Nefesler Brexit Oylaması İçin Tutuldu!

23.06.2016 09:04
  •  A 

Tüm dünya piyasaları İngiltere'de bugün 24:00'de tamamlanması beklenen brexit oylamasının sonucunu bekliyor. Hemen belirteyim ki, yapılacak halk oylamasının bağlayıcı bir sonucu yok. Yani brexit kararı çıksa dahi, bu karar İngiliz parlamentosunda kabul edilirse geçerlilik taşıyor. Ancak, tabii eğer bu yönde bir sonuç çıkarsa, bu karara uymayan siyasi parti ve liderleri büyük tepki görecektir. Sadece, eğer referanduma katılım çok düşük kalırsa, mesela % 50'nin altında kalırsa, o zaman AB'den çıkalım kararı çoğunlukta olursa, acaba yetersiz katılım diyerek, bu sonucu parlamentonun dikkate almama durumu olur mu diyorum! Sonuçta yeni tecrübe edeceğimiz gelişmeler olduğu için, her türlü ihtimali dikkate almak lazım.

Her neyse, İngiltere AB'de kalırsa geçici ve bir kaç gün için parite, sterlin ve borsalarda yükseliş tepkileri görmeyi bekliyorum. Ama sonrasında yeniden hep birlikte gevşeme yaşayıp, yaptıkları yükselişlerin bir kısmını geri verirler. Buna FED gibi gerekçeler nasılsa bulunacaktır. BIST'in de bu esnada 79.400-80.000 dirençlerini zorlamasını bekliyorum. En büyük tepkilerden birisi ons altın fiyatlarında görülür. Ons altın ilk etapta 1.200$ civararına sert bir düşüş yaşar görüşündeyim.

Aynı şekilde referandumdan brexit kararı çıkar ve İngilizler ayrılıyoruz derse, bu takdirde parite 1,10 ve 1,07 aralığına düşer. Sterlinde sert değer kaybı yaşanır. Ons altın 1.344 $ ve 1.388 $ seviyeleri test edilebilir. Cuma günü dünya borsalarının genelinde gap boşlukları bırakarak sert bir düşüş ile güne başlarız. BIST bu esnada 72.500 civarındaki desteklerini görür görüşündeyim.

Ancak olumsuz karar sonrasında da yaşanacak tepkiler sonsuz ve sürekli kayıplar yaratmaz.Muhtemelen kısa süre içinde düşüşler tersine toparlanmalara sahne olacaktır. Çünkü brexit kararı çıkarsa, bu sefer FED'in faiz artışını uzunca bir süre unutması gerekecektir. Bu durum da, özellikle Türkiye için ucuz finans kaynağı ve kredi faizlerininde yeni düşüşler demek olur. Açıkçası brexit kararı kısa vadede belki bizim için de olumsuz etkiler yaratır ama, uzun vadede Türkiye'nin lehine olur diye düşünüyorum. Kendimize daha rahat ticari partnerler buluruz görüşündeyim.

Tüm Dertlerimiz Sadece Bunlar Olsa!
           Türkiye'nin gündeminde sıkıntı sadece brexit değil ki. Zaten Rusya başta önemli komşularımız ile sorunlarımız varken, cumhurbaşkanımız ve başbakanımız şimdi de AB müzakerelerine devam edip-etmemenin referanduma sunulacağı yeni bir restleşme sürecini başlattılar. Aslında AB'ye rest çekmekte çok haksız değiliz. Bizi yıllardır eften püften nedenlerle AB kapısında bekletiyorlar. Bizimle aynı tarihte başvuru yapan ülkelere hemen sertbest dolaşım hakkını tanıdılar. Sonra da birliğe dahil ettiler. Bize ise vize muafiyetini bile vermiyorlar. Ama keşke yıllardır yapmamız gerekenleri, demokrasinin geliştirilmesini, özgürlükler konusunu, üretim ve işsizliği, enflasyonu, büyümeyi, yargı bağımsızlığını, eğitimi vs.vs.vs konularını Avrupa normlarına getirebilseydik de, ondan sonra bu resti çekseydik diyorum.

MHP Kurultayı! 
         
 Brexit kararı sonrasında bizim için çok önemli olan diğer bir gelişme ise, MHP kurultayı olacaktır. Kurultayın sonuçlarına göre, yeni bir erken seçim ve başkanlık rejimi ülke gündemine oturabileceği gibi, başkanlık sevdası mecburen rafa da kalkabilir. 

Anlayacağınız bizim zaten kendimize özel başka sıkıntılarımız da vardı. Birden bire brexit krizinin içine girdik. Bu oylamadan brexite hayır sonucu çıksa bile, olumlu tepkileri dediğim nedenlerden ötürü sınırlı kalacaktır 

Peki yatırımcı bu ortamda ne yapmalı? Brexit kararı çıkarsa ne olacağını şimdi değil ki, kaç gün öncesinden yazdım. Şu ana kadar satıp nakitte beklemeliydiler. Yarın sonucu göreyim, brexit kararı çıkarsa satayım demek yanlış olur. Çünkü zaten sabah borsa açılışla birlikte sert bir düşüş ile açılır. Ama brexit sonucu çıkma ihtimali için, bugünkü fiyatlar yine de satış için kullanılabilir.

Yok eğer AB'de kalma kararı çıkarsa, o zaman da yine aynı gap boşlukları ile yüksek açılışlar görürüz. Böyle bir durumda da, 74.671 görüldüğünde almayanların 80.000 civarı endeks seviyelerinde her şey düzeliyor paniği ile alıma geçmeleri anlattığım riskler nedeniyle yine yanlış olur. Anlayacağınız AB'de kalma kararı halinde elinde hissesi olanların yükseliş esnasında hedef fiyatları görünce satıp izlemeye geçmeleri tedbirli bir davranış olur görüşündeyim. Tabiii bunların hepsi benim şahsi görüşlerim. Piyasalar benim dediğim gibi gelişecek diye bir kesinlik olmadığı için, sizler kendi inandıklarınıza göre kararlarınızı almalısınız.

Ne diyelim, ne olacaksa hepimiz ve ülkemiz için hayırlısı olsun diyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.06.2016
    08:54

    Cevap veriyorum; brexit kararı çıkarsa düşüş, çıkmazsa yükseliş. İyi de, bunu zaten az çok herkes tahmin ediyordur. Bize kesin cevap lazım! İngiltere'deki oylamalar bile net bir yön belirtemez iken, benim kesin bir sonuç söylemem sanırım kehanetten öte bir davranış olmaz değil mi ? Eee, ben de kahin... Devamı »

  • 21.06.2016
    08:46

    Bugün TCMB PPK günü. 14:00'de Para Piyasası Kurulu faiz kararını açıklayacak. Perşembe günü yani 23 Haziran'da İngiltere'de brexit oylaması yapılacak. Son anketlerde AB'de kalalım diyen oyların önde olduğu haberleri var ama nihayetinde gerçek sonuç İngiliz halkının yarın kullanacağı oylar sonrasında... Devamı »

  • 20.06.2016
    09:10

    Maalesef değil. Bir çok farklı riskimiz daha var. Hatta bir hafta önce İngilere'de yapılan brexit oylamasında AB'den çıkalım diyenler % 47 çıkana dek, brexit oylaması korku nedenlerimizden bile sayılmıyordu. Şu an en önemli yakın risklerimizden birisi. Bu haftaya, AB'de kalalım diyenlerin daha yü... Devamı »

  • 17.06.2016
    09:07

    İngiltere'de AB yanlısı bir millet vekilinin fanatik bir brexit yanlısı tarafından vurularak öldürülmesi sonrasında, ülkede yürütülen tüm brexit kampanyaları durduruldu. Kampanyaların durdurulması sonrasında AB yanlısı oyların yükselmeye başladığına dikkat çekiliyor. Gördüğünüz gibi, tüm dünya piy... Devamı »

  • 16.06.2016
    11:10

    FED de Brexit'den Korktu! Beklendiği gibi FED haziran ayında da faizlere dokunmadı. Ama başkan Yellen, temmuz için faiz artışı imkansız değil diyerek önümüzdeki aylar için açık kapı bırakmayı sürdürdü. Ekonomide dalgalı seyir yaşandığını söyleyen Yellen, bu durumun geçici olduğunu, ılıml... Devamı »