Netaş'taki İşler Normal Değil!

22.05.2019 17:22
  •  A 

Az önce bloomberg ekranında Güntay Şimşek vardı. ABD-Huaweı arasındaki konuyu işliyorlarken,''sonuçta Çin diğer ülkelerdeki teknolojik sırları ele geçirip, kendi ülkesinde daha iyisini üretmek için çalışan bir ülke yıllardır. Teknoloji hırsızlığı ve taklit sanayi ile büyüdüler. Yüksek teknoloji alanında ABD'nin ve gelişmiş ülkelerin Çinli şirketlere sınırlamalar getirmesi çok normal. 

Bizde teknolojiyi desteklemek istiyoruz diyoruz ama bu alandaki en önemli şirketimiz netas'ın yabancılara satışına göz yumduk. Artık dünyada bu tip teknoloji şirketlerinin yabancılara satışına izin verilmiyor. Hatta satışı da öyle ciddi bir bedel üzerinden bile olmamıştı. Sözde yerli milli diye teknolojiyi geliştirmek istiyoruz ama 4.5 G şartnamelerine koyduğumuz ilk yıl %15, sonraki yıllarda %30 ve % 45 olarak üç yılda ulaşılması gereken yerlilik oranlarını takip eden, sorgulayan yok. Bu oranlara uyulmadığı takdirde ciddi para cezaları şartnameye konmuştu. Ama bir madde daha eklemişler o da, ilgili cezalara bakanlık karar verir diyor. O zaman bunu kim nasıl denetleyecek ve uygulayacak anlamak mümkün değil'' diyorlar. 

''Cumhurbaşkanı Beştepe'de Ulak kullanıyorken, Ulaştırma Bakanlığı kendisi kullanmıyor. Tcell dışında diğerlerinden Ulak siparişi bile verilmiyor, Ttkom göstermelik bir 250 adet sipariş verdi hepsi o. Bunun dışındaki erişim olmayan köy ve mezralara falan konulan ulak baz istasyonlarının siparişini veren bakanlık. GSM şirketlerinden Ulak ile ilgili sipariş verilmiyor. Bu nasıl bir iş anlamak mümkün değil'' diye konuştu Güntay Şimşek.

''Huaweı % 70 üzerinde pazar payına ulaşmış. Bunun denetimi, sınırı olması lazım .% 100 ele geçirse böyle bir stratejik alanda çok riskli bir iş olmaz mı. Pazarda dağılım nasıl olacak, en yüksek pay % 20 mi, 40 mı 50 mi olacak bunların hep kuralları olması lazımdı'' deniyor.

Kısacası bizim uzun zamandır dile getirdiğimiz konuları ekranda onlar da konuştular. Bir yerlerden karşılık görür mü bilemiyorum. 

İngiltere'de savunma bakanı 5G ile ilgili bilgileri Huaweı'ye sızdırdığı için görevden alındı. Bu çaptaki işler çok akçeli konular olduğu için neler neden oluyor bilmek çok zor. Ama hakikaten cumhurbaşkanı kendisi Beştepe'de Ulak kullandırırken, Ulaştırma bakanlığı ve GSM'ciler neden Ulak konusunda ayak direrler bunlar çok normal işler değil. Umarım bu şekilde ekranlara düşmeye başlar da, konu açıklık kazanır. Kendimiz yabancıya satışına onay verdiğimiz Türk ortaklı Türk şirketine kamu olarak sipariş vermiyoruz. GSM'cilerin şartname gereği vermeleri gereken siparişleri de takip etmiyoruz. Ama bunun yerinde Huaweı'nin çok kısa süre içinde pazarın % 70'inden fazlasını ele geçirmesini ise izliyoruz. Fazlası ile incelenmesi konu edilmesi gereken bir durum bence de. 

Maalesef netas yatırımcıları bu nedenle ciddi mağdur edilmiş durumdalar. Bakalım bu program bir yerlerden karşılık bulacak mı göreceğiz. Eğer 4.5 G'de bu şartnamelere uyulmadıysa, yakında başlayacak 5G alt yapısında uyulacağını kim söyleyebilir?


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.05.2019
    09:17

    Gündemde değişiklik yok. Bugün için yeni beklenti yazım olmayacaktır. Son yazılarım geçerli. Devamı »

  • 16.05.2019
    10:01

    Nisan Konut Satışları 84.403! (Önceki; 105.046) TÜİK Konut satışları Nisan'da yıllık % -18.1 (Önceki; % -5.3) İpotekli konut satışları Nisan'da 10.793 (Önceki; 22.762) İpotekli konut satışları Nisan'da yıllık % -61.3 (Önceki; %... Devamı »

  • 15.05.2019
    10:00

    Şubat İşsizlik Oranı % 14.7! (Önceki; % 14.7) TÜİK Tarım dışı işsizlik oranı Şubat döneminde % 16.9 (Önceki; % 16.8) Genç işsizlik oranı Şubat'ta % 7.1 artarak, % 26.1 oldu! Devamı »

  • 14.05.2019
    10:02

    Sanayi Mart'ta aylık % 2.1, yıllık % -2.2 TÜİK Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart'ta aylık % -2.2 (Beklenti; % -3.8) Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart'ta aylık % 2.1 Ara malı üretimi Mart&... Devamı »

  • 13.05.2019
    10:04

    Mart Cari İşlemler Dengesi -589 Milyon $ Açık Verdi! (Beklenti;967 Milyon Dolar) ...TCMB Cari işlemler Dengesi 12 aylık dönemde 12.83 Milyar Dolar Açık verdi Cari açık Ocak-Mart döneminde 1.94 Milyar Dolar Net Hata ve Nok... Devamı »