Orta Vadeli Program Temennileri Açıklandı!

12.01.2016 09:02
  •  A 

Dün bakan Mehmet Şimşek OVP açıklamalarında bulundu. Açıklamaların hedefleri benim yazılarımda Türkiye'nin pozitif ayrışmasını beklediğim görüşlerimi destekler nitelikte. Ancak yapılan açıklamalar için ben gördüğünüz gibi temenniler diyorum! Çünkü;

Ar-Ge çalışması yapılıyormuş ve yakında meclise gelecekmiş. Ama yapılan çalışmanın ne olduğu belli değil!

Üretim paketi üzerinde çalışılıyormuş. Detayları belli mi peki? Hayır.

İki seçimi atlattığımız, siyasi belirsizlik bittiği için yatırımların önü açılacakmış. Peki gerçekten öyle mi? O zaman her gün konuşulan başkanlık gündemi nedir? Köklü bir rejim değişikliğini ifade eden siyasi bir belirsizlik değil midir? Seçimlerin bile yeniden yapılmasından bu sayede mecliste başkanlık rejimine geçişiçin gerekli sayısal üstünlüğe erişilmekten bahsedilen, referanduma gitmenin yolları aranan bir ortamda hakikaten siyasi belirsizlik bitmiş midir?

İşsizlik düşürülecekmiş. Ama kamu ve özel sektörün yatırımları nasıl desteklenecek net değil.

Rekabetin önündeki engeller kaldırılıp, verimlilik arttırılacakmış. Nasıl peki? Çünkü bu sorunu yıllardır söylüyoruz. Her bakan aynı vaadi veriyor. 

TL'nin değer kayıpları sürüyor. Bu konuda ne düşünülüyor belli mi? Hayır.

Enflasyonun yeniden % 5'e inmesi için ne gerekiyorsa yapılacakmış. Yeni yıl ile birlikte yapılan zamlarla enflasyonun düşmeyeceğini elbette hükümet de biliyordur. Ama enflasyon nasıl düşürülecek bunun detaylarını göremedim.

Gıda Fiyatlarındaki yükselişi önlemek için ne gerekiyorsa yapılacakmış! Ama gerekenin ne olduğunu maalesef göremedik. Bir çok yazımda ve en son katıldığım Kanal 35 Gündem Özel Programında üretim ve perakende satış fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çekmiştim. Üretimin tüm zahmetini üstlenen üreticilerin ÜFE endeksi son gelen rakamlarda eksi iken, TÜFE endeksinin yükselişini sürdürdüğünü görüyoruz. Enerji fiyatları düşüyor. İki yıldır dünya gıda fiyatları düşüyor. Buna rağmen Türkiye gıda fiyatlarındaki yükselişi bir türlü durduramıyor. Şimdiye kadar bunu sağlamak için ne yapılması gerektiğini bulmuş olmalıydık. Ama görüyorum ki, hala ne gerekiyorsa yapılacak denmiş. Anlaşılan gereken hala aranıyor, bulunamamış. 

Enflasyonu aşağıya, üretimi yukarıya çekecek konulara eğilinecekmiş! Ne şekilde, ne yaparak, hangi teşviklerle, hangi yatırımlarla, kamu harcamaya mı başlayacak, TCMB para basıp düşük faizli üretim kredileri mi verecek, devlet büyük şehirlerde üretici pazarları mı kuracak? Ne yapılacak da enflasyon düşecek, üretim artacak bu söylenmemiş. Ara mal üretimi neler yapılarak ülkemizde yapılır hale gelecek buna hiç değinilmemiş.

Ama 2015 büyüme oranı yukarı revize ile bağlanmış. 2016 büyüme oranı benim son yorumumdaki beklentim gibi % 4'ün de üzerinde % 4,5 olarak ilan edilmiş. Sonraki yıllar için de büyüme oranları daha yukarı çekilmiş. Cari açık rakamları pozitif planlanmış. Kısacası her konu için gayet güzel beklentiler anlatılmış. Bunları biliyorsunuz ki hemen hemen benzer şekilde ben de söyleyip duruyorum. Ama hükümetin yetkililerinin söyledikleri benim söylediklerimden nasıl yapılacağı da izah edilecek şekilde farklı olmalıydı. Yoksa bu şekildeki hali beklentiler hakkındaki temenilerden öteye gitmemiş oluyor.

Anlayacağınız dün madem izahatları verilmeyecekti, yöntemler ve kararlardan bahsedilmeyecekti neden OVP toplantısı yapıldı anlayamadım. Şimdiye kadar önceki yıllarda da bir çok OVP program açıklamasında bulunulmuştu. Peki aynı sorunlar o toplantıların da gündemi değil miydi? Evet öyleydi. Peki neden hala aynı konuları gündemde tutuyoruz? Çünkü öncesinde alınan kararlar bu sorunları çözemedi. O zaman dün OVP beklentileri bu sorunların bu sefer çözüleceğini gösterir mi? Bence hayır. İşte o nedenle beklentilerin nasıl gerçekleştirileceği, hangi para piyasası ya da maliye politikası araçlarının kullanılacağı anlatılmalıydı. Henüz bu çalışmalar tamamlanmamış. 

Piyasalar için OVP detayları çok önemliydi. Temenni kısımları gerçekten iyi ki, ben de bunların gerçekleşmesini bekliyorum. Ama hangi araçlar kullanılarak bu beklentiler gerçekleştirilecek onu anlaşılan daha sonra öğreneceğiz. İşte bu nedenle şimdilik OVP'mın piyasayı ekstra yukarı itme, kur ateşini söndürme gücünün sınırlı kalacağını düşünüyorum. Detaylar açıklandıkça bu etki duruma göre ya artacak, ya da beklentileri boşa çıkartacaktır. 

BIST'de Dalgalanmalar Sürecek!
           Görünen o ki, içeriden pozitif ayrışma ile ilgili gelişmeler için henüz erken. O nedenle dış piyasalar ile ilgili gelişmelerden etkilenmeyi sürdüreceğiz. Bu konuda dünkü yazımda dikkat çektiğim önceki yazılarımda bulunan endeks ve kur tekniklerini zaten biliyorsunuz. BIST'in kıracağı destek ya da dirençler yönümüze referans olacaktır.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.01.2016
    09:06

    Çin ekonomisindeki yavaşlama petrolü olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Yuan'da yaşanan değer kayıpları başta Asya borsaları olmak üzere neredeyse tüm dünya borsalarındaki düşüşlerin sürmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülkelerin paralarındaki değer kayıplarının sürmesi de TL'nin üzerindeki kur ba... Devamı »

  • 08.01.2016
    08:57

    Evet BIST dün dış borsalara istinaden pozitif bir ayrışma yaşayarak eksi pozisyondan artıya geçerek günü kapattı. Düne ait beklenti yazımda tam da böyle olmasını bekliyordum. Ancak hemen belirtmek isterim ki, benim beklediğim pozitif ayrışma sadece dün ya da bugün için değil, ben BIST ve Türkiye'nin... Devamı »

  • 07.01.2016
    08:59

    Tam 1.600 şirket toplam 29 dk. içerisinde taban fiyatlara inince Çin borsası yine kapandı. Çin verilerindeki bozulmalar, petrol dahil emtialarda sert düşüşler yaratıyor. İşte dün Çin borsasında yine yaşanan bu sert düşüş ile birlikte tüm asya borsaları kıpkırmızı olmuş durumda. Çin etkisi ile ABD Do... Devamı »

  • 06.01.2016
    09:33

    Sıkıntılı bir 2015'i bitirdik derken, bitenin sadece 2015 olduğunu ama sıkıntıların sürdüğünü görüyoruz! Yeni yıl ile birlikte uzun zamandır süren borsasındaki satış yasağının sona ermesi ile sert satışlar gelen Çin borsası tüm borsaları olumsuz etkiledi. Yuan'ın da değer kayıpları sürüyor. Suu... Devamı »

  • 05.01.2016
    08:56

    Çin borsasında yaşanan sert düşüşlerin etkisi ile tüm gelişmiş borsalar da dahil sert bir düşüş yaşandığını görüyoruz. dün yaşanan bu düşüşte Almanya Dax endeksinin kaybı % 4,5 civarındadır. Bu açıdan bakınca BIST daha az bir kayıp yaşamıştır. Ama özellikle gelişmiş borsalarda yaşanan bu sert düşüşl... Devamı »