fiyatlarında hızlı yükselişler yaşattı. 1.300$ civarına inmiş olan altın hızla 1.360 $ seviyelerine tırmandı.

     Türkiye'ye Yansıması Nasıl Olur?
     Sanırım bazı bilgiler siyasiler vasıtası ile, ya da finansın başındaki kişiler vasıtası ile duyuluyor. BIST'in özellikle bankalarla yükselişi zorlamasının nedeni bu açıklamanın sızmış olması olabilir diye düşünüyorum. 

      Herneyse, yarın bu kararların yansımasını BIST'te başta banka hisseleriyle yaşanacak sert bir yükselişle göreceğimizi düşünüyorum. Destek-Direnç Tablosunda dikkat çektiğim bankaların sonraki dirençlerine ve BIST için verdiğim üst dirençlere yönelebiliriz. Böylece bu karar iyi bir sonbahar geçireceğimiz beklentimi desteklemiş oldu. Ama yine de dirençler kırıldıkça bir sonraki direncin beklenmesi daha doğru olacaktır. Sonuçta tahvil alımının bir şekilde sonraki ayların birinde azaltılmaya başlanacak olduğunu da unutmayalım. Ama ben bu konuya biliyorsunuz ki zaten çok takılmıyordum. Mayıs'tan buyana bu nedenle çıkan paranın zaten çıkmış olduğu düşüncesindeydim. 

      FED'in bu kararından sonra yeniden tahvillerimize yabancı girişlerini görürüz. TCMB başkanı döviz tahmininde haklı çıkar. Döviz kurlarında bu karar sonrası gevşemeler görülecektir.

      Altıncılar Bu Fırsatı Kaçırmayın!
      İlk anda altın fiyatlarında yükseliş yaşanır ve yaşanmış görülüyor. Fakat altında yaşanan her yükselişte satışların geleceğini ve bu yükselişlerin satış fırsatları yaratacağı yönünde düşüncemi koruyorum. Uzun vadeli altın düşüncemi 2012 Aralık ayında yazdığım ''Dünya Uzun Soluklu Bir Büyüme Sürecine Girebilir'' başlıklı strateji yazımda (Yazıyı sitemde strateji yazıları içinde bulabilirsiniz) belirtmiştim. O tarihte belirttiğim 1.200$'ın da altını gördük. FED'in asıl tahvil programını sonlandırması sonrası muhtemelen 2014 sonlarına doğru başlayacağı faiz artışı dönemi geldiğinde altının Aralık ayında da dediğim gibi daha da düşük fiyatları görmesini bekliyorum. Ama dikkatinizi çekmek istiyorum ki, kısa vadeli bir  işten bahsetmiyorum! Uzun soluklu bir sürecin fiyatlamasından bahsediyorum. Aralarda yukarı ataklar tabii ki yaşanacaktır. Ama bunların fazla olmasına müsade etmeden satışların geleceği görüşündeyim.

      Altının fiyatının çıkarma maliyeti nedeniyle 1.300$'ın altına düşmeyeceği görüşlerine de katılmıyorum. Bu hesaplar çıkarma maliyetine göre yapılmaz. 13 yıl içinde 250 $'dan 1.900$'a çıkan altın fiyatları nedeniyle ellerindeki altın kontratlarından inanılmaz kârlar edenlerin ellerinde bu işi kurguladıkları kontrat büyüklüklerine göre yapılır. 1996 yılında 400 kûsur $ civarındaki  altın fiyatı,1999 yılında çıkarma maliyetleri düştüğü için mi 250$'a kadar inmiştir? Bunlar unutulmamalıdır! Kaldı ki, çıkarma maliyetleri de çok değişkenlik göstermektedir.

      Bu saatte fazla uzatmayalım, sonuçta tüm gelişmekte olan ülkeler gibi bizim için iyi bir karar olmuştur. BIST için 17/09 tarihli ''Dananın Kuyruğu Kopacak Mı?'' başlıklı beklenti yazımda endeks için verdiğim olası teknik seviyeler her bir direnç kırıldıkça, bir sonraki direnç hedef olacak şekilde geçerlidir. İlk anda bankalara gelebilecek alımlar sonrasında geride kalmış diğer hisselerde de sert yükselişler görülebilir. Ama bir yerlerde yine de realizelerin yapılması gerektiğini bilmek lazım. Bu kararla her şey bir anda toz pembe olacak diye beklemek de fazla iyimserlik olabilir. Tekniklere göre tedbirlerimizi almayı unutmayalım. Gün içinde altın, endeks ve hisseler ile ilgili olası teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim. 

     Şimdilik hepinize iyi geceler.
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
www.borsaanalizci.com
T
witter;borsaanalizci.com


  • 18.09.2013
    09:00

    21:30 civarında da Bernanke'nin açıklamaları başlayacak. Bugün çok kısa yazacağım. Zaten öncesinde fazlası ile bu konuyu işledik. FED'e ve düne ait beklenti yazılarım, endeks tahminlerim geçerlidir. Destek-Direnç Tablosunda önceki gün ve günlerde verdiğim değerler destek ve dirençlerdeki r... Devamı »

  • 17.09.2013
    13:16

    Hatırlarsanız, önceki hafta sonu yeğenim Bihter'in düğününden bahsetmiştim. Sizlerle o güne ait bazı anları paylaşmak istedim. İki genç kaptana mutluluklar diliyorum. Fotoğraflarda gördüğünüz kişiler; Bihter ve eşi Alkın, Eşim ve babam, Kızlarım Buse ve Ece, annem ve ablam(yeni kayın valide). Devamı »

  • 17.09.2013
    09:11

    FED Toplantısı Başlıyor. Bugün FED toplantısı başlıyor. Yarın da olası FED tahvil kararlarını göreceğiz. Ayrıca seçimli bir toplantı olur mu onu da bu iki günün sonuna öğrenmiş olacağız. Öyle ya da böyle FED tahvil alımlarını azaltacak. Bu konuda görüşlerimi önceki beklenti yazılarımda nerede... Devamı »

  • 15.09.2013
    23:49

    Ders Zili Çalıyor! Bizim kızların okulu bu sabah başlıyor. Sabah 09:00'da ders zili çalacak. Küçük kızım da artık ablasının binasına geçiyor. Bu nedenle okula olan mesafesi uzayacak. 50m'den 200m'ye çıkacak:). Doğru okudunuz, İstanbul'dan İzmir'e geldiğimizde, kızların okuluna göre ev bulmuştuk... Devamı »

  • 13.09.2013
    00:46

    Aşağıdaki yazımın henüz mürekkebi bile kurumamıştır. Aşağıdaki yazıyı şimdi bir kez daha okur musunuz? Bazı yerlerini koyulaştırdım. Şimdi sizlere soruyorum; geçen hafta bu yazıyı okuduğunuzda bir hafta sonra ne alacağız telaşına düşeceğinize inanmış mıydınız? Devamı »