Petrolde Gelişmeler İyi, Gerisi Aynı!

08.07.2015 08:52
  •  A 

            Dün de yazdım, içinde bulunduğumuz iç-dış gelişmeler açısından sahip olduğumuz risklerde bir değişiklik olmadığı gibi, hatta bu riskler daha da artmış durumda.

           Yunanistan'ın Euro'dan Çıkmasından Korkmayın!  
           Yunanistan'da referandumdan da tasarruf tedbirlerine ''Hayır'' sonucu çıktı. Ama herkes halâ her görüşmeyi, her acil liderler zirvesini çözüme ulaşılacak diye algılamaya çalışıyor. Yunanistan Euro birliğinden çıkarsa AB ve Euro için kötü olur diye görülüyor. Bense tam tersini düşünüyorum! Yunanistan başından beri AB'nin en sorunlu üyesi olarak ağustos böceği rolünü sürdürüyor. Şimdiye kadar 100 Milyar Euro'nun üzerinde bir borç silmesi yapmak zorunda kaldılar. Halâ benzer borç silme talepleriyle karşı karşıya duruyorlar. Ancak hiç bir tedbir ve üretim hamlesi çalışması yapmıyorlar. Bu yapıdaki bir Yunanistan birlik içinde ve Euro'da kalmayı sürdürdükçe, AB ve Euro'yu olumsuz etkilemeye devam edecektir. AB artık bu riske yeter derse, yani Yunanistan Euro'dan çıkmak durumunda kalırsa, bu Euro'nun değerini düşürecek değil, yükseltecek bir gelişme olur. Çünkü üretmeden devamlı tüketerek, Euro birliği içinde bir kara delik olan Yunanistan'dan kurtulmuş olurlar. Hatta Yunanistan'ın Euro'dan çıkması sonrası başına gelecekler diğer sorunlu AB ülkelerinin bile kendilerine çeki düzen vermesine, AB ile Euro'ya daha ciddi sarılmalarına neden olur diye düşünüyorum. 

           Ayrıca Yunanistan açısından da bakacak olursak, kendi parasını basamayan bir ülke, benzer her finansal krizde bir başkasının eline ve iki dudağı arasından çıkacak olura bakmak zorunda kalarak daha ne kadar devam edebilir? Bence Euro'dan ayrılmak ilk anda Yunanistan'ı ciddi bir krize sokup, milli gelirinden ciddi bir kayıp yaşamasına neden olabilir ama sonrasında, Yunanistan kendi yapısal tedbirlerini almak zorunda kalarak orta ve uzun vadede yeniden ve daha sağlam şekilde ayağa kalkabilir. Ama AB yine Yunanistan'a taviz verecek olursa, bu sorun ileride karşımıza daha çözümsüz bir hal alarak tekrar gelecektir. Bana göre Yunanistan Euro'dan çıkmakla sonuçlanacak akıbetinden kurtulamayacaktır. Belki öteleyebilecektir ama kurtulamayacaktır görüşündeyim.

           Suriye Riski! 
           Suriye konusunda da bir değişiklik yok. Benim için müdahale ihtimeli çok büyük. Ak Parti azınlık, Ak Parti-MHP koalisyonu şeklinde kurulacak hükümetler halinde de bu risk sürmeye devam edecektir. Ak Parti-CHP koalisyonu halinde ise, Suriye'ye müdahale riski azalabilir. 

           Hükümet Halen Kurulamadı!
           İşte önemli bir sorunumuz da bu ve halen sürüyor. Seçim biteli bir ay oldu ama halâ cumhurbaşkanı hükümet kurma görevini kimseye vermedi. Hal bu iken, Başbakandan muhalefet partilerine erken seçimi zorlarlarsa hiç tereddüt etmeden erken seçime gideriz gibi yaklaşım çok inandırıcı olmuyor. Yani muhalefetin erken seçimi istediği gibi bir algıyı dile getirmeleri inandırıcı olmuyor. Daha öncede yazdım, meclis başkanı seçiminden sonra erken seçimi isteyecek bir parti olursa, bu bana göre Ak Parti olur diye düşünüyorum. Yeni bir seçimde öncesinde Suriye konusunda yaşanacak bir müdahale ile de birlikte milliyetçi oylardan kazanımlarla tek başına iktidar olma imkanına sahip olabilirim düşüncesi nedeniyle erken seçimi isteyebilirler.

           Anlayacağınız, en başından beri çekindiğim erken seçim riskinde de azalma değil, artan bir ihtimal görüyorum. Yetkilendirmenin bu kadar gecikmesi normal bir durum değil. Umarım en kısa zamanda bu süreç başlar.

          Petrol Yüzümüze Gülüyor!
          Petrol konusunda fiyat artışı olacak beklentisinde olanların tam tersine kalıcı bir fiyat yükselişini beklemediğimi bir çok yazımda okudunuz. İran petrolü ve kayaç gazı katkıları nedeniyle bu beklentide olduğumu ısrarla yazıyordum. Gelişmeler düşündüğüm gibi yaşanıyor. Brent petrolün fiyatı düştükçe bize büyük katkısı oluyor. En büyük ithalat kalemimiz olan petrol, fiyatı düştükçe cari açığımızı olumlu etkileyecek bir katkı sağlıyor. Tabii katkı sadece cari açıkta değil, enflasyon açısından da olumlu oluyor.

          Lafı bağlayacak olursak, tek bir pozitif gelişmeye rağmen BIST fazlası ile iyi dayanıyor. Diğer konularda olumsuz yaşanabilecek gelişmeler halinde bu dayanma gücü zayıflayabilir. Bu yüzden endeks olarak değil de, hisse bazlı düşünmek çok daha doğru olacaktır ki, gelişmelerin de öyle olduğunu zaten görüyorsunuz. Tabii böyle bir ortamda kesinlikle kredili işlemlerden de uzak durmayı ve muhakkak olumsuz gelişmeler riskine karşılık da, belli bir oranda nakit durmanın tedbirli bir davranış olacağını bilmenizi isterim.       


                 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.07.2015
    08:46

    Yunanistan! Yunanistan referandumu sonrası düşen Avrupa borsalarına aldırmayan bir BIST görüyoruz. Referandum öncesi Yunanistan için ne risk varsa, referandum sonrası bu riskler azalmış değil, bilakis daha da artmış durumda. Yunanistan ciddi borç silinmeden ve yeni borç verilmeden yüzdürü... Devamı »

  • 06.07.2015
    08:53

    Pazar günü Yunanistan'da yapılan referandumda kreditörlerin önlemler paketine hayır kararı çıktı. Şimdi iş çok daha ciddi oldu. Syrizia hükümeti başbakanı Tsipras bu referanduma dayanarak halkın desteğini arkasına almış oldu. Eğer AB ve kreditörler geri adım atmazlarsa, Yunanistan'ın Euro'dan çıkara... Devamı »

  • 03.07.2015
    09:17

    TBMM başkanlık seçimi sonrasında, Suriye riski birinci sıraya çıkacaktır diye düşünüyorum! Yani hükümet kurulmaması riski ikinciliğe inecektir. Çünkü eğer hükümet kurulmadan seçime gidilirse, seçim hükümeti kurulması zorunlu olur! Anayasaya göre, cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere b... Devamı »

  • 02.07.2015
    09:28

    Dün TBMM başkanı seçildi. Üçüncü turda da 276 bulunamayınca yapılan dördüncü turda Ak Parti adayı İsmet Yılmaz 258 oyla TBMM başkanı seçildi. Bu seçimde bana göre sadece TBMM'nin yeni başkanı seçilmedi. Bence olası bir erken seçimin de tek başına iktidarı seçilmiş oldu! Aylardır iktida... Devamı »

  • 01.07.2015
    09:11

    Meclis Başkanı ve Hükümet Bağlantısı! Dün yapılan iki tur oylamada seçilemeyen meclis başkanı bugün belli olacak. Üçüncü tur oylamada istenen 276 oyu alan bir aday olursa başkan seçilmiş olacak. Eğer üçüncü turda gerekli olan 276 oyu alan bir aday olmazsa, bu takdirde üçüncü turun en yüks... Devamı »